Tirsag denne uken ble dramasamarbeidet «New8» lansert på mediefestivalen MIA i Roma i Italia. Det er SVT (Sverige), DR (Danmark), YLE (Finland), RUV (Island) VRT (Belgia), NPO (Nederland), ZDF (Tyskland) og NRK som har funnet sammen. Kringkasterne skal fra i år og de neste tre årene gå sammen om å produsere åtte dramaserier i året.

- Vi allmennkringkastere må bruke felles kraft, sier programredaktør i NRK, Petter Wallace.

Han mener det er avgjørende for allmennkringkasterne «å samarbeide om å utvikle og produsere innhold.»

- Vi konkurrerer alle mot globale, kapitalsterke strømmetjenester med et tilsvarende globalt ståsted, så hvis vi skal fortelle historier fra vår egen hjemlige virkelighet, må vi bruke felles kraft for å få til det. «New8»-samarbeidet er et svært viktig skritt i den retningen, og vil gi oss økt tilgang til de beste nære historier fra våre egne omgivelser. Det vil publikum merke allerede neste år, sier Wallace.

- Norsk drama er i verdensklasseAlle partene i samarbeidet har forpliktet seg til å publisere hverandres serier, og avtalen innebærer at alle er med å delfinansiere hverandres serier. Dramasjef i NRK, Marianne Furevold-Boland er «veldig fornøyd med avtalen.»

- Vi ønsker å gi vårt publikum tilgang til dramaserier av høy kvalitet og også gi publikum utenfor våre landegrenser muligheten til å se godt, norsk drama. Gode historier om å være menneske reiser på tvers av grenser og kulturer, sier Furevold-Boland i en pressemelding.

Hun mener «norsk drama er i verdensklasse» og at samarbeidet også kommer NRKs dramaproduksjon til gode.

- Vi har stor tro på at de seriene vi velger som Norges bidrag vil bli godt mottatt av publikum i de syv andre landene, sier Furevold-Boland.

- Hvorfor vil NRK være en del av dette samarbeidet?

- Vi ønsker å gi vårt publikum tilgang til gode dramaserier, og også gi publikum utenfor våre landegrenser muligheten til å se godt norsk drama, forklarer Furvold-Boland til Kampanje.

Europas største dramaallianse
Samarbeidet blir det største dramasamarbeidet i Europa målt i både nasjoner og befolkningstall. Det bor om lag 150 millioner mennesker i de åtte landene, hvilket betyr at NRKs serier potensielt kan nå like mange mennesker.

- Hvorfor er akkurat disse landene med i avtalen?

- Disse landene har vi gode relasjoner til i utgangspunktet, og vi har allerede hatt glede av samarbeid med disse kringkasterne. Det var derfor naturlig å gå videre i et ytterligere samarbeid og for å teste denne form for co-produksjon, sier Furevold-Boland.

NRK-initiativ
Arbeidet med avtalen har pågått i cirka to år, og initiativet kommer fra NRK. NRK ønsket mer internasjonalt samarbeid på linje med det nåværende nordiske dramasamarbeidet, kjent som «N12.»  Dette samarbeidet innbefatter de fem nordiske landene.

- NRK og NRKs publikum har stor glede av N12 samarbeidet og dette vil vi fortsette med.  

- Er det en utvidelse av samarbeidet?

- Nei, men det er basert på de samme tillitsprinsippene. Dette er et samarbeid hvor landene går inn som co-produsenter – som igjen gir oss mulighet til å publisere flere gode dramaserier ved siden av innkjøpte serier og vårt N12 samarbeid, sier dramasjefen. 

- Logisk skritt
Frederieke
Leeflang, styreleder i nederlandske NPO, sier i en pressemelding at dette er gode nyheter for dramafans i Europa.

- I en tid hvor det er økende konkurranse om europeiske seeres oppmerksomhet, føles dette som et logisk skritt som vi må ta som allmennkringkastere, spesielt når det gjelder effektiv bruk av offentlige midler. Vi er overbevist om at kvaliteten på europeisk fiksjon vil dra nytte av utvekslingen av kunnskap og erfaring mellom alle disse partnerne, sier Leeflang.

Satsingen til NRK og de andre allmennkringkasterne blir kjent bare noen uker etter at TV 2 presenterte et tilsvarende samarbeid med de kommersielle allmennkringkasterne i Norden under «Seriedager»-konferansen i Oslo.

- Det er god timing med tanke på at TV 2 nylig inngikk en dramallianse selv. Er dette et motsvar?

- Jeg tenker at alle nå ser viktigheten av å samarbeide på tvers av landegrensene. Alle samarbeid som kan gi gode dramaserier, er bra, sier Furevold-Boland.