Dette er et utdrag av en større temaartikkel i nye Kampanje magasin.

Den norske markedsføringsbransjen syder over av nye byråer som kaster seg på den nye reklamebølgen «content marketing», eller innholdsdrevet markedsføring som er den norske oversettelsen. Patchwork er et av disse og man kan trygt si at de to unge gründerne starter i det små. Bak en hvit søyle i et kontorlandskap i Fredensborgveien i Oslo deler Ola Winsnes og Nick Sampson et smalt, hvitt skrivebord og det er foreløpig ikke brukt penger på dørskilt, et kontor der man kan lukke døra eller annen «luksus». All gründerkapital har gått med til å få den norske delen av Patchwork opp og stå.

- Vi har alltid hatt et ønske om å starte noe selv. Nå er vi eid av oss selv, men samtidig del av et nordisk konsern, ikke lenger et internasjonalt konsern, sier Ola Winsnes til Kampanje.

Det danske Patchwork-konsernet har 25 ansatte i Danmark, fem i Sverige og altså to nordmenn som deler et skrivebord i Oslo.

Selv beskriver de sitt arbeid som «å fortelle våre kunders merkehistorier», og det gjør de ved å produsere innhold som skal oppleves som engasjerende og av verdi for publikum. Dette innholdet kan være for eksempel foto, tekst eller video og publiseres på ulike plattformer. Blant annet driver de flere kunders Facebook-sider, Instagram-profiler og YouTube-kanaler.

Winsnes og Sampson mener at det skjer et skifte i markedet, som har skapt behov for byråer som deres eget.

- Det vokser frem en ny type byråer blant annet fordi det har blitt et gap mellom de som produserer innhold og de som plasserer budskapet. Og reklamebyråene prøver å bli litt mer mediebyrå, mens mediebyråene prøver å bli litt mer reklamebyrå, sier Winsnes.

Les også: Kampanje testet bransjen

Trangt marked
Patchwork er ikke alene om å ha «sett lyset». Markedet for content marketing-byråer overøses for tiden av tilsvarende oppstartsmiljøer. Svenske Spoon er på vei til å etablere seg i Norge, Cloud Media, Ctrl Alt og Mediamenn. Felles for dem alle er at de er små, de er utbrytere som forsøker seg på egenhånd og de kjemper i et allerede lite marked på drøyt 100 millioner kroner.

- Vi må få aktørene til å skjønne hvilke muligheter som ligger her. De kundene vi har hatt over tid og som for eksempel klarer å knytte opp content marketing med PR, event og tradisjonell reklame, ser at dette er markedsføring som fungerer sammen, sier de to fra Patchwork som sluttet samtidig i Omnicom- selskapet Resolution Media for å starte opp for seg selv.

Men de nye oppstartsmiljøene er ikke først ute. Rundt ti aktører er allerede etablert med Redink, Dinamo Magazine og Teft Design som noen av de største. Redink er her storebror med en omsetning på rundt 50 millioner kroner. Toppsjefen i Redink, Per Engh Halvorsen tror det er plass til nykommerne.

- Vi opplever en stadig stigende etterspørsel etter våre tjenester og har vokst raskt og mye på kort tid. Vi ser at flere nå posisjonerer seg som content-byråer, men markedet vokser åpenbart raskere enn tilveksten i byråverdenen, sier han.

- Kommer alle byråene til å overleve?

- Vi tror at veksten i contentmarkedet vil gi rom for flere aktører og at selv de tradisjonelle reklamebyråene er nødt til å forholde til content marketing, sier Halvorsen.

Stort i Sverige
Uansett, potten som annonsørene sitter på, blir sjelden større. Dermed kommer content marketing til å konkurrere på lik linje med alle andre mediekanaler om annonsørenes markedsføringsbudsjetter og skal en tro internasjonale storannonsører er dette noe det vil bli brukt mye penger på i fremtiden.

- Utvikling og bruk av egne kanaler står høyt på annonsørenes prioriteringsliste og internasjonalt har utviklingen kommet mye lengre enn Norge, sier Øystein Bonvik i Mereris som nylig lanserte content marketing-byrået Ctrl Alt.

I Sverige nærmer content marketing-markedet seg allerede milliarden og store aktører som Spoon, OTW og Appelberg har allerede flere hundre millioner kroner i omsetning. Bonvik viser blant annet til Coca-Cola som har uttalt at all markedskommunikasjon skal skje via egne kanaler innen 2020.

At dette er noen annonsørene satser på kan også daglig leder i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange, bekrefte. I en undersøkelse i fjor høst kom det at dette er noe annonsørene i Norge kommer til å bruke mer ressurser på.

- Undersøkelsen Anfo gjorde i fjor høst, viser at content marketing og utnyttelse av egne kanaler sammen med økt satsning på mobil, var annonsørenes viktigste satsningsområder for inneværende år, altså i 2013. Faktisk sier mer enn 80 prosent av annonsørene at egne kanaler vil få større betydning fremover, sier Drange.

Les hele artikkelen om temaet content marketing i siste utgave av Kampanje magasin.

Vil du bli abonnent på Kampanje magasin? Les mer om det her.