Denne uken sitter Norsk Filmforbund i lønnsforhandlinger med Virke Produsentforening på vegne av sine over 1.500 medlemmer fra TV- og filmbransjen. Som i alle andre lønnsoppgjør denne høsten er det et mellomoppgjør det først og fremst skal forhandles lønn og forhandlingene er allerede godt på overtid og partene begynner å få dårlig tid.

Ifølge forbundsadvokaten i Norsk Filmforbund, Bjørn Alexander Brem, løper dagens avtaler frem til 1. juni 2023. 

- Vi hadde forhandlingsmøte hvor vi ikke kom til enighet den 12. juni, sier Brem til Kampanje.

Tariffavtalene skal ifølge filmforbundet sikre TV- og filmarbeidere bedre betingelser enn hva lovverket generelt tilbyr, blant annet når det kommer til minstelønn, tillegg og reisetidskompensasjon. Forhandlingene finner sted på en tid der det har strammet seg til på det norske TV- og filmmarkedet med tøffere økonomiske tider for kanalene på den ene siden, men også for alle regissører, kamerafolk, klippere og manusforfattere som kjenner inflasjonen og økte renter på kroppen. Advokaten i Filmforbundet, Bjørn Alexander Brem, sier det er tøffe tak.

- Vi forhandler i svært krevende forhandlinger på overtid med Virke på både TV-drama, TV-underholdning, spillefilm og reklame, og siste forhandlingspart med sjanse for enighet eller brudd er mandag den 26. juni, sier han. 

På spørsmål om det er fare for streik slik en opplevde i frontfagene tidligere i vår, svarer Forbundslederen i Filmforbundet, Elisabeth O. Sjaastad at de på mandag «gjenopptar svært krevende forhandlinger med Virke etter en pause».

- Det vil alltid være streikefare før partene eventuelt kommer til enighet eller går i brudd, sier hun. 

Kampanje har også vært i kontakt med lederen for et av lokallagene i filmforbundet, Tommy Næss, som ikke vil uttale seg om saken.  

De tøffere tidene i TV-industrien har kommet til syne hele det siste halvåret. Flere av de store TV-kanalene har opplevd kutt, sparetiltak og endrede rammebetingelser som NRK, Warner Bros. Discovery og TV 2, og blant de internasjonale strømmegigantene er det etter det Kampanje kjenner til redusert etterspørsel etter norsk drama. Det skjer samtidig som reklamemarkedet er på nedover.

Jurdisk fagsjef i Virke Produsentforening, Stian Langgaard-Nielsen bekrefter at de er i forhandlinger med Filmforbundet, og at de møtes igjen på mandag, men er utover det taus.  

- Utover det har jeg ingen kommentar da det er taushetsplikt fra forhandlingene, sier han til Kampanje. 

Sist gang det var streik i TV- og filmbransjen var i 2018.

Les også:  Streik i tv-drama - brudd 13 timer på overtid