Presidentvalget i USA nærmer seg med stormskritt og NRK har giret opp for å levere en bred dekning av landet, politikken og menneskene som bor der. En av dem som skal gi TV-seerne et innblikk i dagens USA, er NRK-programleder Thomas Seltzer.

Seltzer vokste selv opp i en småby i Wisconsin, med amerikansk far og norsk mor, før familien flyttet tilbake til Norge da Seltzer var seks år gammel. I NRK-serien «UXA» reiser han tilbake til sitt andre hjemland for å gi norske seere et bilde av det ekte USA.

- Hva kan vi forvente av «UXA»?

- Et blikk på Amerika og den amerikanske drømmen sett gjennom mine halv-amerikanske øyne, sier Seltzer til Kampanje.

Seltzer og NRK-teamet bestående av programlederen, én fotograf og én regissør dro til USA tre ganger, fordelt over desember, januar og februar. En fjerde og siste mars-tur måtte avlyses som en følge av pandemien.

Les også: Slik dekker NRK «et av de viktigste amerikanske valgene»: - Vi må forstå begge sider

Overrasket over venstresidens våpenholdning
«UXA» starter i Seltzers hjemby Superior, Wisconsin hvor Seltzer nylig så barndomshjemmet til salgs for drøye $50 000. I «UXA» prøver han forstå hvordan det som en gang var et av USAs mest fremgangsrike områder nå opplever stagnasjon og forfall. 

- Hva overrasket deg mest i møte med amerikanere da du lagde serien?

- Den positive holdningen til våpen blant folk på venstresiden, sier Seltzer.

- Var det vanskelig å lage en serie om USA når så mye forandrer seg hele tiden? Både med tanke korona og utviklingen i landet?

- På sett og vis kom dette som bestilt, vårt perspektiv er hvordan utviklingen de siste 40 årene beredte grunnen for både Trumps seier i 2016 og en varslet katastrofe som pandemien, sier Seltzer.

I Detroit:

I «UXA» følger vi Seltzer på reise gjennom rustbeltet i nord, storbyene på østkysten og landbruksområder i midtvesten. Foto: Jørn Norstrøm / NRK

- Skaper noe andre ikke har
Prosjektleder Vivi Stenberg forteller at de er veldig fornøyd med innspillingen.

- Vi la ut på de turene uten å skulle dekke det politiske USA fra dag til dag, men heller mennesker, familien til Thomas og steder og folk vi var nysgjerrige på. Vi har klart å få til det vi ønsket. Vi kom nært inn på folk som kan bidra til å gjøre seerne litt klokere på hvordan det er å være amerikaner i 2020, sier Stenberg til Kampanje.

- Tror du programmet vil fange seernes interesse?

- Ja, vi håper det. Vi er klar over at det er veldig mye dekning av USA i denne perioden, men vi har valgt å gå mer i dybden og se mer på de underliggende temaene og kampene som amerikanerne står i, sier Stenberg.

- Så jeg håper vi skiller oss ut ved å ikke ta tak i dag til dag-politikken. Thomas er jo halvt amerikaner, han har jo et blikk og et kildenettverk som jeg vil tørre å påstå at ingen andre har. Så det løfter programmet og gjør at vi skaper noe som ikke andre har, sier Stenberg.

Her kan du se traileren til «UXA»:


- Kommer til å bli bananas
Tilbake til Seltzer, så vil han ikke tippe hvem som vinner valget, men han er ikke tvil om hvem som vil ende opp som tapere.

- Uansett vil nok det utarmede amerikanske folket sitte igjen som tapere, sier Seltzer.

- Blir det den mest «crazy» valgkampen i nyere amerikansk historie?

- Oh yes. Spesielt debattene kommer til å bli helt bananas, både mellom ljugakoppen og demensmannen og mellom aktoratet og den skaphomofile kristne radioverten, sier Seltzer.

«UXA» har premiere 6. oktober og går til og med valgkvelden. Dokumentarserien består av fem episoder á 49 minutter.