Podkaster blir satt bak betalingsmur: - Vi kommer helt garantert til å miste lyttere

Strømmeplattformene signerer podkastere i rekordfart. Populære konsepter blir satt bak betalingsmur.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Vi kommer helt garantert til å miste lyttere.

Det sier Bjørn-Henning Ødegaard til Kampanje. Sammen med Fredrik Sjaastad Næss driver han en av Norges mest populære podkaster når de går i sømmene på konspirasjonsteorier i Konspirasjonspodden.

Duoen har drevet podkasten selvstendig siden oppstarten, men gikk nylig inn i et samarbeid med det Schibsted-eide selskapet PodMe og har nå sluppet episoder bak betalingsmur. Det betyr sikre rammer for Ødegaard og Næss, men også at publikum må være betalingsvillig for å høre på. Som følge av dette er de forberedt på å miste lyttere. Noe de ikke er alene om.

- På spørsmål om jeg er redd for å miste lyttere som følge av denne betalingsmuren ,så er det klart at; Ja, det er jeg jo, sier Iselin Guttormsen, som driver folkeopplysning om seksualitet og samliv i podkasten G-punktet.

G-punktet har lenge vært en av Norges aller mest populære podkaster, med en tilnærmet fast plassering på topp ti-listen på Podtoppen. På sensommeren blir hun å høre på den nyoppstartede strømmetjenesten Podimo, og da må lytterne betale for å høre nye episoder.

Les også: Podkast-utfordrer sikrer seg Jan Thomas, Solveig Kloppen og Iselin Guttormsen: - De aller største er veldig ettertraktet

Fra uavhengig til samarbeid:

Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss har gjort seg svært populær gjennom KonspirasjonsPodden. De har allerede begynt samarbeidet med PodMe og podkasten har havnet bak betalingsmur. Foto: Helge Brekke.

- Ferdige med jaget etter tall

Guttormsen forteller at hovedårsaken til at hun er redd for å miste lytterne, er at hun fortsatt vil nå ut bredt med folkeopplysningen.

- Jeg og teamet rundt G-punktet vet at det skal lages så utrolig mange viktige episoder fremover, om flaue temaer, morsomme temaer, alvorlige temaer og strengt nødvendige temaer. Selv om jeg har laget så mange episoder som jeg hittil, så renner fortsatt spørsmålene inn. Folk lurer og er nysgjerrige. Så jeg håper virkelig at lytterne blir med over slik at jeg når ut til flest mulig mennesker med de budskapene jeg ønsker å fremme, sier hun.

Ødegaard forteller at de som selvstendig podkast til slutt ikke lenger kunne bry seg om lyttertall fordi betingelsene for målingen ikke var lik.

- For vår del så er vi ferdig med det jaget etter tall. Det var gøy i starten, og så etablerte vi oss. Etter det ble det bare en podliste bestående av milliardkonsern, og oss. Det var ikke like betingelser for å måle tall. Så vi er litt ferdig med det og det bekymrer vi oss ikke for, sier Ødegaard.

- På spørsmål om jeg er redd for å miste lyttere som følge av denne betalingsmuren så er det klart at; Ja, det er jeg jo. Iselin Guttormsen, sexolog og influencer

- Forandrer arbeidsbetingelsene veldig

Ødegaard forteller at han og Næss kunne levd av podkasten uavhengig av andre, men at det måtte vært under perfekte omstendigheter. Det vil si null pandemi, villige sponsorer og en rekke live-show gjennom året. Nå har de imidlertid en større trygghet som gir dem mulighet til å fokusere på det som gagner lytterne.

- Vi kunne hatt en ganske beskjeden årslønn, men for vår del så forandrer dette samarbeidet arbeidsbetingelsen veldig. Vi har vært en uavhengig podkast lenge, og det betyr at det er veldig mye usikkerhet og begrensinger rent praktisk. Dette samarbeidet blir noe helt annet. Vi vet at det blir tryggere rammer i det. Det gir oss muligheten til å fokusere den delen som handler om å drifte dette - til å produsere mer innhold og bedre innhold, sier Ødegaard.

Også Guttormsen ser lytternes fordeler ved å ha et større team rundt podkasten.

- Det jeg forventer av dette samarbeidet er at det blir bedre rammer og rutiner rundt innhold i G-punktet. At det blir mer forutsigbart for lytterne, sier Guttormsen og legger til:

- Det vil også bli mer profesjonalitet siden vi allerede legger ekstremt mye tid og krefter i G-punktet. Det å nå kunne være flere mennesker som sammen jobber mot et felles mål, som driver med folkeopplysningen som jeg ønsker å gi til mennesker der ute - det å bryte tabuer og å være åpen om temaer som for veldig mange er flaut, kleint og skummet å prate om - det gleder meg og letter meg ekstremt mye.

Beholder suksessoppskrift

Selv om premissene for lytting endrer seg for publikum, så forsikrer både Guttormsen og Ødegaard fanskaren om at podkastenes innhold ikke kommer til å forandre seg.

- G-punktet har siden fødselen eksistert i Evas drakt - ganske naken. Det har både jeg og lytterne likt, men at det blir en oppgradering, det blir det nok, sier Guttormsen som avslører at podkasten vil bli krydret med nye konsepter og spalter.

- Det blir den gode gamle oppskriften. På godt og vondt. Det er alltid produsenter som kommer med innspill, men da sier vi «nei, vi vil ikke ha noen innspill». Dette er vårt, punktum. Sånn har den alltid vært og sånn kommer den alltid til å være, og det er også et av kravene våre. Det er viktig for oss, sier Ødegaard.

KonspirasjonsPodden har allerede publisert episoder på PodMe. G-punktet blir publisert på Podimo først på sensommeren.

Les også: Berrum og Beyer tar med seg «Norges morsomste podkast» til NRK

Podkaster blir satt bak betalingsmur: - Vi kommer helt garantert til å miste lyttere