TV 2s nye politiske talkshow «Valgkveld» kan skilte med gode seertall på sine direktesendinger som går på TV 2 frem mot valgdagen. Programmet ledes av Linn Wiik og sendes hver kveld etter TV 2-nyhetene klokka kvart over ni.

- Tirsdag toppet vi ratinglista i TV 2 og var det mest sette av alle programmer på kanalen den dagen. Dagen før hadde vi Bjarne Brøndbo som gjest i studio. Da benket nesten 300.000 nordmenn seg for å se programmet, med en andel på 42 prosent, sier Wik til Kampanje.

I år har TV 2 gått nye veier med sin valgdekning i beste sendetid og denne gangen har kanalen, med unntak av sine to partilederdebatter, droppet både politikerdueller og debatter på hovedkanalen.

- Vår erfaring er at publikum liker å høre samfunnsengasjerte folk, som er satt sammen i et panel med forskjellige utgangspunkt og perspektiver. Det handler nok både om at det er litt løsere snipp enn i ordinære debattprogrammer, og en opplevelse av at det ikke kun handler om oppramsing av partiprogrammer, eller hektiske debatter man ikke får så mye ut av. Jeg mener dette er et fint supplement til resten av valgsatsingen vår, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Kampanje.

- Helt rått
Linn Wiik, som tidligere har ledet programmer som «Presseklubben» og ulike valgprogrammer på TV 2, sier programmets målsetninger allerede er knust kraftig.

- Målet for programmet var en andel på 25-26, så 42 prosent er jo helt rått, sier Wik.

Seertallene har i tillegg nesten doblet seg siden første sending da programmet hadde  149.000 seere og en markedsandel på 13 prosent. Dermed er det en dobling til til beste program som i snitt hadde 289.000. Snittet ligger på 202 000 for alle episodene så langt. 

- Talepunkter på repeat
Wik sier «Valgkveld» skal være et politisk talkshow for folk flest der ulike mennesker med samfunnsengasjement samles for å snakke om aktuelle tema «med lave skuldre og humør.» Noen av gjestene så langt har vært Erna Solberg, Raymond Johansen, den nye TikTok-kongen og FpU-leder Simen Velle, Ane Dahl Torp og DDE-stjerna Bjarne Brøndbo som sammen med Jens Stoltenbergs tidligere spinndoktor Jan Erik Larsen og BADesken forklarte hvorfor det går så dårlig med Arbeiderpartiet. Det var dette programmet som samlet nærmere 300.000 seer mandag denne uken.

- Det å samle mennesker som vanligvis ikke møtes for å snakke om aktuelle, politiske tema gir en annen dynamikk enn å se på politikere som ramser opp talepunkter på repeat. Også tror jeg jo at det er mer krevende for Erna å bli konfrontert av Kim Wigaard fra «Demenskoret», som selv har kjent på hvor tøft det er å være pårørende, enn å møte Jonas Gahr Støre i enda en duell om hvem som har gjort den dårligste jobben i eldreomsorgen, sier Wik.  

Dagen før valget, på søndag, er siste sending. Da kommer statsminister Jonas Gahr Støre, Aftenpoddens Sarah Sørheim og Fredrik Solvang fra NRK som sammen skal oppsummere valgkampen. 

- Hvorfor tror dere at dette konseptet har funket såpass bra?

. Dette var en helt ny retning å gå i beste sendetid, for vi har alltid hatt politikerdueller. Men jeg tror endel folk er lei av å se på politikere som slår hverandre i hodet, også har vi hatt sinnssykt mye gode gjester som ikke alltid er synlige i samfunnsdebatten, sier Wiik.