Tidligere i november gjennomførte Medietilsynet tilsyn av episode en og to av «Pizzaklubben» på VGTV for produktplassering. Det resulterer i et varsel om sanksjoner.

Tilsynet mener begge episodene inneholder produktplassering. Mens episode én er identifisert ved programmets begynnelse og slutt med teksten, foreligger det ikke identifisering i episode to. 

- For å unngå at seerne villedes skal programmer som inneholder produktplassering identifiseres på en tydelig og nøytral måte ved begynnelsen og slutten av programmet, samt når programmet fortsetter etter et reklameavbrudd, står det i varselet fra Medietilsynet.

Ifølge varselet skal VGTV ha pekt på at det skjedde en intern glipp og at forholdet ble rettet opp umiddelbart etter at tilsynet tok kontakt.

Det er bare seks måneder siden VGTV sist fikk smekk fra Medietilsynet for manglende merking av produktplassering. Den gang gjaldt det programmene «Spårtsklubben» og «Harm & Hegseth».

Les mer: VGTV får reklameadvarsel fra Medietilsynet

Etter Medietilsynets foreløpige vurdering har VGTV ved manglende identifisering av produktplassering i program, brutt kringkastingsloven § 3-7 fjerde ledd, som sier noe om at reklame skal identifiseres på tydelig måte. 

Medietilsynet mener at særlig ressurssterke og profesjonelle aktører, slik som VGTV, bør være godt kjent med regelverket som gjelder for virksomheten.

- Produktplasseringsreglene har vært gjeldende siden 2013 og Medietilsynet har gitt betydelig informasjon og veiledning til bransjen. Det forventes at VGTV burde ha etablert gode rutiner for å etterleve reglene. På denne bakgrunn er Medietilsynet kommet til at det bør ilegges sanksjon for bruddet, skriver tilsynet i varselet. 

Sanksjonsformene Medietilsynet har til rådighet er advarsel, overtredelsesgebyr, tvangsmulkt og tidsavgrenset forbud mot å sende reklame.

Tilsynet legger til at det vurderes som positivt at VGTV raskt har foretatt endringer og identifisert programmene med produktplassering, både ved begynnelsen og slutten, i tråd med regelverket.

Tilsynet har derfor kommet frem til at enten advarsel eller gebyr er aktuelle sanksjonsformer i dette tilfellet.

VGTV-sjef Rolf Sønstelie sier til Kampanje at de har rutiner for dette, «men det skjer menneskelig feil».

- VGTV er et relativt lite miljø, som håndterer mange operasjoner og en stor produksjon. Da er det risiko for at vi glipper.

- Vi tar på ingen måte lett på slike feil, og retter opp med en gang. Og vi bruker det til læring og et skjerpet fokus. Selv om det har vært noen glipper på dette, mener jeg at vi har blitt bedre, legger han til. 

Sønstelie erkjenner samtidg at de kan bli enda bedre. 

- VGTV skal vokse i produksjon. Da er det desto viktigere at vi blir proffere i oppfølgingen av alle rutiner, som skal sikre at vi leverer i henhold til reglene. Det jobber vi hardt for, avslutter han.