I dag ble det kjent at Aftenposten strammer inn tilbudet for gratispassasjerer når de innfører nettbetaling i november. Dermed følger de i fotsporene til andre Schibsted-selskaper, som Dine Penger. I 2011 tok Staavi og Dine Penger-staben grep og i mai i fjor innførte selskapet brukerbetaling gjennom satsingen DP+ og Schibsteds betalingsløsning Spid. Kort fortalt er alle artikler merket DP+ kun tilgjengelig for abonnenter.

- Omtrent ti prosent av vår totale abonnementsbase er nå enten rent digitale brukere eller har kjøpt digitalt abonnement i kombinasjon med papiret. Det har skjedd relativt fort uten et voldsomt markedstrykk. Man kunne kanskje tro at vår abonnementløsning ville bli en sperre for mange lesere, men det virker som vi er på riktig vei, sier Tom Staavi til Kampanje.

- Vi har klart å øke den digitale og åpne trafikken på alle plattformer. På mobil er økningen voldsom. Samtidig har vi et jevnt tilsig av brukere som vil ha mer, og som derfor kjøper seg tilgang via DP+, legger han til.

- Var for sent ute
Staavi, som forlater Dine Penger når selskapet slås sammen med E24 og går over til ny stilling i VG, legger likevel ikke skjul på at bladet står overfor betydelige utfordringer, tross sunn økonomi.

- Alle medier som har inntektene i hovedsak fra papiret har stått overfor det digitale spøkelse. Vi har ikke skjønt helt hvordan vi bør håndtere den digitale transformasjonen. Mange, inkludert Dine Penger, har vært for sent ute. Vi har vel alle skjønt at det går denne veien med papirmedier og digitale medier, men vi har ikke greid å sette i verk tiltak raskt nok. Det gjelder først og fremst abonnementsmedier som har en stor del av inntektene fra abonnementsbasen, sier Staavi.

Han fortsetter:

- Jeg tror fortsatt ikke det er mulig, eller ønskelig for den del, at all journalistikk skal finansieres via annonseinntekter. Derfor må de fleste av oss finne en eller annen form for digital brukerbetaling som fungerer.

Han er overbevist om at brukerbetaling er riktig strategi for Dine Penger.

- Ja, vi må bygge flere inntektsbein. Vi kommer til å fortsatt kjøre den rene nyhetsdekningen og konsekvensjournalistikk for individet basert på de løpende nyhetene i det åpne rommet. Det stoffet som er dypere, dekker et helt tema og inneholder rådene, vil finansieres av brukerbetaling.

- Tatt skammen som en mann
Flere medier har skrevet at Dine Penger har tapt snaue 20 millioner kroner siden 2008, hvilket bunnlinjen viser i de offentlige regnskapene. Men bildet er mer sammensatt, hvis man leser regnskapstallene nøyere, påpeker Staavi.

- Hadde det vært slik at jeg faktisk har drevet et selskap med ekstreme underskudd de siste fem årene, skulle jeg forlatt skuta og tatt skammen som en mann. Når det er feil, når det faktisk er slik at vi har produsert et overskudd som slett ikke er så hakkende galt med tanke på at vi fortsatt har store deler av inntekten vår fra å trykke på gamle trær, blir jeg på vegne av merkevaren, mine ansatte og meg selv, dypt fortvilet, sier Staavi til Kampanje.

Han slår fast at Dine Penger egentlig har tjent penger de siste årene.

- Dine Penger i de fem årene har hatt et overskudd på 22,103 millioner norske kroner. Dette er EBITA-tallet, altså etter ordinære avskrivninger. Det tilsvarer en total driftsmargin i perioden på temmelig nøyaktig 10 prosent. Ja, 2012 ble en utfordring, men selv da tjente vi penger, og allerede inneværende år viser bunnlinjen en meget pen utvikling og vi lå ved utgangen av juli 27 prosent foran budsjettert bunnlinje. Den positive utviklingen stammer i hovedsak fra at digitale inntekter har begynt å røre på seg slik at det monner, forteller Staavi til Kampanje.

Han sier videre:

- Forklaringen på det påståtte underskuddet er goodwillavskrivninger. Denne goodwillposten oppsto i 1996, altså for 17 år siden. Og den oppsto da Schibsted kjøpte Dine Penger. Fordi vi i store deler av perioden frem til 2006 var plassert i en del avSchibsted-systemet som førte regnskapet etter en regnskapsstandard som ikke tillot goodwill-avskrivninger, har denne posten ligget mer eller mindre urørt frem til 2006. VG derimot, som overtok eierskapet av Dine Penger i 2006, fører etter en regnskapsstandard som sier at Goodwill skal avskrives. Og som om ikke det var nok, ved inngangen til 2008 forlangte revisor at den ikke lenger skulle saldoavskrives, men skulle avskrives lineært på de fem påfølgende år. Det medførte selvfølgelig en ekstremt tung goodwill-avskrivning som altså ikke har noe med dagens drift å gjøre, men kun er 17 år gammal graut!