I fjor døde 27 trafikanter i alderen 18-24 år i trafikken og to tredjedeler av dem var gutter. Det er de triste tallene bak Statens Vegvesen og Kitchens nye holdningskampanje «Ungdom og fart», som er rettet spesielt mot unge, mannlige bilister. Sammen skal de forklare hvorfor gutter råkjører mer enn jenter, og på den måten gjøre guttene mindre hissige på gassen.

- Noe av forklaringen ligger i at frontallappen, delen av hjernen som hjelper oss å vurdere risiko og konsekvenser, utvikles senere hos gutter enn hos jenter. Denne innsikten har vært helt sentral i utviklingen av kampanjen, sier ansvarlig konsulent Bjørn Polmar i Kitchen.

I den ene reklamefilmen illustreres dette med en animert sekvens der en voice-over forklarer fenomenet slik:

«Mange gutter sliter med pubertale problemer som kviser, stemmeskifte og tidlig sædavgang til langt oppe i tjueårene. Også frontallappen, den delen av hjernen som hjelper oss å forstå konsekvenser, utvikles senere hos gutter.»

Se den andre reklamefilmen i kampanjen i bunnen av saken.

- Uheldige virkemidler
I skrivende stund har filmen over 300.000 visninger på YouTube. Den er i tillegg blitt delt 2000 ganger på Facebook, der den har fått 7000 tomler opp og 1600 kommentarer. Men ikke alle liker det de ser.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik sier til Dagbladet at hun mener virkemidlene som blir brukt i kampanjen er uheldige.   

- Jeg skjønner at folk kan reagere på at kampanjen virker generaliserende og spiller på temaer som kan såre. Vi vet at mange unge i dag sliter med usikkerhet og press tilknyttet kroppsfokus og utseende. Selv om det er et viktig tema, kan det sånn sett være uheldig å velge denne type virkemidler for å nå unge gutter og jenter, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik til Dagbladet. 

- Har jobbet utrolig grundig
Ansvarlig konsulent Bjørn Polmar i Kitchen forsvarer virkemidlene overfor Kampanje.

- Vi har jobbet utrolig grundig med både innsikt og målgruppe blant annet med fagpersoner fra forskermiljøet om hva som er situasjonen hos unge gutter. En viktig del av unge gutters utvikling er utviklingen av frontallappen som er en del av hjernen. Det den gjør er at den hjelper oss å håndtere og vurdere risiko og konsekvenser. Det er tilfelle at gutter i denne alderen er senere utviklet enn jentene, og det kan gi utslag i at de ikke vurderer risiko og konsekvenser, også i trafikale situasjoner. Hvis kunnskapen om det kan bidra til at færre gutter skades i trafikken, er det et viktig budskap å få frem, sier han.

Polmar er likevel ikke overrasket over reaksjonene.

- Vi ser at den har den siden ved seg at den kan skape reaksjoner, som den har gjort, men det er veldig viktig å få med seg at det ikke er gutter som sådan vi forholder oss til, men unge gutter med den uønskede adferden i trafikken. Det er ikke stigmatisering av en gruppe, men av en adferd. Vi har virkelig diskutert det og har forsøkt så godt vi kan å få det frem uten å henge ut noen eller tråkke noen på tærne.

- Er dere fornøyde med mottakelsen?

- Vi var spente på mottakelsen og jeg opplever jo at det å bidra til en fornuftig debatt om dette i en målgruppe som er vanskelig å nå, er veldig verdifullt. I lys av dette er vi fornøyd med resultatene så langt. Det er tydelig at dette engasjerer.