«Dear Mark Zuckerberg» stod det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten da mediehusets publisher, Espen Egil Hansen, skrev et åpent brev til Facebook-gründeren. Bakgrunnen var at Hansen hadde fått beskjed om å slette Nick Uts ikoniske bilde fra Vietnamkrigen av Kim Phuc, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook. Hansen tok et oppgjør med Facebooks bildesensur og utløste en stor debatt om gigantens globale posisjon og samfunnsansvar og norske mediers forhold til nettsamfunnet, en debatt som vil fortsette for fullt i 2017.
Espen Egil Hansen er én av ti nominerte til Kampanjes kåring av «Årets Medienavn».
Du kan fortsatt stemme på din favoritt.
Les mer: Disse kan bli Årets medienavn - du bestemmer!
- Mistet kontrollen over sin egen historiefortelling
- Var oppgjøret med Facebook din viktigste redaktørgjerning i 2016?
- Det er jeg ikke så sikker på, men jeg er godt fornøyd med at jeg ved å bli litt forbanna har bidratt til en internasjonal debatt om Facebook og konsekvensene av deres totalt dominerende posisjon. The Guardian kåret nå i julen vinnere og tapere i teknologiåret 2016 og utropte Facebook til nummer én på begge lister. Vinner på grunn av deres fantastiske økonomiske resultat, og taper fordi dette var året da Facebook mistet kontrollen over sin egen historiefortelling, sier Hansen.
- Jeg er også fornøyd, og litt imponert over at Facebook og Mark Zuckerburg nå erkjenner at de er et slags medieselskap og at de dermed har et stort ansvar. De har varslet at de vil endre sin håndtering av alt fra innhold med nyhetsverdi til såkalte falske nyheter. På kort tid har de svart på kritikken om at de fraskriver seg ansvar og ikke deltar i debatten om seg selv. Selv om de ikke har gjennomført så mye ennå, er dette signaler om et Facebook som er radikalt annerledes en dagens.
- Gir uhyggelige perspektiver
- Hva tenker du om å være nominert til «Årets Medienavn» 2016?
- Det er rett og slett veldig hyggelig.
- Hva vil du huske best fra 2016?
- Dette var året da tvilsomme forhold gikk opp i en høyere enhet: Hacking, propaganda, løgn, spredning av falske nyheter via globale plattformer og en svekket tillit til demokratiske institusjoner. Det er noen åpenbare paralleller til mellomkrigstiden nå som gir uhyggelige perspektiver. Jeg vil også huske at dette var året for vårt arbeid med Panama Papers, kraftig omstilling i Aftenposten og Schibsted og den herlige følelsen da vi snudde 17 år med abonnementsfall til bratt vekst!
- Nå må vi gripe muligheten
- Hva er ditt mål for 2017?
- Mitt mål er å bidra til at Aftenposten og Schibsted tar en lederrolle i å skape grunnlag for uavhengige, redaktørstyrte medier – verden rundt. Journalistikk gjenskapes nå i smeltedigelen teknologi, kommunikasjon, profesjonelle redaksjoner, etikk og forretningsmodeller. Journalistikk hadde en viktig rolle i en verden med for lite informasjon, men kan få en enda viktigere rolle i en verden med for mye. I året som gikk la vi grunnlaget ved å organisere Schibsted som et globalt plattformselskap. Nå må vi gripe mulighetene og gjøre jobben.
Kommentér