Tror Disney+ møter motstand i Norge: - Vil slite med å få mange abonnenter

Tre trender taler imot norsk Disney-dominanse, ifølge forskningsleder i Kantar.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

15. september skjerpes konkurransen om nordmenns TV-tid ytterligere når Disney-konsernet ruller ut sin nye strømmetjeneste her til lands. Tjenesten har fått navnet Disney+ og tar sikte på å samle «alt» av Disney-konsernets filmer og TV-serier på ett sted, inkludert nye film- og serieproduksjoner. Den har blitt en umiddelbar suksess der den har blitt lansert så langt med over 60,5 millioner betalende kunder på ni måneder, og nå står et ivrig norsk TV-publikum for tur.

TV-sjef Glenn Engebretsen i mediebyrågruppen GroupM mener det er de største aktørene i markedet som har mest å frykte og spesielt de som har spesialisert seg på innhold for barn.

- Disney+ vil nok appellere til hele befolkningen, men spesielt hos barn. Trolig vil ikke konsumet øke så mye totalt, men Disney+ vil nok trolig flytte seerminutter fra de største aktørene, sier han til Kampanje.

Barn konsumerer allerede mye TV-innhold. I snitt har barn mellom to og ti år konsumert 69 målte minutter med levende bilder daglig hittil i år, mot 61 minutter blant hele befolkningen.

- Barn var den første målgruppen som konsumerte mer digitaldistribuert enn lineært hos NRK, så det er en målgruppe som raskt adopterer ny distribusjonsteknologi, sier Engebretsen.

Youtube er den desidert største favoritten hos barna. Barn mellom to og tolv år ser i snitt 31 minutter Youtube hver eneste dag. Til sammenligning bruker de 16 minutter daglig på NRKs nett-TV-tilbud og snaue 13 minutter på Netflix.

Under ser du en graf over hvor mange minutter barn (2-12 år) har brukt daglig på de ulike strømmetjenestene så langt i år

Youtube med jerngrep på barna

  • 32
    Youtube
  • 16
    NRK
  • 13
    Netflix
  • 4
    Viaplay
  • 3
    TV 2 Sumo

- Blir utfordrende

Forrige uke arrangerte Disney en forhåndsvisning av tjenesten der pressen fikk innsyn i hva tjenesten vil tilby av innhold fra start. I tillegg til de klassiske Disney-filmene, frister Disney med filmer og serier fra Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic. De priser seg relativt sett lavt i markedet med en månedspris på 69 kroner, eller 59 kroner dersom man binder seg til et helt år. Dette tilbudet har blitt tungt markedsført de siste ukene.

Les mer: Løfter sløret på Disney+ - dette kan du se ved lansering

Likevel tror ikke forskningsleder for medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter, at Disney vil krasje den norske strømmefesten. Til det er markedet formodent, mener han.

- Det er norske strømmemarkedet er blant de mest velutviklede i verden og vi er i verdenstoppen når det gjelder å betale for strømmetjenester og bruk videoinnhold. Det blir derfor utfordrende for Disney og få en sterk posisjon i Norge. Analyser fra Kantar viser at hele over 70 prosent av befolkningen betaler for minst en strømmetjeneste og vi har i snitt 1,7 abonnement, sier han til Kampanje.

Futsæter trekker frem tre trender som kan tale til Disneys fordel på det norske markedet. Den første er at nordmenn har høy betalingsvillighet og at mange skaffer seg flere abonnement. Den andre er at foreldre ser etter «en høykvalifisert digital barnevakt» i tillegg til NRK Super, og den tredje er at de gjerne ønsker å mimre rundt gamle Star Wars-klassikere med barna sine.

På motsatt side trekker han frem den tøffe konkurransen, at Disney har et relativt sett smalt innholdstilbud sammenlignet med de andre tjenestene, og at de fleste av oss allerede har sett de mest populære produksjonene.

- Analyser fra Kantar viser at seing på norske TV-kanalers strømmetjenester har vokst mye i løpet av 2020, og det var rekordhøyt konsum av TV- og videoinnhold i mars. Både Dplay, Viaplay og TV2 Sumo har vokst mye i 2020, og i tillegg kommer NRK TV som er Norges mest brukte strømmetjeneste som er gratis, sier Futsæter.

- Jeg tror Disney+ vil slite med å skaffe mange abonnenter. De vil nok få noen barnefamilier, men de vil slite med å få mange abonnement og ta opp kampen med de norske aktørene.

- Internasjonal konkurranse

Da Kantar gjorde opp status for strømmetjenestene i februar, abonnerte 61 prosent av norske husstander på Netflix, 33 prosent på HBO Nordic, 25 prosent på TV 2 Sumo og 22 prosent på Viaplay.

Tall fra august viser at det er stor forskjell på hvor mye tid vi bruker på tjenestene vi abonnerer på. TV-seere mellom 10 og 79 år brukte i snitt 12 minutter på Netflix, ett minutt på HBO Nordic, fire minutter på TV 2 Sumo og fire minutter på Viaplay daglig forrige måned.

NRKs strømmetjeneste tar ni minutter daglig, men også i denne gruppen er det Youtube som troner på toppen med 22 minutter hver dag.

Analysesjef Kristian Tolonen i NRK synes det er vanskelig å spå hvordan de vil merke konkurransen fra Disney, men han merker seg at 11 prosent av befolkningen oppga at de ville abonnere på tjenesten i andre kvartal i år, ifølge Kantars undersøkelse. Det ville gjort Disney+ til en halvparten så stor tjeneste som TV 2 Sumo og Viaplay.

- Generelt er det to ting som er verdt å nevne: at konkurransen om barnas tid er den mest internasjonale av alle, det er YouTube, Netflix, Tiktok og nå Disney. Med en sånn liste sier det seg sjøl at NRK har en viktig oppgave med norsk innhold for barn. Og vi har lykkes ganske godt med det så langt. Det andre er at Disney med den innholdspakka ikke bare er en tjeneste for barna, men for alle i Norge. Så det er nok flere enn NRK som er nysgjerrige på hvordan dette går, sier han.

Under ser du en graf over hvor mange prosent av norske husholdninger som abonnerte på de ulike strømmetjenestene i februar.

Netflix desidert størst i Norge

  • 61
    Netflix
  • 33
    HBO Nordic
  • 25
    TV 2 Sumo
  • 22
    Viaplay
  • 12
    Dplay

Tror Disney+ møter motstand i Norge: - Vil slite med å få mange abonnenter