Her er Mads Hansens «influencerbørs» - tre bloggere kjemper om verstingtittel

Sjekk hvordan Mads Hansens rangerer landets influensere i sin nye bok.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Denne uken blir boken til VGTV-profil Mads Hansen tilgjengelig i butikker landet over. Med «Min Instastory» debuterer Hansen som forfatter i en bok som skal fortelle om hvordan en «middels god fotballspiller» endte som Spellemann-vinner, rikskjendis og Instagram-yndling.

- Jeg ville skrive en bok for de som hater å lese bøker. Derfor har jeg skrevet en lettlest bok med enkelt språk, stor font og en del bilder, sier Hansen til Kampanje.

Selv er ikke Hansen glad i å lese bøker, det er han for rastløs til. Han beskriver sin egen bok som god i sin sjanger, men forventer ikke å få ros av anmeldere.

- Jeg tipper en anmelder ikke vil gi god karakter, men jeg mener selv det er en god bok i denne sjangeren. Man må ta den for det den er, sier Hansen.

- Den perfekte influencer finnes ikke

I «Min Instastory» har Hansen dedikert et helt kapittel til å vurdere noen av landets største influesere, og flere av hans gamle blogg-fiender. I kapittelet, kalt «Influencerbørs», gir Hansen influencerne han har flest, og sterkest meninger om, karakter på en skala fra en til ti.

Sophie Elise Isachsen er den første som får en smekk på fingeren av Hansen og ender opp med tre av ti poeng på Hansens egne «Influencerbørs». Isachsen får kritikk for blant annet for å vise kropp i reklamer for språkreiser.

Også blogger og YouTuber Isabelle Eriksen får gjennomgå på Influencerbørsen. I boken beskriver han henne som «Norges farligste forbilde» og gir henne karakteren tre av ti. Også TV-profil Erlend Elias får stryk av Hansen som mener kjendisstylisten bidrar til økt skjønnhetspress blant unge.

Det har kun lyktes Kampanje å komme i kontakt med Erlend Elias. Han gir både boken og Mads Hansen det glatte lag. Han kaller omtalen mobbing.

- Jeg vet ikke om han helt skjønner at han har stor påvirkningskraft og at det han gjør får store konsekvenser for mange av de influencerne han «driter ut». Med tanke på at han har barn og at foreldre skal være et godt forbilde, så syns jeg ikke han er det når man vet hvor stor skade mobbing gir, skriver Erlend Elias i en e-post til Kampanje.

- Det er som en fotballmatch. Hvis du spiller på det sikre hele veien får du aldri ti på børsen.

På den andre siden av skalaen finner vi Jenny Skavlan. Tise-medeieren og skuespilleren vurderes til ni av ti av Hansen, som roser henne for humanitære initiativ og for å fronte gjenbruk av klær.

Men for å nå full pott må Skavlan bli modigere og risikere mer, mener Hansen.

- Det er som en fotballmatch: Hvis du spiller på det sikre hele veien får du aldri ti på børsen, sier han før han røper hva som skal til:

- For å få en tier må hun stikke hodet litt mer frem, noe som også innebærer risikoen for å bomme og dermed havne lenger ned på skalaen.

I boken poengterer Hansen at Skavlan også har kommersielle egeninteresser i form av eierandeler i gjenbruksappen Tise.

- Den perfekte influencer finnes ikke, sier Hansen.

- Vil ikke overraske for å overraske

En av Instagram-feidene som virkelig satte Mads Hansen på kartet var den såkalte bloggkrigen mellom Hansen og reality-kjendis Isabel Raad. I boken gir Hansen henne en score på seks av ti, samme score som han gir seg selv i sin subjektive børs.

På spørsmål om han mener Raad og ham seg selv er like gode, eller dårlige, forbilder, svarer Hansen:

- Problemet mitt er at samme hvor saklig jeg er, blir det stygt i kommentarfeltet. Det blir en stygg tone, men jeg vil ikke sensurere eller moderere kommentarfeltet. Det har jeg for det første ikke tid til, i tillegg mener jeg at alt skal få stå uansett om det er negativt eller positivt om både meg og andre.

Han sier han heller vil vippe seg selv ned enn opp når han gir karakter. Hansen synes selv at han har vært rettferdig med karakterene i boken, og understreker at dette ikke er en fasit på hva den norske offentligheten mener.

- Jeg fikk en innvending av noen som leste over som mente at det var veldig forutsigbart. Selv om det er forutsigbart må jeg fortsatt gi de karakterene jeg mener er riktig, ikke overraske for å overraske, sier han.

Slippes i dag:

«Min Insta-Story» av Mads Hansen. - Jeg tipper en anmelder ikke vil gi god karakter, men jeg mener selv det er en god bok i denne sjangeren, sier han.

Forlaget: - Allment kjent

I kritikken Hansen kommer med skrives det blant annet at ulike influencere «har brukt datteren til å fremme egen bedrift og økonomi», «fronter mannens utroskap i alle kanaler», og «hamrer løs på mennesker». Tuva Ørbeck Sørheim, forlegger i Kagge Forlag og redaktør av «Min Instastory», mener det ikke er spesielt kontroversielle påstander Hansen fremmer.

- Det er synlig for offentligheten at navngitte influencere har eksponert både barn og ektemenn i ulike kanaler, og dette er sånn sett allment kjent, sier Sørheim.

Hun forteller også at de alltid gjør etiske og juridiske vurderinger av sine bøker.

Hittil har Hansen vært fotballspiller, prisvinnende artist, og nå forfatter. Når Kampanje spør hva det neste blir forteller han at han ikke har ønsker eller planer om å gi ut mer musikk eller flere bøker.

- Film, kanskje? Men så er jeg en elendig skuespiller da, sier Hansen før han legger til:

- Men du kan jo si at jeg er en elendig artist og forfatter også.

Her er Mads Hansens «influencerbørs» - tre bloggere kjemper om verstingtittel