Det er nå bare fire dager til Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 og for å undersøke partienes bruk av digital markedsføring har teknologi- og designselskapet Knowit og teamleder og strategisk rådgiver Jannikke Hannevik gjennomført en analyse av partienes bruk av Google, Facebook og Instagram. 

Hannevik er en del av Kampanjes valgkampjury som på søndag skal kåre partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Her vil vinneren kåres på TV 2 Nyhetskanalen klokken 09:00 og samtidig annonseres på Kampanje.com.

- Digital, datadrevet markedsføring er en effektiv måte å nå ut med målrettede budskap til velgerne, sier Hannevik. 

De store topper
Hun har sammen med sine kolleger i Knowit blant annet sett på hvordan partiene forholder seg til personvern, målrettet annonsering, profesjonalitet og tilstedeværelse i sosiale medier, Google og ellers på nett. Dette gir et overordnet inntrykk av hvordan partiene bruker digital markedsføring.  I analysen som Knowit har jobbet frem er det Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som gjør det best på det digitale området. 

Det er med andre ord de store partiene som dominerer på listen – med unntak av Senterpartiet.

- Hva gjør at de tre partiene lykkes?

- De har hatt fokus på og prioritert digital markedsføring. De har tydelig målrettede budskap fremfor å kommunisere bredt ut mot alle, og er aktive og synlige på tvers av kanaler, sier Hannevik.

Med i valgkampjuryen:

Strategisk rådgiver i Knowit og medlem av Kampanjes valgkampjury, Jannikke Hannevik. Foto: Eivor Eriksen.

Høyre til topps - Sp skårer dårlig
I analysen skriver Knowit at de tre nevnte partiene «ser ut til å være aktive og profesjonelle i sin bruk av digital markedsføring.»

- Er det de som har brukt mest penger på digital markedsføring som vinner deres vurdering?

- Det er både og. Det er klart at partier som har ressurser til å gjøre en gjennomgående god jobb med digital annonsering og synlighet gjør det bedre. Samtidig handler det også om hvordan man prioriterer markedsmidlene sine. Noen partier som KrF, Senterpartiet og FNB kunne kanskje prioritert budsjettene sine annerledes med tanke på å flytte midler fra print til digitale medier, sier Hannevik.

Ingen får terningkast seks, men Høyre er nærmest toppkarakteren mener Knowit.

- Høyre virker mest profesjonelle av alle partier. Partiet har aktive kampanjer i mange digitale kanaler, blant annet på Snapchat. De bruker også displayannonsering med lokaltilpassede budskap, skriver Knowit i analysen .

Kampanjes valgkampjury har en rekke kriterier de legger til grunn for kåringen av det partiet de mener har gjennomført den beste valgkampen og ett av kriteriene er «målrettet bruk og analyse av data» i tillegg til bruken av sosiale medier både i betalt og ubetalt form.

Her kan du se vurderingen av de ulike partiene*

Parti

Terningkast

Begrunnelse

Rødt

3

Annonserer på Facebook men har relativt få annonser sammenlignet med de mest aktive, varierende synlighet i organisk søk på hjertesaker

Sosialistisk Venstreparti

4

Ser ut til å målrette budskap bla. basert på demografi og geografi, men svak synlighet i organisk søk 

Arbeiderpartiet

5

Aktive på en profesjonell og god måte, og sterke på personvern

Senterpartiet

2

Aktive i sosiale medier, men har en relativt liten følgerskare i forhold til størrelsen på partiet, og adskillig færre annonser enn mange av de andre partiene

Miljøpartiet De Grønne

4

Aktive og engasjerte, men lite synlig i Google

Kristelig Folkeparti

2

Færre tegn på sofistikert målretting av annonseringen, og partiet gjør det veldig svakt i Google

Venstre

4

God og detaljert personvernerklæring,  men svak SEO-optimalisering av nettsiden

Høyre

5

Svært aktive i sosiale kanaler, og egen podkast og TV

Fremskrittspartiet

5

Annonserer i Google på viktige saksområder og er godt synlige i Google totalt sett

Folkeaksjonen (FNB)

1

Gir et mindre profesjonelt inntrykk enn de andre partiene, svært dårlig organisk synlighet og svak på SEO, men solide følgerskarer på Facebook sentralt og lokalt


*Begrunnelsene gjengitt her er bare utvalgte utdrag av lengre vurderinger. 

Varierende på personvern
Knowit har også undersøkt brukernes personvern, hvor Frp, Venstre og Arbeiderpartiet får skryt:

- Personvernet er veldig bra ivaretatt hos Ap. Her må brukeren aktivt velge å aktivere datainnhenting til Google Analytics og Facebook pixel noe som vil føre til begrensninger i datainnhenting.

Om «analyse-vinneren» Høyre og område personvern, skriver Knowit: 

- Partiet har en grei cookie policy, men lar ikke bruker deaktivere datainnhenting fra nettsiden, skriver Knowit. 

Digitalsjef i Høyres stortingsgruppe, Christian Laland, syntes det er gøy å høre at partiet får skryt for sin digitale markedsføring.

- Vi har testet en del ulike digitale kanaler i årets valgkamp. I tillegg til «alle de vanlige» har vi hatt en av landets første Snapchat Marker Tech-kampanjer. Vi har også vært på med kontekstuell annonsering, meme-bonanza på Instagram, lansert statsministerens videoblogg #ErnaCam og fått i gang landets første politiske chatbot, sier Laland til Kampanje.

Digitalsjef i Høyre:

Christian Laland er digitalsjef i Høyre og ratter et budsjett på rundt to millioner kroner. Foto: Høyre.

Bruker to mill. på digitalreklame
Høyre sitt digitale budsjett i valgkampen er på ca. to millioner kroner, opplyser Laland.

- På punktet personvern får dere kun en «grei» vurdering, og ikke god slik som AP, FRP og Venstre. Har dere vært litt for aggressive i datainnsamlingen når brukerne ikke kan deaktivere datainnhenting fra nettsiden?

- Vi er klar over at vi kan gjøre personvernerklæringen vår bedre. Brukeren vil få tilgang til å selv bestemme hva slags informasjonskapsler som blir lagret i løpet av høsten. Vi har brukt litt tid på dette for å lande riktig leverandør. Vi samler ikke inn noen informasjon som kan identifisere brukere. Alt vi samler inn er beskrevet i personvernerklæringen vår og det er på ingen måte «aggressiv datainnsamling», sier Laland.

Knowit opplyser også om at vurderingene må tas med en liten klype salt ettersom selskapet ikke har tilgang til faktiske kampanjedata, men har vurdert det som er allment tilgjengelig i digitale kanaler. Budskap og innhold er ikke blitt vurdert i denne sammenheng.