Facebook feirer ett år i Norge: - Vi er ingen trussel

Bekymringen over Facebooks dominans i Norge øker. Toppsjef Rune Paulseth mener det har vært «en fantastisk reise».

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I disse dager er det ett år siden Facebook etablerte seg med et eget kontor i Norge. Og dette «feiret» Norges største mediekanal - målt i dekning og større enn NRK1, TV 2 og VG -  med å 1. september flytte inn i nye lokaler leid av konsulentgiganten PwC på Barcode i Oslo. For country director i Norge, Rune Paulseth, har det vært en ferd som garantert har vært morsom. Selskapet anslås å stå for 90 prosent av all annonseomsetning i sosiale medier i Norge, og skal etter sigende ha en omsetning som nærmer seg to milliarder – og da er ikke gang det nye tv-produktet Facebook Watch lansert.

- Det har vært et år som har vært en fantastisk reise. Det startet med to personer som flyttet fra Stockholm, Petter Høie og jeg. Og dette året har vi hatt fokus på å bygge team og få de på plass, funnet ut av hvordan vi skulle jobbe sammen og hva som er arbeidsoppgavene, rett og slett, sier direktør for Facebook i Norge, Rune Paulseth, til Kampanje.

Jeg opplever altså ingen som sinte, irriterte eller oppgitte over det vi driver med. Rune Paulseth

- Det er ikke alt vi kan løse

Han sitter i en sofagruppe med Facebooks kjerneverdier på ulike plakater på veggen bak ham og har som ambisjon om å hvert halvår plukke ut én av verdiene og fokusere ekstra på dette. Forrige halvår var det «Focus on impact».

- Det er klart at når du starter opp et kontor for Facebook i Norge, er det mye forventninger. Forventningene fra markedet var vi forberedt på, men det hender vi får håndskrevne brev fra kunder som spør om både det ene og det andre, og det er jo hyggelig, men det er ikke alt vi kan løse, sier han.

Som eksempler nevner han at brukere har tekniske problemer de trenger hjelp med.

- Det er jo klart at det ikke alltid er lett å vite hvem man skal henvende seg til, men vi er dessverre sjeldent i stand til å hjelpe, sier han. Og fortsetter;

- Det har vært en reise for meg også. Jeg har jo operert større team, men dette er en spennende og utfordrende oppgave knyttet til lederskap, blant annet fordi Facebook hele tiden utvikler produkter, og må være på ballen hele tiden. Vi rådgir nok kundene våre mer enn vi selger produktene. Når vi jobber gjennom byråer, som vi gjør, krever det mye av hele nettverket. Jeg har jobbet i bransjen i 20 år, og det kommer jo godt med,  jeg får virkelig utnyttet nettverket. Det høres sikkert ut som et litt slitt begrep, men man får brukt «360 grader» med reklamebyråer og mediebyråer - og kunden i midten, sier Paulseth.

Snart skal de ha på plass flere ansatte ved kontorene på Barcode. Planen er å vokse noe slik at man totalt blir ti personer på Oslo-kontoret.

- Det er ikke sånn at når vi søker etter folk, kommer det 3.000 søknader, folk er nok litt usikre på hvilke oppgaver det er som skal løses. Men når vi har hentet inn to-tre ansatte før jul, er vi nok ferdig rigget for de neste 12 månedene.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Skal vokse:

I nyinnflyttede lokaler i Oslo har det norske Facebook-teamet foreløpig god plass, forteller direktør Rune Paulseth. Men tanken er altså vokse. Foto: Eivor Eriksen.

Vil ikke svare på Anfo-påstander

Men selv om reisen så langt har vært «fantastisk», har den også vært utfordrende. Facebook er konstant i skuddlinjen når norske mediehus klager sin nød og er sammen med Google pekt ut som hovedfiende nummer én. Nå begynner også annonsørene å bli bekymret. I oktober legges «Den store annonsørrapporten» i regi av Annonsørforeningen Anfo frem, og noen drypp fra rapporten har allerede blitt sluppet på Kampanje. I denne rapportens skriver rapportforfatter, Henrik B. Jørgensen, at et klart flertall av norske annonsører «heier på» norske medier i «kampen» mot internasjonale giganter som Google og Facebook.

Siden rapporten ennå ikke er publisert, ønsker ikke Facebook Norge å kommentere noen av påstandene, men på generelt grunnlag sier Paulseth at han foreløpig ikke er bekymret.

Les også: - Annonsørene heier på norske medier

- Denne rapporten kommer jo ut hvert år, og vi har jo lest tidligere utgaver. Vi vet jo også at det kommer ut noen punkter i forkant som skal selge inn rapporten. Jeg vil tro at det ville være dumt av Henrik Jørgensen å legge konklusjonen ut først, derfor er det ikke gitt hva som står der, sier Paulseth.

Generelt opplever Rune Paulseth at Facebook samarbeider godt med norske annonsører.

- Jeg opplever at når vi er ute i markedet, ar vi blir mottatt som en plattform annonsørene benytter seg av hver eneste dag og ønsker å lære mer om. Jeg kan ikke forholde meg til tallene som kommer frem i artikkelen på noen annen måte, sier han.

I Norge har vi en av Europas høyeste frekvens på bruk. Vi sjekker vel Facebook opptil 15-16 ganger om dagen. Rune Paulseth

- Ikke bekymret for omdømmet

Selv om Facebook altså vokser kraft i av omsetning og sammen med Google stikker av med nesten to tredeler av det digitale reklamemarkedet i Norge, mener Paulseth det ikke er noen grunn til bekymring. Han viser til de siste tallene fra Mediebyråforeningen og den bolken som kalles «sosiale medier» som får 6,4 prosent av annonseomsetningen fra mediebyråene.

- Det bør ikke være grunn til bekymring for de 6,5 prosentene, synes jeg da. Det er jo mange andre områder som vokser også. Tv har for eksempel vokst mer enn Facebook hittil i år, sier Paulseth.

- Men med slike skriverier – du er ikke redd for Facebook sitt omdømme?

- Nei, jeg er ikke bekymret for omdømmet. Alt som er litt nytt, kan være skummelt, og mye av det vi driver med, er nokså nytt. Sidene våre er på norsk, feeden er på norsk og du får opp norske annonser. Min oppfatning er at vi oppfattes som en norsk aktør.

Han avviser at han føler seg som en stor, stygg ulv, slik enkelte norske medieledere har en tendens til å fremstille Facebook.

- Nei, det har jeg ikke egentlig aldri gått og følt på. Jeg synes folk er høflige og interesserte og stiller spørsmål og jeg føler kanskje mer på at jeg oppfattes som arrogant fordi jeg ikke kan svare på alt. For folk er jo kjempeinteressert i det vi driver med, og det synes jeg er hyggelig, sier Paulseth.

Les også: Schibsted-topp vil ha felles kamp mot Google og Facebook

Les også: - Facebook og Google er så sterke at de truer journalistikken

Her kan du se video-intervju med Rune Paulseth:

Artikkelen fortsetter etter filmen.

- Vi må tåle kritiske spørsmål

Et annet område som Facebook har fått mye oppmerksomhet på hittil denne høsten, er da det ble kjent at selskapet kun betalte rundt en halv million kroner i skatt i Norge.

- Hva synes du om all oppmerksomheten rundt denne saken?

- Det med skatt har jeg ingen innsikt i. Dette styres fra et helt annet sted. Vi betaler skatt i de markedene og de regioner vi er i, i henhold til de lover og regler som gjelder. Det er det jeg forholder meg til, sier han.

Han mener at et kritisk blikk og noen kritiske kommentarer må man tåle når man er et såpass offentlig selskap som Facebook.

- Det er jo sånn at de som får mye oppmerksomhet, også må tåle kritiske spørsmål. Men jeg opplever altså ingen som sinte, irriterte eller oppgitte over det vi driver med. Jeg sover godt om natta med tanke på hva folk tror og mener.

Les også: Betaler 468.586 i skatt i Norge - «Sørgelig» sier Schibsted-eier

Sjekker Facebook 15 ganger om dagen

Selv om det for Norge ikke eksisterer offisielle tall på brukere, opplyser Paulseth at det er rundt 3,5 millioner norske brukere av Facebook og 2,2 millioner norske Instagram-brukere.

- I Norge har vi en god penetrasjon av brukere i alle aldersgrupper. Og ikke minst en av Europas høyeste frekvenser på bruk. Vi sjekker vel Facebook opptil 15-16 ganger om dagen. Men vi ser ikke nødvendigvis på disse KPI-er når vi jobber, understreker han.

- Når kommer Mark Zuckerberg?

- Da tror jeg vi må ansette noen flere først, hehe. Jeg vet ikke hvor relevant det ville vært for våre kunder med et sånt besøk, men det hadde jo vært hyggelig, så selvfølgelig er han velkommen, sier han.

- Rydd opp i din egen nyhetsfeed

Selvfølgelig bruker Facebook Norge egne plattformer aktivt i jobbhverdagen, men når privatpersonen Rune Paulseth skal dele bilder av barna, en kaffekopp på verandaen på hytta eller en koselig videosnutt av full fyr i bålpanna, er det Instagram han tyr til.

- Hva er det jeg ikke bruker Facebook til? Nå må du huske at Facebook er en ganske integrert del av vår hverdag. Så den står og går mye. Vi bruker også Workplace mye. Men det verktøyet jeg bruker mest, er nok Messenger. Og da har vi en work-chat som vi kan slå av slik at vi ikke er tilgjengelig overalt. Generelt bruker jeg nok Facebook til det samme som alle andre, men Instagram er kanskje mer personlig for meg, for der er det bildene som skal snakke.

- Og alle annonsene som kommer opp på din Facebook-side synes du er kjemperelevante?

- Jeg er selvfølgelig fullstendig biased på det, men jeg opplever at uansett hvilken plattform jeg er på, er det viktigste for meg at den er relevant. Jeg kan vel si at jeg synes jeg får flere relevante annonser på Facebook enn kanskje der man ikke har samme mulighet til å segmentere, sier Paulseth.

Han har noen råd til nordmenn som synes de får mange irrelevante annonser opp på sin Facebooside;

- Styr din egen newsfeed bedre med alt fra de du følger til det du leser og annonser du ser - rapportér det du mener ikke er relevant, rydd opp i den egen newsfeed og ta ansvar. Hvis det er noe jeg mener er irrelevant, x-er jeg det bort, da blir det sendt en tilbakemelding og man skal slippe å få mer av akkurat det, sier Facebook-sjefen i Norge.

Facebook feirer ett år i Norge: - Vi er ingen trussel