Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde har oppskriften på hvordan norsk journalistikk skal overleve: Å samle norske mediehus i en allianse mot globale konkurrenter.

– Hvis vi skal ha en levende presse i Norge i framtiden, må det en nasjonal dugnad til. Vår felles kamp mot utenlandske selskaper er mye tøffere enn konkurransen innad i Norge, sier Sunde til Aftenposten.

Tidligere kjempet norske mediehus om reklameinntektene fra norske bedrifter. Men nå forsvinner en stadig større del av de rundt 20 milliarder kronene til globale mediegiganter som Google og Facebook.

Mediebyrået iProspect har anslått at Google og Facebook samlet vil omsette for 3,8 milliarder kroner i Norge i 2016. Sundes plan er å snu pengestrømmen.

Les også: Så mange reklamekroner tar Google og Facebook i Norge

– Det krever at vi bygger opp en teknologisk infrastruktur. I Schibsted jobber mange hundre teknologer med dette, men det krever mer enn teknologi. Vi må samarbeide med andre mediehus, med myndigheter, med våre brukere og annonsører, sier Sunde.

Han legger til det er særlig viktig å få med seg NRK på laget. Statskanalens innhold og brukerdata er mye verdt for kommersielle medier og bør være tilgjengelig for alle norske medier, mener Sunde.

Les også: Sunde: - Facebook og Google er så sterke at de truer journalistikken

Les også: - Alt handler ikke om rubrikk for Schibsted