Egmont Publishing og toppsjef Espen Asheim fikk et resultat før skatt på 226,5 millioner kroner i fjor av en samlet omsetning på 1,501 milliarder kroner. Det skjer etter et fjorår med kutt, sammenslåing og nedbemanning i redaksjonene og investeringer i content marketing-byråer. Dermed slår Egmont Publising  konkurrenten Aller Media grundig på driftsmarginer. For Aller Media gikk med underskudd på 55 millioner kroner i Norge i fjor.

Les mer: Aller Media-tap på 55 millioner

- Økningen i driftsresultatet fra 169 millioner til 218 millioner, selv med fallende topplinje, er det våre 411 kollegaer vi skal takke for, sier Espen Asheim, administrerende direktør i Egmont Publishing, i en pressemelding.

Det er verdt å merke seg at konsernet Egmont Publishing i Norge består av de to juridiske selskapene Egmont Publishing og Egmont Kids Media Nordic samt datterselskapene Fagmedia, Nettavisen, Sempro, Bonzaii og MyKid.

- Svært fornøyd med resultatene
Selve mediehuset Egmont Publishing, som tidligere het Hjemmet Mortensen, fikk et resultat før skatt på 150 millioner av en omsetning på 1,163 milliarder kroner. Resultatet krympet med 3,3 millioner kroner sammenlignet med 2014 mens omsetningen økte med 46 millioner.

Asheim er tilfreds med tallene bladgiganten leverer den danske stiftelsen Egmont.

- Vi er svært godt fornøyd med resultatene. Den underliggende utviklingen i opplags- og annonsemarkedet for papir utfordrer oss selvfølgelig, men summen av de tiltakene vi gjennomførte har gitt oss de resultatene vi var ute etter, sier Asheim.

Satser fortsatt tungt på papirmagasiner
Nylig skrev Kampanje at Egmont er den klart største utgiveren av ukeblader i Norge, fordi forlaget står bak seks av ti ukeblader og magasiner i det norske markedet. Egmont-sjef Espen Asheim forteller til Kampanje at målet er å drive mediehuset med sterke resultater i årene framover, tross kraftig annonsefall for papirmagasinene.

Les også: Nå selger danske Egmont seks av ti blader i Norge

- Vi tror på en ledende printposisjon i mediemarkedet, selv om ti år. Da tror det vil være noen ledende papirmagasiner i Norge, og vi skal ha seks av ti i markedet. 

- Altså slik som i dag?

- Ja. Det vi da må gjøre er å gjøre magasinene enda bedre. Etter fjorårets omstilling gjennomførte vi undersøkelser i flere magasiner som slo fast at leserne mener vi lager bedre blader. Det er derfor mulig å omstille seg og samtidig bli bedre innholdsmessig. Også digitalt må vi gjøre noen dreininger i årene framover. Klikk.no skal fortsatt være gratis, men kommer til å rette seg mot klart definerte målgrupper. Vi kommer også til å satse enda mer på datadrevne annonseprodukter og vi skal jobbe med å flytte basen på 650.000 abonnenter over til det digitale fram mot 2020.

- Hvor stor digitalandel har dere nå?

- Vi ligger på rundt 150 millioner kroner i digitale inntekter av en samlet omsetning på 1,5 milliarder, svarer Asheim.

- Vil være lukrativ forretning
Han legger ikke skjul på at papirmedienes fall slår inn på regnskapene til Norges største ukebladutgiver. Også fallet i digitalmarkedet på slutten av fjoråret merkes godt.

- Vi merker definitivt opplagsfallet på papir og annonse. Det er helt klart en utfordring for Egmont Publishing. Lønnsomheten innen digitale medier er også en utfordring. Vi prøver å være edruelige på hva som er utfordringene. Det er ikke så mange som har funnet ut hvordan man skal drive digitale medier med høy lønnsomhet ennå, sier Asheim.

Tross papirfall og mer satsing på digitale medier, tror han på god butikk for bladene framover.

- Jeg vet at folk spår papirmedienes død, men jeg er sikker på at vi har lønnsomme papirprodukter i 2020 også. Hvis vi er best på å utvikle papirmagasinene framover, vil det være en lukrativ forretning i flere år, sier Asheim.

Om 2016 sier han dette:

- Jeg tror ikke vi får se noen store endringstrekk i 2016. Opplags- og annonsemarkedet for papir kommer fortsatt til å være en utfordring, men vi skal fortsette med omstillinger som gjør at vi er i forkant av utviklingen. Jeg tror papir har mye lengre levetid enn mange spår, og Egmont skal sitte igjen med de ledende titlene i det lange løp, sier Asheim.

Dropper dyre sluttpakker
Egmont bestemte seg for å nedbemanne halvparten av journalistene i fjor. Kostnadene ble redusert med rundt 100 millioner kroner i form av blant annet nedbemanning og sammenslåing.

- Vi er fornøyde med de økonomiske effektene av omstillingen. Endringene i det digitale markedet kom raskere enn forventet, nedturen ble mer brutal enn det vi forutså. Men vi mener at vårt omstillingsprogram gjorde at vi lå 12-24 måneder før det kraftige omslaget med både vedvarende papirfall og digitalnedgang, sier Asheim.

- Hvor mye kostet nedbemanningen?

- Det vil jeg ikke kommentere, men tiden for spektakulære sluttpakker er over i mediebransjen. Vi så at det digitale markedet fikk seg en knekk i tredje og fjerde kvartal i fjor. Vi må bare erkjenne at det blir løpende prosesser med kutt og omstilling i mediebransjen i framover, sier Egmont Publishing-sjefen.

- I år skal lønnsomheten forbedres med 25-30 millioner. Holder det eller kan det komme flere runder senere i år?

- Det er vanskelig å si. Langtidsplanlegging tror jeg ikke fungerer lenger i mediebransjen.

Les også: Mener Egmont-sjefen må skåne journalistene i ny kuttrunde

Les også: Slik rammer Egmont-kuttene de ansatte

Vurderer nye oppkjøp
Egmont Publishing kjøpte seg opp i Sempro og økte eierandelene i Bonzaii for å styrke satsingen på innholdsmarkedsføring.

- Vi bistår og rådgir nå annonsørene våre med deres budskap mot de målgruppene vi allerede kjenner godt. Samlet har vi nådd en omsetning på over 90 millioner for Content Marketing og våre nye datadrevne annonseprodukter mot definerte målgrupper, sier han.

- Vi kommer til å satse mer på content marketing. Nye oppkjøp kan være aktuelt.

- Vurderer dere flere oppkjøp innenfor andre markeder enn content marketing?

- Vi er på søkeren og kjøperen. Så lenge det treffer våre virksomhetsområder og satsinger, så er det interessant. Godt innhold til tydelige målgrupper, det er det vi jobber med. Og ja, vi har penger til å investere, sier Espen Asheim.

Les også: Sa opp journalister - kjøper content-byråer