To måneder etter at sjefredaktør Espen Egil Hansen overtok som sjefredaktør i Aftenposten etter Hilde Haugsgjerd, er han klar til å presentere mediehusets nye redaktørkollegium. Trine Eilertsen slutter i NRK etter bare ett år og går tilbake til Schibsted når hun bli ny politisk redaktør i Aftenposten. Håkon Borud forlater Amedia-eide Drammens Tidende etter et halvt år i stillingen og blir Aftenpostens nye nyhetsredaktør. Sarah Sørheim takker for seg i Dagens Næringsliv og forlater stillingen som redaksjonssjef i Etter Børs etter tre år til fordel for jobben som kulturredaktør i Aftenposten.
På et allmøte i dag sa Hansen dette:
- Da jeg tiltrådte for 53 dager siden, var jeg i den svært utfordrende og svært spennende situasjonen at hele tre redaktører var på vei ut. Når jeg har satt sammen Aftenpostens nye redaktørgruppe, har jeg vektlagt tre ting. Jeg har lett etter, og funnet kandidater med tung publisistisk erfaring. Det er ikke et gammelt kollegium, men det er svært erfarent. Aftenposten er og må være trygt forankret i kvalitetsjournalistikken, og det reflekterer mine valg. Alle er gode fagfolk og lever opp til mitt ufravikelige krav: De må være bedre enn meg på sine felt, sier Hansen ifølge en pressemelding fra Aftenposten.
- For det andre har jeg lett etter, og funnet redaktører som har dokumentert at de kan lede nyskapningsarbeid. Aftenposten må utvikles, men det må være utvikling med utgangspunkt i vår journalistiske posisjon og virksomhet. For det tredje har jeg lett etter gode ledere. Jeg har satt sammen en gruppe med ulik alder, kjønn og erfaring, men med det til felles at de er trygge, gode og inspirerende ledere. Også der synes jeg selv jeg har lykkes godt, sier Hansen.
Les også: - Aftenposten skal ikke kopiere VGTV
Slik blir Aftenpostens nye redaktørkollegium:
Harald Stanghelle (58) går etter 14 år som politisk redaktør over i en ny redaktørrolle, samtidig som han blir sjefredaktørens stedfortreder.
- Jeg ønsker å styrke den analytiske kommentarens plass i Aftenposten. Jeg har derfor bedt Harald gå inn i en stilling som en særlig fri redaktør – en redaktør uten grenser. Oppdraget er å ta oss med på en intellektuell opplevelsesreise: Gi innsikt, a-ha-opplevelser og perspektiv. Han skal utnytte sitt unike repertoar innen utenriks, politikk, kultur, mennesker – ja samfunnsmessige forhold i bredest mulig forstand. Med sin tunge erfaring får Harald Stanghelle en særlig plass og oppgave i redaktørkollegiet fordi alle de andre redaktørene blir nye, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i pressemeldingen.
Håkon Borud (44) er ansatt som nyhetsredaktør. Han kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør i Drammens Tidende. Borud har også vært nyhetsredaktør og ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, nyhetsredaktør i Kanal 24 og nyhetsleder i Dagsavisen. Han har jobbet som krimjournalist i Aftenposten tidligere. Borud har en bachelor i internasjonal politisk økonomi fra University of Sussex og har også studert journalistikk i Darlington. Han er nå medlem av redaktørutvalget og utviklingsrådet i mediekonsernet Amedia, medlem av styret i Norsk Redaktørforening og medlem av Pressens Faglige Utvalg (PFU).
- Aftenposten er Norges største avis fordi den gir leserne vesentlig, pålitelig og innsiktsfull nyhetsjournalistikk. Det skal vi fortsette med. Aftenpostens lesere er kloke, nysgjerrige og nyhetstørste. Den tørsten må vi tilfredsstille for å slippe til på enda flere norske frokostbord, og da må vi servere engasjerende og modig journalistikk. Hver dag, hele tiden og på alle Aftenpostens plattformer, sier Borud.
Trine Eilertsen (44) er ansatt som politisk redaktør. Hun kommer fra NRK, der hun har vært kommentator det siste året. Før det var hun sjefredaktør i Bergens Tidende i fire år, og politisk redaktør samme sted i seks år. Eilertsen er utdannet siviløkonom fra NHH og statsviter fra Universitetet i Bergen. Hun er i øyeblikket i foreldrepermisjon, og vil tiltre 15. august i år. Harald Stanghelle fortsetter i denne stillingen til da.
- Publikums forventinger til Aftenposten er, og skal være, skyhøye. Min oppgave blir å utvikle menings- og debattstoffet i tråd med de høye forventningene. Mediehusets egne stemmer skal utvikles og synes enda bedre, på alle plattformer. Sammen med eksterne debattanter og bidragsytere skal Aftenpostens meningsmiljlø engasjere og invitere et enda bredere utvalg av lesere og brukere inn i de viktige debattene. Analysene og kommentarene beriker mange typer saker, flere enn de vi tradisjonelt tenker oss, sier Eilertsen.
Sarah Sørheim (34) blir ny kulturredaktør. Hun kommer til Aftenposten fra jobben som redaksjonssjef for Etter Børs i Dagens Næringsliv. Sørheim har jobbet med kulturjournalistikk hele sitt yrkesliv, blant annet i Morgenbladet, Dagbladet og NRK. I perioden 2008-2011 var hun kulturredaktør i Klassekampen. Hun har studert kunsthistorie og medievitenskap ved Universitetet i Oslo.
- I kombinasjon med posisjonen som Norges viktigste debattarena skal Aftenposten med uavhengig og offensiv journalistikk være premissleverandør for kulturdebatten i Norge. Kultur- og mediefeltet forvalter mye makt, både konkret og symbolsk. Vi skal granske og vise våre lesere hvordan den brukes. Den gode kulturjournalistikken handler ikke bare om å hjelpe leserne til å orientere seg og velge blant det store tilbudet av kulturprodukter. Den skal også favne hele samfunnsdebatten og gjennom kritikk og gi leserne relevante analyser av de viktigste strømningene i vår tid, sier Sørheim.
Hun er for tiden i svangerskapspermisjon og tiltrer jobben 15. august. Veslemøy Hedvig Østrem konstitueres som kulturredaktør fram til Sarah Sørheim begynner.
Lillian Vambheim (42) er ansatt som featureredaktør. Hun har siden mars i fjor vært redaktør for A-magasinet, en stilling hun fortsatt skal ha. Hun har tidligere blant annet vært nyhetsreporter i TVNorge, redaktør i Dagbladet Magasinet og leder av Livsstilsredaksjonen i Dagens Næringsliv. Hun er styremedlem i i Schibsted Journalism Award og har sittet i styret for Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). Hun har grunnfag i historie fra Universitetet i Oslo og journalistutdanning fra Høgskolen i Oslo.
- I en stadig kjappere digital medieverden er jeg opptatt av å jakte på og dyrke de sterke historiene. I dette ligger det både å gjøre dypdykk gjennom langlesning og teste ut nye konsepter, på alle plattformer. Aftenposten står som andre mediehus i et krevende tidsskille, og jeg har lyst å være med og forme dette, sier Vambheim.
Kommentér