Selv om radiomediet fortsatt er lillebror i kringkastingsmarkedet, kan kanalen i hvert fall slå i bordet med at kanalen banker storebror tv på reklamevekst. For ser en på de ny reklametallene til Mediebyråforeningen etter at årets syv første måneder er tilbakelagt, vokser kanalen mer enn tv.

Så langt i år er veksten på 3,7 prosent og totalt har de største mediebyråene investert 235 millioner kroner i radioreklame. Tv på sin side vokser med 1,2 prosent.

Ser en på utviklingen  i sommermånedene kommer forskjellene enda tydeligere frem. For i år har sommeren tydeligvis vært en svært god tid for radiokanalene P4 og Radio Norge. For med en vekst på hele ti prosent i juni og 24 prosent i juli er det liten tvil om at radiomediet er annonsørenes sommerslager i år. .

- Sommertid er absolutt radiotid. Vi har helt klart hatt en veldig god sommer rent lyttermessig. Det handler nok først og fremst at vi har levert gode og aktuelle radiosendinger gjennom hele sommeren, men jeg kan ikke utelukke at vi har fått litt drahjelp av det dårlige været. Gode lyttertall gir oss selvfølgelig god leveringsevne. Vi opplever også generelt god etterspørsel om dagen, sier den nye P4-sjefen Kenneth Andresen til Kampanje.

- Har økt antall DAB-radioer og digital radiodekning noe å si for veksten i etterspørsel etter radioreklame tror du?

- Ja, det tror jeg. Det er i alle fall ingen tvil om at de digitale kanalene våre og den gledelige veksten i antallet DAB-radioer gjør noe med både lytting og med interessen for radio. Det finnes vel ikke noe annet land i verden som kan vise til vekst i radiolyttingen, men det kan vi her i landet, sier han.

Av andre årsaker peker P4-sjefen på en leveringsgaranti som landets største kommersielle radiokanal tilbyr annonsørene. 

- Det er en tid med endrede medievaner og da blir sikkerhet for levering viktig. P4 garanterer levering uansett sesong og det gjør oss til et veldig trygt valg, sier han.

- Sommertid er radiotid

Den nye P4-sjefen Kenneth Andersen sier det generelt var høy lytting denne sommeren. - Det finnes vel ikke noe annet land i verden som kan vise til vekst i radiolyttingen, sier han.

- Tilbake i pluss
 Radioveksten er imidlertid ikke nok til å dra reklamemarkedet i riktig retning for året sett under etter. Etter at juli-måned er unnagjort er ikke veksten på mer enn 0,2 prosent. Totalt har norske mediebyråer sprøytet inn rundt fem milliarder kroner i de mange ulike mediekanalene etter syv måneder i år.

Dermed utvikler reklamemarkedet seg forsiktig til det bedre. Etter halvgått løp i 2015 var det en faktisk nedgang i totalmarkedet.  

- Omsetningen hittil i år er tilbake på plussiden etter en noe overraskende svak juni måned, sier forhandlingsdirektør i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, til Kampanje.

Juli derimot var langt bedre enn juni og bryter en tallene opp på enkeltmåned var det en vekst på  7,3 prosent forrige måned.

- Juli var isolert sett knallsterk sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er den neste høyeste omsetningen i juli måned mediebyråene har hatt noen sinne, sier Eide-Fredriksen.

Her kan du se alle tallene fra Mediabyråforeningen.

Sterk nettvekst
Blant enkeltkanalene som gjør det særlig bra i juli ved siden av radio er det internett som samlet annonsekanal som vokste med hele 28,1 prosent. Akkumulert har de digitale kanalene en vekst på 11,5 prosent hittil i år.

- Om ikke overraskende er det likevel en imponerende høy vekst, når man tar i betraktning hvor stor denne kanalen har blitt. Hittil i år betyr det at rundt 150 millioner kroner er flyttet av mediebyråene fra andre kanaler til internett, sier Eide-Fredriksen.

Går en internett-kanalen nærmere i sømmene er veksten spesielt kraftig på web-tv.

- Dette er et uttrykk for at annonsørene nå for alvor begynner å ta inn over seg at tradisjonell tv ikke er tilstrekkelig for å nå særlig yngre målgrupper. En god tv-kampanje i dag inkluderer oftere og oftere visning også på digitale flater, sier han.

Tror tv henter seg
Tv som annonsekanal gjør opp sommerstatus med en utvikling som er på det jevne. Kanalen hadde nullvekst i juli og har så langt i år vokst med fattige 1,2 prosent.

- Nå er imidlertid høstkampanjene i gang, og vi forventer hard kamp om tv-seerne ut over høsten, både fra kanalene og annonsørenes side. Enkelte tv-kanaler rapporterer allerede at de er utsolgt flere uker frem i tid, sier han.

Samlet ligger omsetningen til mediebyråene for på i underkant av 1,9 milliarder kroner. Tv holder dermed sin sterke posisjon og markedsandelen ligger på hele 37,2 prosent.

Tror på reklamevekst:

Dentsus forhandlingssjef Harald Eide-Fredriksen tror på vekst i andre halvår i år. - Vi forventer fremdeles relativt høyt trykk i reklamemarkedet ut over høsten, og det er langt mer sannsynlig at veksten i forhold til i fjor heller vil øke enn å synke igjen, sier han.

Her er mediebyråenes omsetning for juli sammenlignet med samme måned i fjor:

Kanal 2015 2014 Endring (prosent)
Dagspresse
40 984
46 181
-11,2
Ukepresse
7 731
9 596
- 19,4
Fagpresse
554
557
- 0,5
Tv
123 116
122 914
+ 0,1
Radio
24 853
20 001
+ 24,2
Internett
145 756
113 787
+ 28,1
Kino
2 150
3 224
- 33,3
Utendørs
18 645
14 631
+ 27,4
Direkte
40 286
49 571
- 18,7
Andre medier
5 663
1 462
+ 287,3
Totalt
409 738
381 924
+ 7,2

Kilde: Mediebyråforeningen