Flere av høstens storsatsinger på tv som «Stjernekamp», «Skal vi danse», «Farmen» og «Heimebane», samt flere andre norske dramaserier og underholdningsprogrammer kan bli rammet dersom flere hundre tv-arbeidere tas ut i storstreik 1. september. Det varsler Norsk Filmforbund i en pressemelding.

 - Tv-arbeiderne ligger 25 prosent under gjennomsnittet for ansatte i Norge. Ergo er de minstelønnsarbeidere, men dette er folk som er høyt utdannet som jobber på de mest uhensiktsmessige tidspunktene.  Dette er kjempeflinke folk som må slutte i jobben når de skal stifte familie og overleve. De er bloddedikerte til jobben, men får knapper og glansbilder tilbake,  sier daglig leder i Filmforbundet Even Stormyhr.

Torsdag og fredag denne uken er det satt av tid til mekling, men dersom Norsk Filmforbund og motparten Virke Produsentforeningen ikke blir enige innen fristden ved midnatt fredag 31. august, kan det ramme noen av høstens aller største tv-satsinger. 

Hvis partene ikke kommer til enighet vil forbundet ta ut 530 medlemmer i streik.

- Vårt mål er ikke streik, men hvis motparten ikke tar innover seg alvoret i situasjonen vil vi vurdere streik. Men vi håper vi skal klare å unngå det, sier han.

Det var rett før sommeren at partene gikk i brudd i forhandlingen og da er det standard prosedyre å gå til mekling.

- Vi går i mekling for å få til en løsning så er det opptil Virke Produsentforeningen om de vil komme oss i møte, sier forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund til Kampanje.

Det er ikke første gang det er dramatikk i forhandlingene mellom Norsk Filmforbund og Produsentforeningen, men med unntak av streiken i 2013, som den gangen rammet blant annet «Hotel Cæsar» og flere andre tv-dramaproduksjoner, har partene alltid klart å komme frem til en løsning.

Ifølge pressemeldingen har Norsk Filmforbund hatt inne flere krav i forhandlingen hvorav det største går på lønn og likebehandling av personer som jobber med tv-drama og med spillefilm. 

- Vi har et minstelønnssystem på tv-underholdning som ikke fungerer. Lønnen ligger alt for lavt, og dagens nivå gir ikke en lønn til å leve av. Derfor krever vi økte lønnssatser (fem prosent økning), samt at det tas grep for å få produsentene til å praktisere systemet for å sikre NFF-medlemmene den lønnsutviklingen resten av samfunnet har, heter det i meldingen.

Norsk filmforbund representerer rundt 1.200 medlemmer som omfatter regissører, manusforfattere, fotografer, og klippere. 

Leder av Produsentforeningen Virke, Torbjørn Urfjell, ønsker ikke å kommentere meldingen til Norsk Filmforbund. 

- Vi kan ikke uttale oss om noe som er inne til en mekling utover at vi ikke enige i forhandlingen, sier han.

- Er det stor fare for streik? 

- Det er riksmekler som nå må gi informasjon underveis i meklingen. Vi får heller komme tilbake med kommentarer etter fristens utløp.