Vi er inne i dag fire av tv-striden mellom Discovery og Telenor, som har ført til at Discoverys 13 kanaler har gått i svart hos 2,5 millioner nordmenn. I tillegg har 300.000 Viasat-seere mistet tilgang til TVNorge og Fem, som følge av en distribusjonsavtale med Canal Digital.
I dag skrev Kampanje om nye tall som viser at nordmenn ser 33 minutter på strømme-tv hver dag, og at Netflix nå har passert TVNorge i gjennomsnittlig daglig seing.
De svarte skjermene kan gjøre at enda flere får øynene opp for strømmetjenestene, tror kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom.
- Jeg tror det vil ha en betydning, så er spørsmålet hvor sterk den betydningen er. Det er mange sinte Telenor-abonnenter for tiden. De som rømmer, vil enten rømme til andre tv-distributører som Altibox og RiksTV eller til aktører som Netflix, TV 2 Sumo og Viaplay, sier han til Kampanje.
Les mer: - Netflix større enn TVNorge
- Det er kort vei inn til YouTube og andre online-alternativer. Det er det vi ser på, i tillegg til andre lineær-tv alternativer i første omgang, sa forhandlingssjefen i Omnicom Media Group, Jonas Buskop, til Kampanje tidligere i uken.
Les mer: Orkla: - Tv-konflikten bekymrer
Unge ser mer
Men tv-sjef Glenn Engebretsen i mediebyrået MEC mener bekymringene er ubegrunnet. Foreløpige ukestall viser nemlig at den totale tv-dekningen blant alle seere over 12 år ligger stabil på 71,2 prosent, ned fra 72,1 prosent uken før. Den gennomsnittlige seertiden ligger på 156 minutter, bare to minutter bak uke tre, men riktig nok åtte minutter bak forrige uke, da håndball-EM på TV3 dro store seertall.
I målgruppen 20 til 29 øker imidlertid både dekningen - fra 57,3 til 60 prosent - og seerminuttene - fra 97 til 103 minutter.
- I målgruppen hvor SBS Discovery er desidert størst, øker dekningen og seerne konsumerer mer, slår Engebretsen fast.
Her er dekningstallet i målgruppen 20-29 for mandag-onsdag i uke én til uke tre til fem (artikkelen fortsetter etter grafen):
Kilde: MEC.
Går til kommersielle konkurrenter
- Veksten skyldes vel ikke den pågående tv-striden?
- Det er usikkert hvorfor, men tv får vanvittig mye oppmerksomhet om dagen. Det er kanskje med på å drive seerne oppover.
Det er TV 2 som henter flest seere fra Discovery-gruppen, som naturlig nok går på en smell.
- TV 2 henter mest, og i prosentvis vekst har National Geographic-gruppen gjort det bra. TV3 hadde EM forrige uke, men sammenlignet med uken før, har også TV3 en bra vekst.
- Betyr det at annonsørene får de seerne de er ute etter?
- Seerne er helt åpenbart der. Det som er fint for kommersiell tv, er at seerne som forsvinner fra TVNorge har i størst grad gått til kommersielle kanaler. Det gjør at man klarer å opprettholde produksjonen.
- Seingen blir mer fragmentert
- Det har bare gått tre dager. Er det lenge nok til å trekke noen konklusjoner?
- Nei, det er det ikke, men jeg har sett på dette dag for dag, og mønsteret er det samme hver av dagene. Det er ikke noen enkeltdager som gir utslag.
- Betyr dette at du ikke frykter Netflix?
- Nei, det er klart strømme-tv vokser. Nå bruker vi nesten 25 prosent av tiden foran tv-en på andre plattformer enn lineær-tv. Det er en svakhet med dagens tv-måling at man ikke ser hva man gjør i dette tidsrommet. Man bruker nok like lang tid foran tv-en, men det blir mer fragmentert.
Her er den gjennomsnittlige seertiden i målgruppen 20-29 for de mandag-onsdag i uke tre til fem:
Kilde: MEC.
Kommentér