Om kort tid kommer VG med egen internrapport om håndteringen av saken med Trond Giske-videoen. I en omfattende TV 2-sak forrige uke rettet kvinnen i den mye omtalte videoen kraftig kritikk mot VG. Kvinnen mener at avisen og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen med Giske.
Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, mener saken er alvorlig for både VG og norske medier.
- Tilliten til norske medier er relativt høy i internasjonal sammenheng, men den er under sterkt press. Slik sett er VG-saken trist, både for mediene generelt og VG spesielt, sier Åmås til Kampanje.
- Overrasket
Han er overrasket over VGs håndtering av saken om Giske-videoen.
- Jeg er overrasket over saken fordi VG ofte er så gode og etterrettelige i slike følsomme saker. Her har det åpenbart gått for fort og galt. Det blir spennende å lese VGs granskningsrapport når den kommer, sier Åmås.
Aftenposten tok på lederplass lørdag til orde for at Steiro må ta sin del av ansvaret. Avisen skrev at den ventede rapporten kan bringe fram nye opplysninger om saken, men at «slik bildet er før rapporten foreligger, bør saken få konsekvenser også for sjefredaktør Steiro».
Bergensavisen skrev på lederplass fredag at «VG sitt svik må få konsekvenser».
Til tross for at VG-ledelsen har gått ut og beklaget saken i flere omganger, tok det nøyaktig én måned før de valgte å fjerne sitatene hennes fra saken. Skjebnen til VG-ledelsen står og faller på akkurat dette punktet, mener tidligere PFU-leder og redaktør i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal.
- Det er ett spørsmål som er helt grunnleggende for alt; hvis dette sitatet ble fabrikkert, hvem visste at det var fabrikkert og når visste de det? Alt annet - beklagelsene og hvor lenge sitatet stod – avhenger av svaret på det ene spørsmålet, sier han til Kampanje.
Les også: VG-granskningen: - Alt avhenger av svaret på ett spørsmål
- En politisert sak
Når Kampanje spør Åmås om han mener at noen i VG må gå av, svarer han slik:
- Det kan jo hende, men jeg tror vi må vente på rapporten og se hva som har skjedd.
Det er blitt reist spørsmål om hvorvidt det er riktig at VG selv gransker Giske-saken. Tønne-saken i Dagbladet ble gransket både internt og eksternt 2003.
- Må noen granske granskerne?
- Ja, det er mulig. Vi må først få klarhet i dimensjonene i sakene. Dette er også en sak som politiske krefter har interesse av å ta opp eller ta ned. Dette er en politisert sak siden den dreier seg om en av Norges mektigste politikere og hans motstandere, sier Åmås.
- Kan mediene bli mer tannløse og mer forsiktige som følge av denne saken?
- Nei, det tror jeg ikke. Det er jo manglende presisjonsnivå og etterrettelighet som ofte tærer på folks tillit til mediene.
- Mange medier har vært kritiske til VG på leder- og kommentarplass. Singler det i glasshus?
- Ja, bruken av anonyme kilder fortjener kritisk oppmerksomhet i flere medier. Det som er bra er at stadig flere medier de siste årene har drevet kritisk journalistikk mot andre medier, noe som supplerer dere som har det som et av de viktigste journalistiske områdene, sier Åmås.
Les også: Kvinnen i Giske-videoen med flengende kritikk av VG - Steiro sier saken «er alvorlig» for avisen
Les også: Redaktør om VGs Giske-sak: - En trussel mot rettssikkerheten
Kommentér