«Mammon» startet dramaåret med et pang på NRK1 på søndag, etter å ha blitt både hyllet og slaktet i pressen. Norsk tv-drama opplever en interesse blant seerne man knapt har sett maken til og tv-kanalene satser som aldri før. I dag samles flere hundre tv-produksjonsfolk på Losby Gods utenfor Oslo for å diskutere utsiktene for norsk tv-drama. Til stede på «Tv-dramakonventet 2016» er blant andre Svein Harberg (H), leder av Stortingets familie- og kulturkomité, kringkastingssjefene og det som kan krype og gå av norske tv-produksjonsselskap

- Målet er å se fremover. Norsk tv-drama er superspennende og det er mange, flinke og kreative folk som jobber med dette. Det er mange gode produksjoner på gang og seerne strømmer til, sier Torbjørn Urfjell, leder av Virke Produsentforeningen, til Kampanje.

NRK er fortsatt størst i klassen, og «Mammon» er bare den første i en rekke av mange nye, norske dramaserier på NRK i 2016, der «Nobel» med Aksel Hennie er den største. Også TV 2 fortsetter sin store dramasatsing og skal etter planen vise nye sesonger av både «Det tredje øyet», «Frikjent» og «Meglerne». Til sammen bruker de to største tv-husene nærmere 400 millioner på nye norske produksjoner i 2016.

Les også: - Dette vil avgjøre tv-krigen i 2016

TV3 tilbake i dramaklassen
Dramabudsjettene til TVNorge og TV3 blir små til sammenligning, men også i disse tv-husene satses det på nye dramakonsepter i år. TVNorge går i gang med Harald Zwart-prosjektet «Oljefondet» i høst og fortsetter med humorsuksessene «Neste sommer» og «Helt perfekt» i vår.

Nytt i år er at også TV3 vil være med på leken. TV3 lanserer ikke bare én, men to nye dramaproduksjoner i 2016. Først ut er «Black Widows», som er en nordisk samproduksjon med premiere i februar. Senere i år kommer «Aber Bergen», som er ført i pennen av «Mammon»-forfatter Gjermund Stenberg Eriksen.

- Vi jobber med flere produksjoner som ikke er offentlige enda. Utgangspunktet vårt er at vi ønsker et drama på våren og et på høsten, sier programdirektør Andreas Bakka Hjertø i TV3 til Kampanje, som forteller at det er en snakk om en årlig satsing på «flere titalls millioner».

Dette er første gang TV3 går på lufta med egenproduserte dramaserier siden «Spesialenheten» i 2011.

- Hvorfor satser dere på dette nå?

- En stor del av det er fordi vi ønsker å bredde ut vårt tilbud til seerne våre. Vi ønsker ikke å være en kanal som bare står på ett bein. Tidligere har vi vært tunge på reality, nå prøver vi å gjøre programmer i mange forskjellige kategorier. Det er heller ikke til å stikke under stol at drama er utrolig fascinerende om dagen. Det er en fantastisk bølge som skylles over hele verden, og ikke minst Norge, med dramaserier som kommer på strømmetjenester og lineært. Når vi er i den posisjonen at vi har to strømmetjenester, TV3 Play og Viaplay, og lineære kanaler i tre land, sier det seg selv at vi burde være offensive, sier Hjertø.

- All tv er risikofylt
Andreas Bakka Hjertø mener det er lite som skiller drama fra annen tv-produksjon, bortsett fra budsjettene.

- All tv-produksjon er risikofylt. De sier at 90 prosent av alle nye programmer i USA flopper i første sesong. Drama er ikke mer risikofylt, men kostnadsbildet er et helt annet, sier han.

- Hva er viktigst for dere når dere investerer i en dramaserie, lineær-tv eller nett?

- For oss er det viktigste at vi leverer langformat videoinnhold til flest mulig kunder. Det er helt opp til seeren hvordan de vil konsumere det, om det er på TV3, i opptak på TV3 Play eller Viaplay.

Saken fortsetter etter bildet.


Satser pån nytt: Det er fem år siden forrige egenproduserte dramaserie på TV3. Nå satser programdirektør Andreas Bakka Hjertø på nye serier. Foto: TV3.

NRK størst igjen
I fjor var det TV 2 som svidde av mest på tv-drama, med tidenes dyreste norske tv-drama «Okkupert» som det store flaggskipet. Den politiske thrilleren hadde en budsjettramme på 90 millioner kroner. I år blir TV 2 forbigått av NRK, som slår på stortromma med fire store dramaproduksjoner. Totalt bruker NRK i overkant av 200 millioner kroner.

I tillegg til «Mammon», som har et budsjett på 50 millioner kroner, utgjør også «Nobel» en solid investering i norsk tv-sammenheng med et budsjett på 68 millioner kroner. Det er utgjør årets dyreste norske dramaproduksjon. NRK tar ikke hele regningen selv, blant annet kommer 12.200.000 som støtte fra Norsk Filminstitutt. I tillegg kommer salg til utlandet.

NRK satser også på to store dramaproduksjoner for barn, der den ene av dem er en splitter ny julekalender kalt «Snøfall». Den nye julekalenderen har et budsjett i størrelsesordenen 40-50 millioner kroner.

- NRK har sagt vi skal satse mer på drama. Det er litt varierende i antall millioner det ene eller det andre året, sier dramasjef Ivar Køhn til Kampanje om årets investeringer.

- Vil skape eventer
Selv om «Mammon» ble møtt med til dels strålende kritikker og følger opp en kjempesuksess med totalt 1,2 millioner seere fra 2013, ble årets premiere sett av 300.000 færre på lineær-tv. Spørsmålet nå er om opptak- og nett-tv-seing vil være nok til å løfte årets sesong til samme nivå.

Les mer: «Mammon» mistet 300.000 seere

- Har det blitt vanskeligere å planlegge drama når seervanene endrer seg så raskt?

- Vi kan ikke si at det blir vanskeligere. Vi klarer å finne ut hva folk ser og ikke ser. Men det som blir vanskeligere er at den tiden hvor alle så den samme serien på én gang, er over. Det blir mer differensierte seervaner. Vi ser at noen prosjekter når veldig godt i en begrenset målgruppe, sier Køhn.

Han legger ikke skjul på at det er et mål for NRK å treffe så bredt så mulig med sine største dramaprosjekter.

- Når vi går på NRK1 ønsker vi å treffe bredt, der vil vi at dramaseriene skal skape eventer som folk legger merke til.

Her er et knippe av årets største norske dramaproduksjoner:

  • «Nobel» (NRK) - 68 millioner kroner - produsert av Monster Scripted
  • «Frikjent» (TV 2) - 60 millioner kroner - produsert av Miso Film
  • «Mammon» (NRK) - 50 millioner kroner - produsert av NRK
  • «Det tredje øyet» (TV 2) - 40 millioner kroner - produsert av Rubicon TV
  • «Snøfall» (NRK) - rundt 40 millioner kroner - produsert av NRK
  • «Trio - Keplerdiamantene» (NRK) - 27 millioner kroner - produsert av Nordic Stories
  • «Oljefondet» (TVNorge) - 23 millioner kroner - produsert av Motion Blur
  • «Aber Bergen» (TV3) - 19 millioner kroner - produsert av ITV Studios
  • «Førti, feit og ferdig» (TV 2) - 18 millioner kroner - produsert av Seefood TV

Kilde: Norsk Filminstitutt/NRK.

TV 2 ikke langt bak
TV 2s dramasjef Christopher Haug forteller at de ligger på omtrent samme nivå som i fjor med dramainvesteringene sine. Da brukte de i overkant av 170 millioner kroner.

- Vi har hatt kjempeambisjoner i flere år og fortsetter for fullt i 2016, sier han.

I år serverer TV 2 seerne blant annet andre runde av «Frikjent», «Det tredje øyet» og «Meglerne». Haug mener det er en fordel for kanalen å kunne spille videre på eksisterende serieunivers.

- Skal man klare å konkurrere mot de beste må man ha kontinuitet. Da må man treffe på seriene man satser på. At vi klarer å komme med nye sesonger av fjorårets satsinger, mener jeg viser at vi har gjort noen gode valg.

«Frikjent» er den største produksjonen med en budsjettramme på 60 millioner kroner. I likhet med de fleste andre store dramaprosjekter finanseres «Frikjent» delvis av støtte fra NFI og av internasjonale salgsavtaler. Andre sesong av «Det tredje øyet» har en budsjettramme på 40 millioner kroner.

TV 2 satser også på dramakomedien «Førti, feit og ferdig» med Linn Skåber. I tillegg skal «Maniac» sendes på lineær-tv etter å ha fått sin premiere på TV 2 Sumo, og ikke minst så fortsetter TV 2 med «Hotel Cæsar».

- Vi har humor, hverdagsdrama og krim. Buketten vår føler jeg er stor og fin, sier Haug.

Saken fortsetter etter bildet.

Dramasjef: Christopher Haug leder TV 2s satsing på drama og har flere hundre millioner kroner å spille på. Foto: TV 2.

- Vanskelig regnestykke
- Før sa man at drama var noe av det mest risikofylte man kunne gå inn i. Har det blitt en tryggere investering?

- Nei, overhodet ikke. Det er fortsatt veldig dyrt å produsere drama og så ser man jo drama annerledes. Man ser ikke nødvendigvis på premieren, som man gjorde før. Når dere skriver at «Mammon» mister 300.000 seere, så kan det jo være 500.000 som ser det på nett eller i opptak.

- Men får dere like mye igjen av de som ser seriene på nett?

- Det er et vanskelig regnestykke, men det er klart at det er mer komplisert enn som så. Man er avhengig av både høye tall lineært og på SVOD, opptak eller hva det skal være. Poenget er at kanalene tar stor risiko og vi er helt avhengig av å kunne vise det på alle våre plattformer.

Virke: - Et lappeteppe av finansieringskilder
Torbjørn Urfjell, leder av Virke Produsentforeningen, mener det er vel så viktig hvor mange av dramaseriene som selges til utlandet, som hvor mye tv-kanalene bruker på dramasatsingene.

Han mener videresalg til utlandet er blitt helt avgjørende for å sikre den nødvendige finansieringen i tillegg til støtten fra Norsk Filminstitutt.

- Norsk tv-drama er et lappeteppe av finansieringskilder, sier Torbjørn Urfjell.

- Hva er ditt mål for norsk tv-drama?

- Få en sunn økonomi i bransjen og at vi skal fortsette å fortelle historier som nordmenn kan relatere seg til, sier han.