Schibsted-sjefen slapp spareplanen rett før ferien: - Ikke ideelt

Når toppsjefen i Schibsted Marketplaces likevel valgte å gå ut med kuttplanene var det fordi usikkerheten allerede eksisterte i selskapet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag morgen dro den nye ledelsen i Schibsteds rubrikkselskaper frem den aller skarpeste sparekniven i forbindelse med offentliggjøringen av en massiv nedbemanning som vil ramme opptil 250 ansatte. Totalt så jobber det rundt 1.650 personer i Schibsted-selskaper som Finn.no og Blocket.se slik at så mange som 15 prosent av de ansatte vil ble berørte.

Den nye toppsjefen i Schibsted Marketplaces møtte de ansatte til et allmøte tirsdag morgen klokken ni.

- Dette er en omorganisering vi har jobbet med i flere måneder og kommunisert mye om i løpet av de måneden. Vi har sagt at den kommer og at det vil påvirke folk og at det sannsynligvis blir nedbemanninger. Så det vi snakket om i dag kom nok ikke som en overraskelse på noen, men det betyr ikke at folk tar det tungt likevel. Det er en tøff beskjed å få og som skaper usikkerhet for den enkelte, sier konsernsjefen i Schibsted Marketplaces, Christian Printzell Halvorsen til Kampanje.

Han sier planen er å starte samtaler med tillitsvalgte og ansatterepresanter allerede neste uke, men han tror ikke det er mulig å komme i mål med planene før utpå høsten.

- Det er kompliserte prosesser og det er fire land og lokale forhandlinger i hvert enkelt marked. Alle land har også ulike regler så dette vil ta ganske mange uker pluss at vi har en sommerferie i mellomtiden. Mest sannsynlig er vi klare til å implementere den nye organisasjonen i september.

- Det betyr at mange går inn i sommerferien med denne usikkerheten hengende over seg?

- Ja og det er noe vi har brukt mye tid på å diskutere internt fordi det er ikke ideelt. Men når vi likevel valgte å kommunisere dette og ikke vente til etter ferien, så handlet det om at usikkerheten allerede eksisterte. Det var derfor viktigere å fremskynde prosessen i stedet for å begynne forhandlingene og samtalene etter ferien. Da ville det tatt enda lenger tid, sier han.

Les også: - En tøff nyhet å få ved inngangen av sommeren

Når vi sammenligner oss med andre ledende markedsplass-selskaper ser vi at vi ikke er like effektive og ikke har en like høy margin som tilsvarende selskaper. Det har vært noe av bakgrunnen for denne prosessen. Christian Printzell Halvorsen, konsernsjef i Schibsted Marketplaces

- Vi vet at dette blir tøft

Reaksjonene har så langt ikke latt vente på seg. Til Kampanje kunne tillitsvalgt Sigurd Ruud Frivik fortelle at dette «er en tøff nyhet å få før sommeren» og at «the million dollar question» akkurat nå er om det er mulig å få til kutt i størrelsesorden 250 årsverk gjennom frivillighet.

- Det er et høyt antall. 15 prosent av et område på 1650 gjør at det er mange som vil bli berørt, sa Ruud Frivik til Kampanje tirsdag formiddag.

Konsernsjefen i Schibsted Marketplaces sier han ikke vil gå inn på hvilke tilbud man vil gi.

- Nå skal vi først ha samtaler med de tillitsvalgte og ansatterepresentanter også skal vi samme laget et utkast og en skisse på ny organisasjon. Deretter må vi se på hvordan vi skal løse overtalligheten, sier han.

- Kan det bli aktuelt med sluttpakker?

- Jeg vil ikke si noe konkret om det i dag, utover å si at vi har den type virkemidler. Vi vet at dette blir tøft for mange ansatte og vi derfor veldig opptatt av å ivareta de flinke folkene som jobber i Schibsted Marketplaces i denne prosessen og som må forlate oss. For de som blir påvirket kan sluttpakker være en form for økonomisk trygghet i en periode og vi kan også hjelpe folk til å søke nye stillinger andre steder. Vi har et sett med hjelpemidler her som det kan bli aktuelt å bruke, sier han.

- Når dere nå tar ned 250 årsverk betyr det samtidig et løft i lønnsomheten på rundt 200-250 millioner kroner?

- Vi går ikke ut med økonomiske tall nå. Det kommer vi tilbake til mot slutten av året.

Aksjeanalytiker Markus Heiberg i investeringsbanken SEB skriver i en oppdatering at han anslår at 250 færre ansatte vil gi 300 millioner kroner lavere kostnader. Det skriver Finansavisen tirsdag.

Les mer: Schibsted-analytikere om Finn.no-kutt: - Dette er bare begynnelsen

- Vil treffe ledelsen mest

Christian Printzell Halvorsen avviser at det er aktuelt å be alle de rundt 1.650 ansatte som jobber i Schibsted Marketplaces om å søke på jobbene sine på nytt, noe som kan være aktuelt i en kompetansekartlegging av ansatte i forbindelse med store omorganisering.

- Vi hører rykter om at det er aktuelt?

- Nei, det kan jeg avvise.

- Hvor hardt rammer kuttene Norge?

- Vi kan ikke si det i dag. Vi er i dialog med tillitsvalget og ansatterepresentanter og svaret på det spørsmålet får vi først gjennom denne dialogen.

Tidligere har Kampanje omtalt et sluttpakketilbud som gikk ut i Finn.no til 20 ansatte på salgsavdelingen. Printzell Halvorsen sier det er et tall som er inkludert i kutten Schibsted Marketplaces i dag kommuniserer.

- Det er en del av den samme omorganiseringen, men salg hadde kommet litt tidligere i gang etter som man i salg hadde jobbet veldig integrert med medier før splitten, sier han.

Printzell Halvorsen kan heller ikke si noe om hvilke yrkesgrupper kuttene vil ramme hardest - med ett unntak.

- Det vil treffe bredt i organisasjonen, men det som kan være verdt å si er at en viktig del av denne omorganiseringen er å forenkle Schibsted Marketplaces. Vi har nå jobbet på tvers av medier og markedsplasser lenge og nå skal vi skape et mer rendyrket selskap der vi vil forenkle mye på lederstrukturen. Så ser du proporsjonalt på dette så vil det treffe ledelsen mest, sier Printzell Halvorsen.

- Schibsteds medieselskaper har holdt på å kutte lenge, hvorfor måtte markedsplassene vente til etter splitten før dere går i gang med dette?

- Den viktigste prioriteringen har vært å etablere Schibsted Medier. Det var det som kom i første rekke, sier Printzell Halvorsen.

- Må prioritere lønnsomhet

I motsetningen til kuttene i TV 2, Aller Media og Schibsteds egne medievirksomheter, der marginene kryper ned mot null og det kuttes fordi inntektene faller så mye at de ikke lenger dekker kostnadene, står et konsern som Schibsted Marketplaces langt bedre stilt. Etter tre måneder i år tjente selskapet over 400 millioner kroner og enkelte av rubrikkselskapene i konsernet har driftsmarginer på over 40 prosent.

- Er det fare på ferde med lønnsomheten i butikken eller er det analytikernes og investorenes forventninger som er årsaken til dette?

- Først og fremst så gjør vi denne endringen fordi vi skal etablere en organisasjon som er tilpasset det å skape de absolutt beste markedsplasstjenestene og den organisasjonen vi sitter med i dag er ikke egnet til det. Den var designet for noe annet, sier Schibsted Marketplaces-sjefen.

Han innrømmer samtidig at at eksterne forhold også har spilt inn.

- Når vi sammenligner oss med andre ledende markedsplass-selskaper ser vi at vi ikke er like effektive og ikke har en like høy margin som tilsvarende selskaper. Det har vært noe av bakgrunnen for denne prosessen.

- Med de overskuddene Marketplaces har i dag, blir ikke det en veldig kynisk begrunnelse?

- Jeg forstår veldig godt det spørsmålet, så derfor er det viktig å understreke at det viktigste har vært å lage en organisasjon som er velegnet for å være en rendyrket markedsplass, sier han,

Børsen reagerte uansett positivt på kuttene det faktum at 250 stillinger i Norge, Sverige, Finland og Danmark skal kappes. Aksjekursen til Schibsted har lagt på seg med fire prosent og selskapet har tirsdag ettermiddag en markedsverdi på snaue 70 milliarder kroner. 

Schibsted-sjefen slapp spareplanen rett før ferien: - Ikke ideelt