Influenserbyrå halverte resultatet og mistet omsetning: - Et tyngre marked

Skjønnhet er fortsatt den kategorien som kaster mest av seg, men byrålederen i Kontent sier byrået jobber med mange forskjellige kategorier nå.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Influenserbyrået Kontent la nylig frem regnskapstallene for 2023. Til tross for at driftsresultatet ble omtrent halvert og omsetningen falt med cirka tre millioner kroner, er byråleder Stian Johansen fornøyd med året som gikk.

- Det var et mye tyngre marked enn på flere år, men for femte året på rad leverer vi en solid bunnlinje for selskapet. Med tanke på alt som skjer i verden er vi fornøyde med året, sier han til Kampanje. 

2023 ble et tøft år for medie- og kommunikasjonsbransjen. Reklametallene for fjoråret ifølge mediebyråene viste en nedgang på hele 7,5 prosent og utviklingen så langt i år har ikke vært den aller beste med fortsatt nedgang.

- Vi har hørt om kutt hos kunder og andre byråer, i tillegg til generelt mindre penger i mediebransjen. Da er merkevarekampanjer kanskje noe av det første man kutter når det er kniving om pengene.

Han forteller at nedgangen i omsetning kommer av noen skifter i influenserstallen, samt hvordan markedet utviklet seg gjennom 2023. Kontent jobber med noen av Norges største profiler innenfor mote, skjønnhet, mat og livsstil.

- Ved skifte av noen profiler forsvinner noe av omsetningen, men også varekostnadene som følger med. Vi har fått inn noen nye profiler, men det var et gap på noen måneder som gjør at det kan påvirke totalomsetningen, sier Johansen.

Johansen legger ikke skjul på at 2023 var et år hvor ting gikk saktere i influenserbransjen. Nå kjenner han imidlertid at vinden har snudd.

- Jeg føler det har begynt å ta seg opp. Hadde du spurt meg i første kvartal i år så hadde jeg nok svart at markedet lignet 2023, og at vi hang litt igjen. Men nå ser vi at det tar seg sakte opp og det begynner å røre på seg igjen, sier Johansen.

Da Mediebyråforeningen la frem sine tall for perioden januar til mai, var det en vekst på nesten 18 prosent for kanalen influencer marketing 

Vi har ikke fokus på å bli 40 profiler. Vi trives med den gjengen vi er, og vi har det gøy på jobb. Stian Johansen, Kontent

- Vi har fokus på bunnlinjen

I det legger Johansen at de har landet avtaler med flere større kunder, og at det virker som flere legger penger iblant annet brandingkampanjer igjen.

- Det blir spennende å se hvordan resten av året blir. Det er en rar verden om dagen, noe vi prøver å ta høyde for. Jeg tror, siden det virker som ting tar seg opp og siden høsten alltid er bedre enn våren, at ting blir bedre over sommeren, sier Johansen

- Vår oppgave er å sørge for at vi tar de markedsandelene vi kan, slik at vi øker eller blir på stedet hvil mens andre potensielt mister markedsandeler. Det følte jeg vi klarte bra i fjor, legger han til.

- Hva tror du at dere lander på med tanke på omsetning og resultat i år?

- Det får høsten vise. Vi har fokus på bunnlinjen. Om vi har en lavere omsetning enn tidligere så gjør ikke det noe så lenge bunnlinjen er god. Før 2023 viser tallene våre at det er de årene vi har hatt minst omsetning, at vi har levert mest på bunnlinjen. Mitt fokus som leder er at vi skal ha en sunn drift og bygge opp egenkapital, sier Johansen.

Her kan du se alle tallene til Kontent for regnskapsåret 2023. Alle tall i MNOK.Tjener fortsatt penger på influensere

Kontent 2023 2022 Endring i %
Omsetning 18,3 21,4 - 14,5
Driftsresultat 0,9 2,0 - 55,0
Resultat før skatt 1,0 2,1 - 52,4
I stallen:

Daglig leder i influencerbyrået Kontent er Stian Johansen.

Satser på TikTok

Høsten 2022 startet Kontent opp en TikTok-satsing. Johansen mener de nå begynner å bære frukter av det han omtaler som «en satsing for fremtiden».

- Vi har et veldig fokus på TikTok-avdelingen.  Vi har fått inn det jeg mener er noen av norges beste på TikTok, sier Johansen.

Byrålederen forteller at TikTok-avdelingen for det meste består av influensere under 20 år, noe som byr på utfordringer man ikke møter med de influensere som allerede har vært i bransjen i mange år.

- De er fremdeles unge, noe som gir oss et ekstra ansvar. De har på en måte en «heltidsjobb» ved at de fortsatt går på skole, noe vi må ta hensyn til. Noen av dem går ut av skolen snart og vil bli influenser på heltid, mens andre vil studere videre.

- Hvordan er tryggheten i selskapet med tanke på at noen av disse kanskje velger en annen karrierevei enn influenser?

- Feedbacken er at de fleste synes det er givende og ønsker å fortsette med dette. Noen av våre profiler er kanskje mer avhengig av oss som managere og at vi bistår ekstra i hverdagen for dem, noe som betyr at vi ikke bare driver et rent kommersielt samarbeid. Man blir bedre kjent på flere vis, og vi blir mer knyttet til profilene. Vi følger dem over flere år, sier Johansen og fortsetter:

- Vi prøver å bygge en gruppe hvor vi både har unge fremadstormende influensere, og etablerte profiler.

Kontent-stallen består i dag av 17 profiler. Caroline Berg Eriksen, Kathrine Sørland, Leah Isadora Behn og Trygve Bennetsen er noen av navnene tilknyttet byrået.

Ikke ute etter å øke stallen

Men selv om TikTok-satsingen går bra, og det allerede har vært noen bytter i stallen, så har ikke Johansen planer om å utvide «Kontent-familien» med det første.

- Vi fokuserer kun på de profilene vi har per dags dato. Vi har ikke fokus på å bli 40 profiler. Vi trives med den gjengen vi er, og vi har det gøy på jobb. Blir vi for mange kan det fort bli sånn at noen føler de blir utelatt, noe som igjen skaper en negativ spiral, sier Johansen.

- Er det noen kategorier som er mer ettertraktet enn andre?

- For vår del drev vi mye med mote og skjønnhet de første årene vi opererte. Vi har byttet litt porteføljer nå, så det er ikke én portefølje lenger, selv om kanskje beauty fortsatt er der vi leverer mest. Vi jobber innefor mange forskjellige kategorier nå og vi har en god spredning.

- Er det et bevisst valg for å ha flere ben å stå på?

- Det er ikke noe vi har tenkt veldig mye på. Vi har vel tilpasset oss markedet og profilene.  Noen er gode på interiør, noen er gode på mote, og noen er gode på underholdning. Segmentene kommer av seg selv med profilene.

Nå forbereder altså Johansen seg på det han håper blir en ytterligere opptur i høst, med både flere brandingkampanjer fra kunder, mer suksess på TikTok og suksess i deres nye Kontent PR & Event-avdeling.

- Vi har drevet litt med PR & Event, og fått god feedback fra våre kunder. Vi ser en fordel ved at vi kjenner bransjen godt, er nære med profilene innad i huset, men også eksternt, og tenker at dette er et område vi vil satse på fremover. Dette er noe som vil kreve ressurser, og som vi må investere i, sier Johansen.

Influenserbyrå halverte resultatet og mistet omsetning: - Et tyngre marked