I går ble Kristin Monstad Drammens Tidendes første kvinnelige sjefredaktør noensinne. Hun overtar det redaksjonelle lederansvaret i mediehusets mest dramatiske periode i moderne tid. Den en gang så velstående Amedia-eide distriktsavisen merker både den digitale transformasjonen og nedkjølingen av norsk økonomi, og skal i likhet med en rekke lokalaviser i Amedia og bransjen for øvrig gjennom en beinhard kuttperiode. Monstad innrømmer at det kraftige annonsefallet skaper bekymring.
- Ja, selvsagt. Forretningsmodellen vår er under et voldsomt press. I redaksjonene må vi bruke dette til å lage enda bedre journalistikk, sier Monstad til Kampanje.
Denne uken møtes ledelsen i Amedia for å diskutere hvor omfattende kostnadsbesparelser mediekonsernet må ty til, etter at annonseinntektene i den senere tiden har sviktet mer enn antatt. Etter det Kampanje erfarer, skal nedgangen i februar alene ha vært på 20 millioner kroner, og fortsetter denne utviklingen, betyr det at Amedias lokalaviser kan få et samlet annonsetap som er enda større enn fallet på 107 millioner kroner i fjor. Annonseomsetningen for lokale medier i Amedia var i fjor på 2,1 milliarder kroner, en nedgang på fem prosent.
Les også: - Kuttene kommer til å fortsette
Les også: Store kutt i Amedia
Les også: Lokalavis må kutte 10 årsverk
- Vil overleve
Når Kampanje spør ansvarlig redaktør Kristin Monstad om Drammens Tidende vil overleve som mediehus på sikt, svarer hun slik:
- DT vil overleve, fordi ingen kan utføre samfunnsoppdraget bedre i Drammen enn oss. Vi har god score på at vi setter søkelys på kritikkverdige forhold i samfunnet og at vi er troverdige og saklige. Det er kjernen i det journalistiske håndverket, men vi har likevel mye å gå på når det gjelder å lage nyheter som leserne føler angår dem. Det er tøff kamp om leserne, men vi økte kraftig på nett i fjor og hadde en eksplosiv vekst på mobil. Totalt har vi like mange lesere som før fordi vi vinner nye lesere på digitale flater. Denne trenden fortsetter i 2014, og dette må vi utnytte for alt det er verdt og litt til. Satsing på mobil og levende bilder er svært viktig i kampen om leserne og annonsekronene, sier den nye sjefredaktøren.
- VG og Facebook er hovedkonkurrenter
Hun er ikke i tvil om hvem som er mediehusets hovedkonkurrenter:
- Vi konkurrerer om folks tid. Våre digitale hovedkonkurrenter er VG og Facebook, spesielt blant unge voksne i Drammens-området står disse sterkt som viktige nyhetskilder. Det er irriterende. Vi må kjempe mye hardere for å nå denne lesergruppen. Den største feilen mange medier har gjort, er å ta leserne for gitt. Det har straffet seg. Vi har i årevis forsøkt å fortelle dem hva de skal lese, når de skal lese det og hvordan de skal lese nyhetene. Nå må vi høre på leserne. Og de mindre lojale og mer kritiske og kunnskapsrike enn noen gang.
Må lykkes med digitalinntekter
- Vil det være mulig å skape store nok inntekter fra digital brukerbetaling og annonseinntekter til at Drammens Tidende kan bli et slagkraftig lokalt mediehus i årene framover?
- Ja, men det er krevende. På den ene siden må vi styrke den digitale posisjonen. Samtidig må vi fortsette å pusse på plussmodellen vår. DT+ skal være utstillingsvindu for den beste journalistikken i DT, men vi må fortsatt jobbe mye med innholdet. De som lykkes forstår sammenhengen mellom høy kvalitet og høy brukerbetaling, var det en som sa. Akkurat så enkelt og så vanskelig er det, tenker jeg.
- Hva blir dine viktigste utfordringer som ny sjefredaktør?
- På kort sikt blir det å holde fokus journalistikken. Som alle andre mediehus står vi foran tøffe tider. Det blir ingen kjære mor, men vi skal ha det moro. Jeg har klokketro på samfunnsoppdraget, på hardt arbeid, på humor og på feiring av de små seirene i hverdagen.
Drammens Tidende har nå to kvinner på topp. Victoria Schultz ble nylig konstituert som administrerende direktør.
Les også: Må finne nye Amedia-ledere
Kommentér