1. mars setter TeliaSonera punktum for en 22 år lang merkevarehistorie når Netcom skifter navn til Telia. Ifølge selskapet markerer dette starten på en ny og digital tele-epoke i Norge som vil «gi både samfunnsmessige gevinster og mange fordeler for alle privat- og bedriftskunder».
Les mer: Vraker Netcom-navnet - starter opp med Telia
- Dette er ikke overraskende, sier merkevareekspert Christian Sinding i Brand Consulting til Kampanje.
Allerede i 2011 spådde han at Netcom ville forsvinne som merkevare innen ett til tre år i et intervju med Dagens Næringsliv. Han fikk nesten rett.
- Da de ble kjøpt opp av et svensk internasjonalt konsern var det bare et tidsspørsmål før de skiftet navn. Telia er et navn som er til dels kjent i Norge fra før. Nå vil de konsolidere kreftene sine ved å bygge opp denne merkevaren, forklarer han i dag.
Det er fem år siden den klassiske Netcom-logoen med de snakkende hodene ble kastet ut til fordel for logoen til TeliaSonera, samtidig som signaturfargen oransje ble byttet ut med den lilla fargepaletten til morselskapet, men navnet har de altså beholdt, inntil nå.
- Hvilke verdier mister de ved å vrake Netcom-navnet?
- Hvis de har gjort det etter boken, så har de gått ut og funnet hva som er verdien av Netcom-navnet kontra hva de kan tjene på lang sikt på Telia-navnet. Det er den faglige riktige måten å gjøre på. Det er et rent strategisk hensyn å ha ett merkenavn i alle markeder. I dette tilfellet er det Telia, så får de bare glemme hele Netcom-navnet.
- Hvor mye tror du denne omleggingen vil koste?
- Hundrevis av millioner kroner. De må skifte absolutt alt; brevark, skilting, nettsider og butikker. Så at det koster flere hundre millioner, det er jeg helt bombesikker på.
Selv mener han Telia er et godt navn.
- Det henger godt sammen med den industrien de er i, er lett å uttale og du vet nøyaktig hvem de er hver gang du ser det.
Merkevareeksperten er ikke ferdig med spådommene og tror vi vil se flere endringer i telemarkedet fremover.
- Jeg tror en del av de separate operatørene i Norge vil bli kjøpt opp, enten av Telia og Telenor eller av andre utenlandske selskaper, sier han.
Navneendringen kommer kun kort tid etter at Netcom endret hele sin reklamestrategi som en følge av TeliaSoneras oppkjøp av Tele2s virksomhet i 2014.
Les også: Derfor endrer Netcom reklamestrategi (krever innlogging)
Kommentér