I en fersk oppdatering fra Oljefondet kommer det frem at sjefen for Norges pengebinge, Nicolai Tangen, benyttet fjoråret til å kvitte seg med sine Viaplay-aksjer. Det skjedde i strømmeselskapets mest turbulente år noensinne, der toppsjefer forsvant, aksjekursen kollapset og selskapet mot slutten av fjoråret stod på kanten av stupet og måtte gjennomføre en stor rekapitalisering av Viaplay. 

Les mer: Viaplay legger frem redningsplan - skal hente inn fire milliarder svenske kroner

Når på året Oljefondet solgte sine Viaplay-aksjer er imidlertid ikke kjent og det vil heller ikke Oljefondet si noe om. 

- Vi går ikke ut med eksakte datoer for når vi selger oss ut av selskaper, sier Sigurd Gotaas Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Oljefondet til Kampanje. 

Men det var en stor post Oljefondet satt med i Viaplay. Ved inngangen til 2023 eide fondet hele 8,12 prosent av Viaplay Group til en verdi av 1,19 milliarder kroner. Det var før kursen kollapset i sommer og senere fortsatte nedturen utover vinteren i takt med de dårlige nyhetene som strømmet ut av selskapet. 

Aksjekursen falt med 97 prosent
Aksjekursen til Viaplay har idag falt med 97 prosent det siste året og selskapet prises til 187 millioner kroner, langt unna de rundt 15 milliardene selskapet hadde i markedsverdi ved inngangen til 2023.  

Med drøye åtte prosent av selskapet ville Oljefondet i dag vært en av de største eierne. I dag er det den franske betal-TV-kanalen Canal+, det tsjekkiske industrikonglomeratet PPF og norske Schibsted som er de største eierne i Viaplay. 

Eierandelen Oljefondet hadde i Viaplay Group var også langt høyere enn det som er normalt for fondet ettersom fondet i gjennomsnitt eier rundt 1,5 prosent av de rundt 10.000 aksjeselskapene fondet investerer i over hele verden. Oljefondet kan ikke eie over ti prosent av ett enkelt aksjeselskap.

Les også: Viaplay-eiere gir grønt lys til kriseplan - Canal+ og tsjekkiske PPF kjøper seg kraftig opp

- God avkastning på teknologi
Hvor mye og eventuelt om Oljefondet tapte penger på sin investering er ikke mulig å grave frem i statistikkene, men fjoråret ble uansett et godt år for Nicolai Tangen og hans kvinner og menn. Oljefondets samlede markedsverdi økte med 3.336 milliarder kroner i fjor og aldri før har oljefondet hatt høyere avkastning, målt i norske kroner, enn i fjor.

Markedsverdien var ved årsslutt 15.764 milliarder – hele 26,8 prosent over nivået ett år tidligere.

- Til tross for høy inflasjon og geopolitisk uro, var aksjemarkedet i 2023 veldig sterkt, etter et svakt år i 2022. Særlig teknologiaksjer hadde en svært god avkastning, sa Oljefondets leder Nicolai Tangen på tirsdagens presentasjon.

Oljefondet liker ikke å snakke om enkeltinvesteringer, men skriver i sin presentasjon at de syv teknologiselskapene, som i børsmarkedet blir kalt «The Magnificent Seven» – Microsoft, Apple, Nvidia, Meta, Amazon, Alphabet og Tesla – utgjorde sammen de aller største bidragsyterne til fondets avkastning med over 600 milliarder kroner. Det tilsvarer over en firedel av den samlede avkastningen til oljefondet i fjor.

Det selskapet som bidro med den desidert største avkastningen var Microsoft.