Fredag går startskuddet for årets tippeligasesong. Fjorårets debutsesong som rettighetshaver ble stormfull for C More, som er eid av svenske Bonnier og norske Telenor. Flere eliteserieklubber var misfornøyde med at TV 2 ble vraket som rettighetshaver etter mange års samarbeid, seerne klaget på at toppfotballen havnet på betal-tv og flere sponsorer uttrykte bekymring over synkende seertall og omdømmekrise for norsk fotball.
I helgen ble det også kjent at TV 2 skal ha lagt inn bud på C More for å ta tilbake rettighetene til norsk fotball, ifølge Bergens Tidende. Budet skal ha blitt avvist like etter OL i Sotsji av C Mores eiere. Ingen av partene har ønsket å kommentere saken overfor BT.
- Virker demotiverte
Ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut-Kristian Hauger, oppsummerte sesongen slik på et foredrag om sportsrettigheter i fjor:
- Fortsatt gjenstår det tre år av fotballavtalen på C More. Det kommer til å bli noen bratte og tunge år for C More som allerede virker demotiverte ett år ute i avtaleperioden, sa Hauger.
C More-ledelsen avviser at selskapet er på defensiven få dager før seriestart. C More-sjef Steinar Brændeland tegner et lystigere bilde av fjorårssesongen:
- C More overtok i 2013 rettighetene for Tippeligaen på betal-tv. Det ble rekruttert et nytt redaksjonelt team ledet av Kristian Oma og Jon Børrestad fra TV 2 for å lede den nye satsningen. Sammen med eksisterende ressurser fra C More ble det satset tungt på å levere et godt redaksjonelt produkt med over ti timer norsk fotball hver helg under Tippeligasesongen. Dette var vårt primære mål i 2013 og vi får gode tilbakemeldinger fra både konkurrenter og våre kunder på fotballproduktet fra C More, sier Brændeland til Kampanje.
- Det er krevende
C More-sjefen erkjenner imidlertid at satsingen er «krevende».
- Det er et krevende arbeid å lykkes med alle betal-tv operasjoner, men vi er heldige som får jobbe med sterke rettigheter innen sport, film og serier. Det engasjementet vi opplever blant våre redaksjonelle og samarbeidspartnere er mer positivt enn noen gang. Vi opplever kraftig vekst innen kategorien film og serier så langt i 2014 og med oppstarten av Tippeligaen vet vi at tallene stiger ytterligere, sier Brændeland, som ikke vil kommentere Kampanjes spørsmål om milliardinvesteringene i norske fotballrettigheter vil kaste av seg.
Det var sommeren 2011 C More bladde opp 1,1 milliarder kroner for rettighetene til å vise seks av åtte kamper på betal-tv fra Tippeligaen og samtlige kamper fra den nest øverste divisjonen - rett foran nesen på TV 2.
Les også: - TV 2 pratet ned prisen
C More-konsernet har gått med dundrende underskudd de siste årene og akkumulert de siste fire årene ha tapene kommet opp i nesten 700 millioner kroner og selskapet fortsatte å tape penger i 2013. Da eieren TV4 la frem tallene for 2013 tidligere i år, het det i resultatrapporten at «C More fortsetter å gå med tap, mye på grunn av utfordringer i Danmark og Norge».
Tall for de enkelte markeder oppgis ikke, men etter det Kampanje kjenner til gikk C More i Norge med et lite overskudd på noen titall millioner kroner i 2012 og dermed før fotballsatsingen startet. Spørsmålet er hvordan fotballinvesteringen på flere hundre millioner kroner årlig vil slå ut når tallene for 2013 foreligger. Selskapet hadde i 2012 en omsetning på 638 millioner kroner i Norge.
TV4 skriver videre i rapporten at den norske fotballsatsingen resulterte i økt antall abonnenter, men at det gikk utover inntjeningen i norske betal-tv-kanalen.
Ut med lokkepriser
To uker før avspark satser C More mer enn noengang og ruller ut sin største reklamekampanje noensinne. Målet med Tippeliga-kampanjen «We Want More» er å lokke nye abonnenter til betal-tv-selskapet. Kampanjen, som skal på tv, print og nett, har et lokketilbud på 199 kroner per måned for C Mores sportspakke, mot en førpris på 299 kroner.
C More-sjef Steinar Brændeland ser lyst på utsiktene for sesongen 2014.
- C More har aldri før solgt så mange nye abonnement som i 2013 og vi har stor tro på at 2014 blir minst like bra. De fleste av våre distributører opplevde en dobling av antall C More abonnenter i 2013 hvor både C More Sport og C More Film økte kraftig, legger han til. Markedsinnsatsen både i massekommunikasjon og gjennom distributørene økes vesentlig sammenlignet med 2013. Vi opplever en positiv «drive» fra våre distributører med fokus på nye forretningsmuligheter som styrker salget av Tippeligaen, sier Brændeland.
Også redaksjonalt øker C More trykket, ifølge Brændeland.
- Redaksjonen styrkes ytterligere med nye talenter, det skal lages flere reportasjer og analyser til 2014 sesongen. Det satses tungt på nye løsninger innen sosiale medier som inneholder konsepter til trådløse stadion i samarbeid med Norsk Toppfotball samt supportere. Vi er bedre forberedt enn noensinne og gleder oss til å levere et bra fotballprodukt i tiden fremover. Vi opplever at norsk fotball er inne i en god utvikling, det rapporteres om økt salg av sesongkort, vi har god dialog med klubbene og forbundet på både redaksjonelle og kommersielle områder.
Nytt reklamebyrå
C Mores reklamekampanje er laget av betal-tv-kanalens nye reklamebyrå, JCP Ignite, med britiske Paul Little som kreativ leder.
- Mitt inntrykk av norsk fotball i 2014 er at det er rom for enda mer glød og lidenskap, slik vi ser i andre land som for eksempel England. Vi ønsket derfor å skape et konsept der C More går i bresjen for å gjenoppvekke nordmenns kjærlighet til fotballen og sammen samles rundt budskapet om at «vi kan bedre enn dette». Det blir spennende å se hvordan kampanjen blir mottatt, sier Little.
C More tror og håper kampanjen snakker fotballtilhengernes eget stammespråk.
- I år ønsker vi å få fram den sterke, norske fotball- og klubbfølelsen til enda flere - med C More som naturlig avsender. Vi ønsker å snakke fansens språk, motivere til å få opp og frem alt det positive med norsk fotball, sier Espen Jørgensen, markedssjef i C More.
Kommentér