Nordmann i eksklusivt Cannes-selskap: - Mye av norsk reklame er navlebeskuende

CANNES (Kampanje): Men i år tror Jens Petter Wærnes at det kan klaffe for flere enn Try.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Årets juryer i Cannes Lions er delt i to. Omtrent halvparten av juryen sitter i sine respektive hjemland og siler ut hvilke arbeid som skal få plass på shortlist i ukene før festivalen starter. Deretter møtes en eksklusiv jury på rundt ti stykker i Cannes for å diskutere seg frem til gull-, bronse-, sølv- og Grand Prix-vinnerne. Norge har hatt tre medlemmer i shortlistjuryene. De er Caroline Riis fra Try, Jens-Petter Aarhus fra Anorak og Maja Folgerø fra Bureau.

Bare én nordmann har blitt invitert til juryene som møtes i Cannes, nemlig Jens Petter Wærnes. Han jobber i det tyske byrået Scholz & Friends og representerer derfor Tyskland i juryen.

- Det å sitte i denne juryen er fantastisk. Det er interessant med mennesker som kommer inn med sine synspunkter og du vender og vrir og ser på arbeid fra hele verden. Det er en injeksjonspille, Matrix-style, sier han til Kampanje.

Jurytjenesten skaper også sterke bånd mellom deltakerne, forteller Wærnes.

- Ja, jeg merker allerede at jeg får litt separasjonsangst. Det er en god dynamikk, vi prater og jobber og diskuterer og ler. Det er middager og det er sosiale ting. Det er en menneskebransje dette, så man blir glad i juryen sin.

- Min kreative familie

Vi møter nordmannen rett etter at vinnerne i kategorien han har vært med å kåre, «Print & Publication», har blitt presentert på en pressekonferanse i Palais des festivals. Her fikk Norge ett gull, mens De forente arabiske emiratene fikk Grand Prix.

Les mer: Try får gull og hyllest for Ikea-søppel i Cannes: - Ærlig, rett frem og modig

Jens Petter Wærnes jobber til daglig som Manager Director Creation i det tyske reklamebyrået Scholz & Friends, som har McDonald’s som sin hovedkunde.

- Scholz & Friends er min kreative familie I Tyskland. Det er mer enn bare jobb. Det er flotte mennesker, det er flott kultur og et av de mest prisvinnende byråene i verden. Når du får lov til å jobbe med flinke folk som i tillegg har det menneskelige aspektet... Det er det man alltid vil ha. Jeg er ydmyk og takknemlig som får være der. Jeg føler meg hjemme.

- Veldig stolt av Norge

Foruten et kort opphold i DDB i Oslo fra 2009 til 2010 har Wærnes stort sett oppholdt seg i USA, inkludert seks år i BBDO New York, før han flyttet til Tyskland for to år siden.

- Ser du noen ganger tilbake mot Norge?

- Jeg ser alltid mot Norge! Hver dag, ler Wærnes.

- Min kone er fra Tyskland og vi har et hjem i Hamburg, så det falt veldig naturlig. Jeg har bygget ganske sterke relasjoner i Tyskland. Det er store merkevarer og en stor måte å tenke på, både som kreatør og som menneske. Men jeg er en nordmann og er veldig stolt av Norge. Jeg er veldig glad for at Ikea fikk gull her. Det er viktig at Norge utmerker seg her nede. Det kommer masse bra fra Norge, men det er et lite land.

- Det er ofte et stykke mellom de norske prisene i Cannes. Ligger hele forklaringen i at Norge er et lite land eller ligger det noe mer bak?

- Det er sikkert en kombinasjon av flere ting. Det er mange flotte ideer som er veldig norske, men som kan konverteres og forstås av andre kulturer fordi det er en stor tanke eller innsikt bak. Men mye av norsk reklame er litt navlebeskuende og bruker mange referansepunkter som bare nordmenn forstår. Det blir litt esoterisk for en som ikke kommer fra Norge å forstå hva man prater om.

Tror på Pol og Posten

Wærnes mener imidlertid det er lov å håpe på flere norske priser denne uken.

- Av og til så klaffer det, som Ikea har bevist her i Cannes. Jeg har også tro på Pols arbeid med «When Harry met Santa». Det er en global tanke som ligger bak. Den kunne ha kommet fra hvor som helst, men kom fra Norge.

Den første vinnersjansen til Posten og Pol kommer allerede tirsdag kveld, når vinnerne i Film Craft skal kåres.

Les mer: Pols nissekyss på shortlist i Cannes

- Det er tre år siden den internasjonale reklamebransjen sist kunne møtes i Cannes. Hva betyr denne festivalen?

- Jeg tror den er kjempeviktig. Det er en vitamininnsprøyting. Vi har sittet og blitt late, apatiske og depressive de siste årene. Dette bringer glede og optimisme. Til syvende og sist er dette en menneskebransje.

Nordmann i eksklusivt Cannes-selskap: - Mye av norsk reklame er navlebeskuende