Reklamebyrået Try har fått en pangstart på reklamefestivalen Cannes Lions med gull i kategorien «Print & Publishing» for «The Trash Collection» - søppelkolleksjonen - som de har laget for Ikea i samarbeid med produksjonsselskapet Aparent.

Det er det kreative teamet Caroline Riis og Eirik Sørensen som står bak kampanjen.

Se vinnerintervjuet her: Try-team vinner årets første gull i reklame-VM: - Verdens beste velkomstgave

Ifølge Ikea selv kastes det hvert år tre millioner møbler bare i Norge. I den prisbelønnede norske kampanjen har møbelkjeden funnet og dokumentert flere Ikea-møbler folk har kastet på dynga og på gata.

Med dette vil Ikea fortelle at de har satt i gang flere tiltak for å redusere søppelproblemet. Man kan blant selge møbler man ikke lenger trenger tilbake til Ikea, forutsatt at de fortsatt kan brukes, og man kan bestille reservedeler gratis på nett og få de levert hjem.

Les også: Ikea med ny søppel-kampanje: - Gjør litt vondt å se møblene våre presentert på denne måten

Juryleder Natalie Lam i «Print & Publishing»-juryen forteller til Kampanje at hun rett og slett elsker dette arbeidet.

- Juryen så en del arbeider for Ikea som alle var bygget på samme plattform rundt sirkulær økonomi og bærekraft. Dette arbeidet var absolutt den beste, tydeligste, vakreste og mest kraftfulle måten å få ut budskapet på. Det er så ærlig, rett frem og modig som man kan være, sier hun.

Natalie Lam jobber som Chief Creative Officer i Publicis Groupe APAC & MEA.

En god casefilm er essensiell når man skal nå opp i Cannes. Se filmen Try har laget for «The Trash Collection» her:


- Hint av mistanke
Gull er den nest gjeveste prisen et arbeid kan få i Cannes Lions. Aller høyest henger Grand Prix som i denne kategorien gikk til Impact BBDO i Dubai for «The Elections Edition». Mer om dette arbeidet om litt.

- Var Ikea-jobben noen gang med i diskusjonen om Grand Prix?

Juryleder Natalie Lam trekker litt på spørsmålet fra Kampanje før hun trekker frem en problemstilling som kan ha stanset den norske kampanjens ferd helt til topps i juryen.

- Det er et lite hint av mistanke, ettersom Ikea produserer så mye… Det er per definisjon bruk-og-kast. Så når en merkevare produserer så mye som havner på søppeldynga og nå prater om det….

Hun trekker jurymedlem Jens Petter Wærnes inn i samtalen. Han er den eneste nordmannen som har jurytjeneste i Cannes i år, riktignok som representant for tyske Scholz & Friends. Han snur litt på problemstillingen.

- Det kan ofte føles som om merkevarer finner seg en samfunnsoppgave fra utsiden som de vil vil hjelpe til med, og det kan oppleves som konstruert. Når jeg ser dette arbeidet fra Ikea nå, så innrømmer de og anerkjenner at de er en del av problemet og de har funnet en løsning og en måte de kan gjøre det bedre på. Det er derfor vi liker dette arbeidet, sier han.

- Utfordrer kategorien
Grand Prix i «Print & Publishing»-kategorien gikk altså til «The Elections Edition», et arbeid som jurylederen selv påpekte verken er trykket eller publisert, og det er også hele poenget. I kriserammede Libanon pekte myndighetene på mangelen på papir og blekk som én av årsakene til at de ville flytte valget. For å sørge for at valget kunne avholdes, valgte avisen AnNahar å droppe å trykke en utgave for første gang i sin 88 år lange historie for å donere papiret til valgmyndighetene.

- Et veldig sterkt budskap, oppsummerer juryleder Natalie Lam.

- Det beviser at du kan utfordre en tradisjonell kategori som print. Det er ikke bare trykk på papir. Avisen er et multidimensjonalt medium, legger Wærnes til.

Se casefilmen til Impact BBDO:


Tror på trykk
Jurylederen innledet sin presentasjon av Grand Prix-vinneren med å si at dette ikke er den mest fremtidsrettede kategorien i Cannes Lions. Hun tror likevel den har en lys fremtid i konkurransen.

- Absolutt! Alt du trenger er sterke ord og bilder, og så kan du kommunisere hva du til. Det er det mest kraftfulle og tidløse mediumet. Du trenger ikke Tiktok-danser eller et Metaverse. Mennesker begynte å kommunisere ved å lage strekfigurer i huler. Det har vært der siden dag én og det vil aldri forsvinne, sier hun til Kampanje.

Det ble ingen priser på de norske byråene i kategorien «Outdoor», selv om Try hadde syv shortlist-plasseringer med «The Trash Collection»  og Nord DDB én med jobben «Take away your takeaway» for McDonald's. 

Tirsdag kveld offentliggjøres vinnerne i Film Craft. Her har Norge én vinnersjanse i form av filmen «When Harry met Santa» som Pol og B-Reel har laget for Posten.

Les mer: Pols nissekyss på shortlist i Cannes

Sitter i juryen:

Jens Petter Wærnes og Natalie Lam har plukket ut de beste reklamearbeidene som har stått på trykk i det siste året og én Grand Prix-vinner som aldri gikk i trykken. Foto: Dag Robert Jerijervi