Tidligere i år hadde NRK suksess med «Jeg mot meg», en tv-serie der åtte ungdommer med ulike psykiske lidelser gikk gjennom gruppeterapi sammen med psykolog Peder Kjøs. Deltakerne ble filmet både i terapi og på hjemmebane.

Nå skal NRK lage en podkast fra terapirommet. Kanalen skriver på egne nettsider at de søker etter deltakere som har avhengigheter, er evig single, sliter med fedme, er i familieforhold med dårlig kommunikasjon, føler seg utstøtt, har blitt utsatt for utroskap eller sitter fast i livet.

Deltakerne som blir med skal delta i terapi en gang i uken over tre måneder, resultatet skal bli tre-fire podkastepisoder. 

Det er Kjøs som skal være terapeut også i denne serien. 

- På samme måte som i «Jeg mot meg» er det meningen at dette skal være ordentlig terapi, altså et arbeid over noe tid, og dermed noe mer enn bare en framvisning eller presentasjon av en vanske, historie eller livssituasjon. Jeg tror nettopp fokuset på prosess og endring var noe av grunnen til at «Jeg mot meg» slo an så godt. Rammen på 10-12 terapitimer gjør det mulig å gjøre en god del arbeid med de problemstillingene deltakerne vil jobbe med.

- Hvofor blir det laget podkast, og ikke mer tv?

- Vi har lenge hatt lyst til å lage podkast med terapi, og dette står ikke i noen motsetning til å lage mer tv. Jeg vil veldig gjerne lage mer tv, men det er mange som skal være med på avgjørelsen om eventuelt å lage en sesong til. Jeg tror podkast-formatet har noen særtrekk som gjør det spesielt egnet for individualterapi, som jo er noe litt annet enn gruppeterapien vi viste på tv. Individualterapi blir veldig tett og intimt, og kan egne seg veldig godt for lytting i gode hodetelefoner.

- Jeg er veldig glad i podkast selv - jeg liker særlig nære, ettertenksomme samtaler, som de i BokPod og The New Yorker Fiction. Det er veldig nærliggende å tenke at terapi kan bli veldig bra podkast, synes jeg. Rart at ingen har gjort det før, i hvertfall ikke som jeg har kunnet se.