Søppelmat revet vekk i rekordfart – men dagligvaregigantene advarer mot «dumpster diving»

Men selv om dagligvaregigantene likte søppelmat-stuntet til Framtiden i Våre Hender, er de ikke tilhengere av løsningen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Dag Robert Jerijervi

Tirsdag denne uken åpnet landets første Dumpster Deli Dagligvare. Der inviterte Framtiden i Våre Hender dagligvarekjedene i Norge til å legge fra seg spiselig mat fremfor å kaste den i egne dunker. Den nye dagligvarebutikken er mobil og skal trille rundt til forskjellige butikkfilialer denne uken. Kampanjen er utviklet i samarbeid med reklamebyrået Publicis Kitchen, og fikk tirsdag morgen godt med oppmerksomhet i flere medier og både NRK og TV 2 hadde tatt turen til den første «butikken». 

- Målet vårt var mest mulig oppmerksomhet rundt saken, og når både TV 2 Nyheter, NRK og «God Morgen, Norge» hadde vært innom allerede før arbeidsdagen hadde startet for å filme selve problemet, var det mildt sagt god stemning rundt dunken etterpå, sier kreatør Per Berge Moe i Publicis Kitchen til Kampanje

Han har sammen med Sollin Sæle og Torbjørn Havn vært en del av teamet som har bistått Framtiden i Våre Hender med kampanjen.

Maten Framtiden i Våre Hender deler ut er «dumpstret», det vil si at den er hentet fra søppeldunker rundt om i byen og den er gratis å ta med seg. Til tross for at de hadde en varebil stående med mat på lur ble søppelmaten hos Dumspter Deli revet vekk i rekordfart der den sto foran matvarebutikker som Rema 1000 og Kiwi på Fredensborg i Oslo.

- Det har vært en fantastisk dag. Vi har hatt kunder konstant fra morgenen av, og ble utsolgt syv timer før forventet, på tross av at vi hadde et helt varelager med dumpstret mat på lur, fortsetter Sollin Sæle, som ennå ikke har reist til New York for å starte opp i jobben som kreatør i Accenture Song.

Les også: Reklametalent håndplukket til Accenture i New York: - Jeg har troen, men er ikke så fan av navnet

Sammen igjen:

Det premierte reklameteamet Sollin Sæle og Per Berge Moe har funnet sammen igjen og denne gangen i en jobb for Framtiden i Våre Hender.

Kaster 250.000 søppeldunker med mat

Sammen med Framtiden i Våre Hender, har Publicis Kitchen klekket ut planen om den nye matbutikken Dumpster Deli som et stunt for å rette oppmerksomheten mot matsløsing og matsvinn.

- Hvert år kaster dagligvarebutikker i Norge 250.000 søppeldunker med spiselig mat. Vi har lenge jobbet for å sette en stopper for det. Dette stuntet er en kreativ, visuell og morsom måte å sette søkelys på den enorme matsløsingen som foregår i landet vårt i dag, og kanskje når vi ut til nye målgrupper og folk som ikke helt har fått det med seg, sa kommunikasjonssjef Anne Kari Garberg i Framtiden i Våre Hender til Kampanje mandag denne uken.

Framtiden i Våre Hender har i lang tid jobbet for å få en matkastelov på plass, som nå skal utredes av regjeringen med mål om nye reguleringer i 2024. Gjennom en slik lov ønsker organisasjonen at matbransjen blant annet skal intensivere og forplikte seg til å bestille riktig mengde mat, selge mer i løsvekt og i mindre forpakninger, i tillegg til å rapportere matsvinn.

 

- Komplisert med tanke på hygiene


Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, har fått med seg stuntet til Framtiden i Våre Hender. Han mener de setter søkelys på et veldig viktig tema. 

- Så kan man alltids diskutere form på ulike kampanjer, men vi deler fokuset på dette temaet. Den mest bærekraftige maten er den som faktisk brukes som mat, sier han til Kampanje.

Selv har Norgesgruppen ambisjon om å halvere sitt matsvinn i perioden 2015 til 2025. Med to år igjen kan Rømmerud fortelle at de nå har klart å kutte omtrent 30 prosent av matsvinnet, Han er dog ikke helt sikker på om flere bransjereguleringer er veien å gå for å få bukt med problemet.

- Vi har ikke tatt stilling til det konkrete forslaget fra Framtiden i Våre Hender, men vi støtter fokuset på matsvinn og matkasting generelt. Vi har jobbet godt med matkasting i mange år gjennom bransjeavtalen, men forholder oss også til vedtaket fra Stortinget, sier han.

Han mener det viktigste er at en eventuell ny matkastelov «forsterker det gode arbeidet som gjøres i dag».

- Den må understøtter bransjeavtalen for redusert matsvinn. De reelle tiltakene alle aktørene i verdikjeden gjør, er langt viktigere enn å innføre enda flere reguleringer.

- Er det aktuelt å gi mat til Dumpster Deli som ellers ville blitt kastet?

- Her er det flere faktorer som må hensyntas, blant annet dette med hygiene og krav og regler fra Mattilsynet. Det er nok litt mer komplekst enn som så. Det som er positivt med aksjonen her er at det setter søkelys på et veldig viktig tema, og de aller viktigste er de tiltakene vi gjør for å prise ned varer. Vi kjører også varer til hjelpeorganisasjoner i de store byene. Det er nok viktigere enn dette tiltaket her, som er mer et symboltiltak for en veldig viktig sak.

- Så dere vil ikke bidra med mat per nå til Dumpster Deli?

- Per nå er dette komplisert med tanke på hygiene og krav og regler fra Mattilsynet. Det er ganske strenge krav til formidling av mat i Norge, og heldigvis har vi strenge regler rundt hygiene og mattrygghet. 

Nysgjerrig:

Også politiker Rasmus Hansson hadde tatt turen til Dumpster Deli-butikken denne uken.

- Ikke tilhengere av dumpster diving

Dagligvaremarkedet er fordelt på de tre store kjedene som foruten Norgesgruppen også teller Coop og Rema 1000. Knut Lutnæs, seniorrådgiver for kommunikasjon og myndighetskontakt i Coop, forteller at de ser positivt på tiltak som bidrar til oppmerksomhet og forståele for problemet med kasting av mat. 

- Dagligvarehandelen initierte «Matvett» for over ti år siden og har redusert matsvinnet betydelig de senere år og jobber systematisk for videre reduksjon, sier han til Kampanje og viser til  bransjens egen avtale for å hanskes med matsvinn. 

- Støtter dere Framtiden i Våre Hender i arbeidet for ny matkastelov?

- Vi har god dialog med Framtiden i våre hender og forholder oss til Stortingets vedtak. Vi mener en Matkastelov må forsterke det arbeidet som pågår og understøtte bransjeavtalen for redusert matsvinn, svarer Lutnæs.

Coop ønsker ikke å svare direkte på om det er aktuelt for dem å donere søppelmat til Dumpster Deli, og peker på tidligere svar om at de har «god dialog med Framtiden i Våre Hender.»

- Vi ser ikke det som særlig aktuelt med tanke på trygg mat, og slik vi har forstått konseptet, utdyper Lutnæs.

- Hva tenker dere om at maten til Dumpster Deli kanskje kommer fra deres Coop sine søppelkasser?

- Ingen aktører ønsker å kaste mat, og det er selvsagt positivt at mat blir spist. Når det er sagt, må vi få legge til at vi ikke er tilhengere av dumpster diving. Det er risiko for å skade seg, maten som er kastet kan være utrygg å spise. Det er én grunn til at den er kastet, og mat på avveie tiltrekker seg skadedyr. Det er ikke ønskelig, sier han.

- I strid med matregler

Til tross for at Rema 1000 støtter tiltak som kan bidra til større oppmerksomhet og forståelse rundt problemstillingen, er heller ikke de særlig «fan» av dumpster diving.

- Butikkene våre ønsker selvfølgelig ikke å kaste mat, og matavfall er det siste og minst ønskelige utfallet for maten vi håndterer. Det er positivt at mat blir spist, men å «dumpster dive» etter maten er vi ingen tilhengere av. Det er mange utfordringer og risikoer knyttet til å spise det vi definerer som matavfall. Blant annet er det risiko for at mennesker skader seg, eller blir syke, i tillegg til at mat på avveie kan tiltrekke seg skadedyr, noe vi ikke ønsker.

Det sier leder for samfunnsansvar og bærekraft i Rema 1000, Emilie Våge. Hun sier Rema 1000 har en rekke tiltak i sving for å redusere matsvinn. I perioden 2015 til 2021 peker dagligvarekjeden på at de har redusert matsvinnet sitt med 34 prosent.

Som sine kollegaer fremholder hun også at de har god dialog med Framtiden i Våre Hender, og at de forholder seg til Stortingets vedtak om å utrede ny matkastelov.

- Vår innstilling er at en lov må styrke det arbeidet som allerede pågår og støtte opp under den bransjeavtalen, for reduksjon av matsvinn, sier Våge til Kampanje.

- Er det aktuelt å gi mat til Dumpster Deli som ellers ville blitt kastet?

- Det stilles en rekke krav til mat som skal gis bort, blant disse er krav om sporbarhet. Og foreløpig er det å gi mat til initiativ som Dumpster Deli i strid med sporbarhetsregler for mat, svarer Våge.

Søppelmat revet vekk i rekordfart – men dagligvaregigantene advarer mot «dumpster diving»