Tirsdag åpner landets første Dumpster Deli Dagligvare. Der inviterer Framtiden i Våre dagligvarekjedene i Norge til å legge fra seg spiselig mat fremfor å kaste den i egne dunker. Kampanjen er utviklet i samarbeid med Publicis Kitchen.

- Hvert år kaster dagligvarebutikker i Norge 250.000 søppeldunker med spiselig mat. Vi har lenge jobbet for å sette en stopper for det. Dette stuntet er en kreativ, visuell og morsom måte å sette søkelys på den enorme matsløsingen som foregår i landet vårt i dag, og kanskje når vi ut til nye målgrupper og folk som ikke helt har fått det med seg, sier kommunikasjonssjef Anne Kari Garberg i Framtiden i Våre Hender til Kampanje.

Den nye dagligvarebutikken er mobil og skal trille rundt til forskjellige butikkfilialer denne uken. Garberg håper så mange som mulig får med seg stuntet, enten ute i Oslo eller i sosiale medier, og støtter forslaget deres om å få på plass en effektiv matkastelov.

- Vi er opptatt av at loven skal forebygge matsvinn og at det svinnet som er uunngåelig skal bli donert til Matsentralen, Bymisjonen og andre aktører som kan distribuere maten til folk som trenger den, i stedet for at den havner i søpla. 

- Risikerer fengsel
Det er Publicis-byrået Kitchen som står bak konseptet.

- Både det absurde volumet, og kvaliteten på maten som kastes viser at lovverket må endres. Dette må hele næringskjeden ta større ansvar for, og forhåpentligvis er dette med på å skape oppmerksomhet rundt nettopp det, sier Alexander Mostue i Publicis Kitchen.

Maten Framtiden i Våre Hender deler ut er «dumpstret», det vil si at den er hentet fra søppeldunker rundt om i byen, og den er gratis å ta med seg.

Teamet bak kampanjen mener det er absurd at man risikerer fengsel dersom man forsøker å redde mat fra søppeldynga.

- I dag risikerer for eksempel fattige, studenter og miljøentusiaster inntil tre års fengsel for å redde mat som ingen andre ikke vil ha fra søpla. Det høres kanskje ut som et lite og spesielt punkt i loven, men det symboliserer dessverre et helt lovverk som gikk ut på dato for lenge siden. Og i motsetning til maten som kastes i matindustrien i dag, er den dessverre ikke like god etter, sier det kreative teamet bak kampanjen, Per Berge Moe, Sollin Sæle og Torbjørn Havn i Kitchen.

- Vinn-vinn-vinn
Dumpster Deli Dagligvare skal også gjøre seg kjent gjennom radiospotter, utendørs matreklamer, sosiale medier-annonsering og kundeavis denne uken.

- Alle som har lyst til å komme, kan komme. Om du kommer fordi du er nysgjerrig, opptatt av klima, eller om du kommer fordi du har behov for å skaffe mat til billig penge, er ikke vi opptatt av, sier Anne Kari Garberg i Framtiden i Våre Hender.

- Frykter dere negative reaksjoner?

- Man kan aldri si aldri, men jeg tror de aller fleste ser at dette er unødvendig sløsing som vi alle tjener på tar slutt. Jeg håper folk ser verdien av at vi setter søkelys på problemet og ser at vi med en matkastelov kan gjøre noe med det. Å kutte matsvinnet er vinn-vinn-vinn. Det er bra for klima, bra for naturen og bra for lommeboka.