Det stormet da Visit Norway lanserte kampanjen «#sheepwithaview» tidligere i år. Tanken med kampanjen var å friste turister til å besøke Norge gjennom øynene til fem forskjellige sauer som hver representert en norsk landsdel. For å representere Oslo, hadde Visit Norway plukket ut sauen Heidi. Dét falt ikke i smak hos Oslo Business Region.
- Jeg synes at kampanjen fremstiller byen på en måte som etterlater et inntrykk som er stikk motsatt av det vi ønsker å profilere den til å være. I Oslo har hele næringslivet samlet seg om en felles profileringsstrategi som skal løfte frem at vi er en urban og ung storby. Vi ønsker å fjerne oss fra naturbegrepet, og når sauen Heidi da skal fronte byen blir det for dumt. Det blir som å hilse på 90-tallet igjen, sa Bente Holm, administrerende direktør i Visit Oslo, til Kampanje da kampanjen ble lansert.
Les mer her: «Hele» Oslo raser mot Visit Norways sauekampanje
Oslo-sauen hadde knapt fått kjenne på bylufta før den ble tauet inn.
Les mer her: Visit Norway slaktet sauen Heidi på NRK
Ny verktøykasse
Oslo Business Region har en egen profileringsstrategi for hovedstaden, men forteller at de i enkelte tilfeller opplever at Oslo fremstilles helt annerledes, og at Oslo er usynlig utenlands.
Nå tar de grep og har sammen med Visit Oslo og Samarbeidsalliansen Osloregionen laget en verktøykasse med bilder, film og oppskrift på bruk av sosiale medier i arrangementer. Kassen inneholder også en test for å se om man er «on-brand» byens merkevare. Det er Designcontainer som har stått for design og utvikling av selve nettstedet.
- I Oslo skal vi være digitale pionerer. Det betyr blant annet at kontinuerlig måler vi Oslos internasjonale, digitale fotavtrykk, noe som setter oss raskt i stand til å vurdere effekten av tiltak og prosjekter, sier marked- og kommunikasjonsdirektør i Oslo Business Region, Marit Høvik Hartmann.
Verktøykassen har fått navnet Oslo Brand Box, og både bilder, videoer og en test der man kan sjekke om man er «on-brand» eller «off-brand» i markedsføringen av Oslo.
For å få grønt lys i testen må man blant annet bekrefte at man har en sosiale medier-strategi på plass og at man inkluderer en ung målgruppe i aktiviteten man gjør.
- Fjord og fjell kommuniserer ikke innovasjon
Hartmann håper verktøykassen skal lede an med gode eksempler.
- Oslo er banebrytende, berikende og ekte, satser på de unge, og ønsker å bli kjent som verdens beste kompakte by. Det er viktig at strategien legges til grunn både i kommunikasjon og i valg av arrangementer i byen. Dette var ikke tilfelle i sommer når en sau skulle fronte byen vår. Fjord og fjell er fint, men det kommuniserer ikke nytenkning og innovasjon. Viktigere enn hva som er «off-brand», er alle de prosjektene som er «on-brand» og som vi heier på. Ta Øyafestivalen for eksempel, de er internasjonalt banebrytende innen mat, sier Hartmann.
- Hvem er det som kan bruke verktøykassen?
- Verktøykassen er laget for alle som kommuniserer Oslo-regionen internasjonalt. Det være seg via et arrangement, en konferanse, et prosjekt eller på andre måter. Verktøykassen gjør det mulig å kommunisere Oslo-regionen enhetlig, på tvers av organisasjoner og selskaper. Hvis alle forteller en gjenkjennelig historie om Oslo hver gang de har anledning, bygger vi en mye sterkere Oslo-merkevare sammen.
Saken fortsetter etter bildet.
Vil bygge Oslo-merkevaren: - Det siste vi ønsket for byen vår var et fiffig, generisk slagord, sier Marit Høvik Hartmann i Oslo Business Region.
Dropper slagord
Verktøykassen Oslo Business Region har utviklet inneholder verken logo eller slagord.
- Tromsø - Nordens Paris. Eller Stockholm - The Capital of Scandinavia. Det siste vi ønsket for byen vår var et fiffig, generisk slagord med kjempekort levetid. Det er alle de banebrytende prosjektene, anerkjente arrangementene og de tydelige profilene som skal markedsføre Oslo. Verktøykassen gjør det mulig for alle byens internasjonale aktører å bidra i kampen for å vise verden at Stockholm bare er hovedstaden i Sverige.
Verktøykassen for profilering bygger på Oslos internasjonale profileringsstrategi, som nær tusen mennesker fra hele Osloregionen har bidratt til. Den bygger også på innsikt fra den årlige rapporten «Oslo State of the City», som baserer seg på resultatene fra 100 internasjonale bymålinger. Et av hovedfunnene her er at Oslo er helt ukjent ute i verden og at byens rike kulturliv ikke får den internasjonale oppmerksomheten det fortjener.
Den internasjonale profileringsstrategien sier videre at det er alle de gode prosjektene, som er «on-brand» byens profileringsstrategi, som skal definere Oslo internasjonalt.
Slik er det ikke alltid når land og byer skal markedsføre seg.
- Med verktøykassen vår ønsker vi også å utfordre Innovasjon Norge, som vi har forstått jobber med et felles nasjonalt budskap, til å tenke nytt. Et slikt felles budskap blir gjerne så felles og middelmådig at de ikke kan brukes av noen. Da er det bedre å sette alle de gode aktørene i byen i enda bedre i stand til å kommunisere on-brand.
Kommentér