Denne uken går fristen for å søke på den nye midlertidige tv-avtalen til kulturminister Linda Hofstad Helleland ut. De to store spørsmålene er hvorvidt TV 2 kommer til å søke, og om TV 2-sjef Olav T. Sandnes vil møte noen form fra konkurranse fra medieaktører som Schibsted, Amedia, Polaris eller Discovery, dersom han bestemmer seg for å levere inn en søknad.
TV 2 er holder kortene tett til brystet når Kampanje tar kontakt for å spørre om det kommer en søknad fra kanalen med hovedkontor i Bergen.
- Vi avventer søknadsfristen på torsdag, er beskjeden fra en ordknapp Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.
Siden 1992 har TV 2 vært landets enenste, kommersielle allmennkringkasterkanal og kanalen har siden den gang nytt godt av flere, forskjellige konsesjoner og tv-avtaler av ulik varighet. Fordelen med disse konsesjonene og avtalene er at de har gitt TV 2 en særfordel i form av nasjonalt reklamemonopol på tv, distribusjonsfordeler og bedre betaling fra tv-distributørene, men denne gangen er det vanskeligere å få øye på hva som er gulerøttene kulturdepartementet og statsråden kan friste søkerne med.
Avtalen TV 2 i dag har med staten er også midlertidig, og denne går ut i 2016. Tidligere i år lyste derfor Kulturdepartementet ut en ny, statlig allmennkingkasteravtale som skal løpe fra 1. januar 2017 til 31. desember 2019.
I den nye, midlertidige avtalen er rekke krav falt bort og det eneste kravet i den nye avtaleteksten er daglig nyhetsproduksjon fra Bergen. Tidligere har konsesjonsavtalen hatt krav til både barne- og ungdomssendinger, bidrag til norsk film- og tv-produksjon og nynorsk i tillegg til bokmål i sendingene, men alle disse forpliktelsene er nå fjernet - uten at det fører til noen store lettelser for den som måtte føle seg fristet til å søke.