Utkledd som en helt vanlig drosjesjåfør fikk statsminister Jens Stoltenberg prøve seg i en helt ny rolle i en valgkampfilm for Arbeiderpartiet. Stuntet med skjult kamera er et resultat av et samarbeid Arbeiderpartiet har med Try Reklamebyrå, som eies av Stoltenbergs gode venn og valgkamprådgiver, Kjetil Try.

Se filmen: Try står bak Taxi-Jens

- Bare juks
PR-nestor Hans Geelmuyden var først positiv til Taxi-Jens, en valgkampfilm som er blitt omtalt i medier verden over. Men etter at det ble kjent at Try Reklame har plukket ut noen av passasjerene gjennom et castingbyrå, har PR-veteranen skiftet mening:

- Hvis jeg hadde vært valgkampsjef for Stoltenberg, hadde jeg bedt ham slutte å lure folk. Taxifilmen hvor «tilfeldige velgere» er håndplukket og betalt er jo bare juks. Hadde Arbeiderpartiet opplyst om metodebruken før filmen ble sluppet, ville vi forstått at dette er en reklamefilm, og ingen hadde brydd seg om den. Dette er noe av det mest skamløse jeg har sett i norsk valgkamp på mange år, sier Geelmuyden til Kampanje.

Utenfor mistanke
Han kommer med følgende råd til Kjetil Try:

- Try bør holde seg til reklame for såpe og pizza.

Kjetil Try humrer av kritikken fra Geelmuyden:

- Hehe. Nå er det valgkamp og jeg har aldri mistenkt Hans Geelmuyden for å være en trofast Arbeiderparti-velger, sier Try i en kort kommentar til Kampanje.

Les også Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsens kommentar i egen sak:

- Hvis jeg skal sitere meg selv fra søndag, så sa jeg at de aller fleste ble plukket opp helt tilfeldig, noen få har fått beskjed om å stå et sted og bli plukket opp. Ingen vet at statsministeren sitter bak rattet. Dette er helt vanlige folk, og alle reaksjonene er ekte, sier hun til Kampanje.

Les mer:

Ap slår tilbake

- Tror på propaganda og svart magi
Try Reklamebyrå har i mange år jobbet for Arbeiderpartiet. Hans Geelmuyden mener partiene kaster bort altfor mye penger på reklamebyråer og betalt kommunikasjon under valgkampen.

«De som hevder at Arbeiderpartiet skal vinne valget med en hei dundrende valgkamp tror på propaganda og svart magi», skriver Geelmuyden på sin egen blogg.

På bloggen stiller han spørsmål om hvorfor partiene bruker til sammen 80 millioner kroner på en valgkamp han mener har marginal betydning, og hvorfor mediene skriver spalte opp og spalte ned om valget.

«Svaret er enkelt. De politiske partiene og mediene har sammenfallende interesse av å hausse valgkamper. Partiene trenger dem for økonomisk støtte, rekruttering og kulturbygging, og mediene for å skaffe lesere, lyttere og seere. Derfor vil du ikke finne en eneste politiker eller journalist som er enig med meg i disse vurderingene. For å dokumentere at jeg er på vidåtta, viser de til valgforsker Årdal som forteller at 100 000 velgere bestemmer seg det siste døgnet før valgdagen. Det er sikkert riktig, men beviser ikke at valgkamper er viktige. Det viser bare hvor dumt det ville være å bestemme seg dagen etter valget», skriver Geelmuyden.

Billigere enn tv-reklame
- Du skriver at partiene og mediene har en sammenfallende interesse av å hausse opp valgkampen. Hvor lenge har du irritert deg over denne angivelige konspirasjonen?

- Jeg liker verken å bli manipulert selv eller at andre blir manipulert. Derfor ønsket jeg å påpeke forholdet, sier Geelmuyden til Kampanje.

- Ville du rådet en amerikansk president til å droppe tv-reklame under valgkampen?

- I bloggen min skriver jeg «Valg er viktige, men valgkamper har kun marginal betydning for utfallet av dem.» og «Fire momenter avgjør hvordan folk stemmer; økonomi, den politiske syklus, partiledernes karakter, og om det er intern splittelse i partiet.» På denne bakgrunn ville jeg anbefalt presidenten å tenke om det ikke finnes billigere måter å nå velgerne på enn gjennom tv-reklame, og bedt henne eller ham om å revurdere ressursbruken, svarer Geelmuyden.

- Kampen om sannheten er viktig
Nylig møtte han Kampanjes valgkampjuryleder Terje Svabø i en debatt om valgkampen i programmet «Sommeråpent» på NRK1. Svabø sa dette:

- Det som blir viktig i denne valgkampen er kampen om sannheten. Klarer Jens Stoltenberg å få frem at Norge er blitt et mye bedre land i løpet av de åtte årene han har styrt, noe han mener, eller vil Erna Solberg vinne valgkampen med budskapet om at det blir bedre i Norge med henne? Det som kommer til å bli veldig avgjørende er hvem som har mest stayerevne, hvem som klarer å holde humøret oppe, og som klarer å bryte gjennom en vanvittig jungel av bråk og makter å sette dagsorden, sa Svabø.

Da svarte Geelmuyden:

- Jeg får være en festbrems her. Valget er viktig, men valgkampens betydning er helt marginal. Det som betyr noe er økonomi, det jeg kaller den politiske syklus og partiledernes utstråling og identitet. Det viser all erfaring.

- Sludder og vrøvl
Programleder Dan Børge Akerø viste da til valgforskningen fra 2009 som viser at 48 prosent av velgerne bestemte seg for partivalg i løpet av valgkampen, 22 prosent i uken før valgdagen og 11 prosent på valgdagen.

- Det er utallige politikere som kan fortelle deg at velgerne vingler i løpet av valgkampen, la Svabø til.

Geelmuyden lot seg ikke overbevise:

- Sludder og vrøvl! lød hans svar.

Se hele innslaget her

Tidligere statssekretær og nåværende partner og seniorrådgiver i First House, Jan-Erik Larsen, kommentere duellen mellom Geelmuyden og Svabø slik på sin blogg:

«Hans G sier i sin blogg at politikerne, partiarbeiderne og journalistene aldri vil innrømme at han har rett, fordi de lever av å hausse opp valgkampen. Men det kan jo også hende at de ikke gir ham rett fordi han tar feil.»

Les hele hans kommentar: - Valgkamp er viktig