Konferansen Mediedagen har en topptung, faglig avslutning i ettermiddag. Hele 11 profiler fra mediebransjen er samlet til en paneldebatt under tittelen «Medie Norge - Vinn eller forsvinn?»

- På vei hit spurte jeg om det var noen flere som ville sitte i panelet, spøkte ordstyrer Ruben Søgaard, da han introduserte panelet.

- En pen bukett av godt betalte folk som skal prate i munnen på hverandre, la Mediacom-sjefen til.

Han ba redaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv (DN) om å komme et kort værvarsel for bransjen.

- Ingen annonsekjøpere får bonus for å være veldig ekspansive i januar, sier Djuve om kraftig børsfall, uro i verdensøkonomien og sterkt press på mediehusene.

- Strukturell krise er bekymringsfull
Han minner om at det har vært stormfulle tider før også.

- Innimellom er det veldig turbulent. Da blir det spesielt stille for aviser som DN, men så går det over. Jeg har vært med på finanskrisen og andre nedturer tidligere. Det er mer strukturelle kriser som er mer bekymringsfulle - og mer interessante, sier Djuve.

VG møtte veggen - også digitalt i 2015 - etter flere år med sterk vekst.  I dag fikk mediehuset verbal juling av pressens eget klageorgan, Pressens Faglige Utvalg, for sin satsing på content marketing. Men Torry Pedersen inntok ikke panelet som en slagen mann.

Om 2015 sier han dette:

- Lønnsomhetsmessig har vi hatt mange fantastiske år og det ble bra i 2015 også, sier VG-sjef Torry Pedersen.

Les også: Pressede avishus jakter nye medie-penger  (Krever innlogging)

- Har ikke én eneste journalist
Under paneldebatten sitter Pedersen ved siden av den norske Facebook-sjefen Rune Paulseth. Pedersen pekte kjapt på gigantene Facebook og Google som de store utfordrerne:

-  Facebook og Google er plattformene der journalistikken konsumeres, det gir dem vanvittig mye inntekter. De to er de største konsumentene av journalistikk, men de har ikke en eneste journalist ansatt, sier Pedersen og nevner flere nye, lignende internasjonale aktører i andre deler av næringslivet som utfordrer etablerte aktører.

- Jeg sitter ikke og klager på Facebook og Google, men konstaterer at det er slik, sier han.

Facebook-sjefen: - Jeg er bekymret
Pedersen mener hele publiseringstankegangen i mediene er avleggs.

- Kringkastingsmodellen som våre tradisjonelle medier er bygd på, er ikke bærekraftig. Vi må også få inn et system for personalisering av innholdet. Det er krevende, men mulig å få til.

Facebook-sjef Rune Paulseth benyttet ikke anledningen til å hovere. Tvert imot.

- Jeg er bekymret for at man ikke kan finansiere god kvalitetsjournalistikk. Jeg er først og fremst en mediemann, så det bekymrer meg. Vi er helt avhengig av at Torry leverer innhold. Folk velger bort katter til fordel for journalistisk innhold, sier Paulseth.

Han kom med et spark til bransjekollegene:

- Debatten handler alltid om hvordan vi skal tjene penger, i stedet for hvordan vi skal lage godt innhold og vokse på grunn av det.

- Vi kan kutte mer
Amedia-sjef Are Stokstad ble konfrontert med stadige nyhetsoppslag om kutt i mediekonsernet. Da ordstyrer Ruben Søgaard spurte om konsernet er ferdig med å skjære ned kostnadene, svarte han slik:

- Er det én ting jeg er sikker på at vi kommer til å gjøre, så er det å kutte mer. Det er fordi vi kan kutte mer, men vi kan ikke leve av det. Vi må finne vekstinitiativer fremover. Det må vi gjøre for å finansiere journalistikken, sier Stokstad, som slår fast at nedskjæringene som startet som følge av kraftig annonsefall i 2014, fortsetter for fullt.

- Vi skal kutte masse fremover, det er vel den minste nyheten. Mediene kan skrive om det hver dag fremover. Hvordan vi gjør det og når vi gjør det gjenstår å se. Vi skal satse på journalistikken framover, men da må vi gud  hjelpe meg skape handlingsrom for det. Vi har vært naive og trodd at vi kan flytte papirannonser til nett, verden er ikke sånn. Vår største konkurrent er oss selv. Digitaliseringen er det beste som har skjedd journalistikken, men det utfordrer vår gamle modell.

Torry Pedersen fikk spørsmål om han ville kjøpe Amedia:

-  Nei, det trenger jeg ikke å kommentere. Jeg har ikke noe forhold til det, Som mange har lagt merke til, har jeg mer enn nok med å holde styr på på VG.