I dag presenterte Discovery Networks Norge sin tv-meny for høsten. Den er preget av en rekke velkjente TVNorge-merkevarer som «71 grader nord», «Brille», «Costa del Kongsvik», «Åndenes makt» og «Alt for Norge», i tillegg til et knippe nye konsepter som skal få prøve lykken hos et uforutsigbart tv-publikum.

Les mer: Slik blir høsten på TVNorge

Discovery sparer altså ikke på kruttet, selv om de står midt i en tøff omstilling som innebærer at 35 ansatte må gå.

Les mer: Nå faller øksen i Discovery - her kommer kuttene

- Det er helt riktig, og det er helt i tråd med det vi har sagt. Når vi snakker om en smertefull omstilling så er det for å frigjøre ressurser til det som er aller viktigst, både programinnhold, men også ny kompetanse på digitalt og sport, sier administrerende direktør Harald Strømme i Discovery Norge til Kampanje.

- Er prosessen ferdig?

- Nei, den er ikke ferdig.

- Hvor mye gjenstår?

- Jeg kan ikke gå i detaljer på det. Vi har vært relativt tydelig på hva vi holder på med, og akkurat hvor langt vi er kommet og hvor mye som gjenstår, kan jeg jeg ikke kommentere.

- Hvordan har prosessen vært?

- Det har vært tungt og vanskelig. Det er klart at når kollegaer som har vært med å skape dette eventyret blir berørt av en nedbemanning, så er det tungt. Det er ingen som synes det er moro. Vi har lagt vekt på å gjøre prosessen så grundig og rettferdig som overhodet mulig og har samarbeidet godt med tillitsvalgte. I den grad det er mulig å ha gode prosesser i perioder som dette, så har vi det.

Tillitsvalgt: - Har tatt lang tid
Tillitsvalgt for de Discovery-ansatte som er organisert i NJ kan langt på vei skrive under på sjefens beskrivelse.

- Jeg vil være enig i det. Resultat for de som mister jobben er ikke hyggelig likevel, men det er bra at vi får være med og at bedriften har hatt et ordentlig ønske og intensjon om å høre på hva vi har å si, selv om vi selvfølgelig ikke har blitt hørt i alt og ett, sier Jon Hernæs til Kampanje.

- Hvordan synes du prosessen har vært?

- Det er ikke noe lystig materiale å sitte med. En del av det handler om bedriftens måte å gjøre det på. Det har tatt lang tid, for at man skal gjøre en så grundig jobb som mulig, men det gjør at det har gått lengre tid med usikkerhet i avdelingene. Det er klart at det har preget stemningen. Jeg vil rose alle medlemmer og ansatte for måten de har taklet det på.

- Ingen tv-krise
Kuttene i tv-kanalene sprer seg til produksjonsbransjen, men selv om det nå kuttes i store deler av markedet, avviser Strømme at det er krise.

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi mener at man må gjøre disse endringene tidlig mens man fremdeles har styrke, og vi har definitivt styrke. Vi har økt omsetningen vår og har gode tall, både økonomisk og seerandelsmessig. Vi er nødt til å omstille oss og styrke kompetansen på noen områder og satse enda mer på produktet man ser på skjermen.

Det er snart to måneder siden ledelsen i Discovery slapp den overraskende beskjeden om at 35 av drøye 180 årsverk skulle bort. Bakgrunnen for nedbemanningen i mediekonsernet, som satte ny omsetningsrekord i fjor og trolig vil gjøre det samme i år, skal være at de må ruste seg for investeringer i nye områder.

Les mer: Discovery kutter 35 årsverk

Det er ingen hemmelighet at Discovery også har investert mye i sportsrettigheter. Før jul klinte mediekonsernet til og bladde opp 2,4 milliarder kroner for rettighetene til Tippeligaen i seks sesonger. Fra 2018 til 2024 sitter mediekonsernet også på rettighetene til OL.