Torsdag denne uken arrangerer Kampanje Byrådagen 2017, der resultatene fra årets Byråprofil-undersøkelse legges frem. Der blir det kjent hva Norges største annonsører mener om den norske byråbransjen, og hvilke byråer som går helt til topps i seks kategorier.

I årets undersøkelse har Kampanje igjen spurt annonsørene hvilken bransjepersonlighet de mener har den mest interessante stemmen. Redaksjonen i Kampanje har valgt ut kandidatene, og deretter har Kantar TNS har hentet inn svarene i forbindelse med de øvrige spørsmålene til Byråprofil-undersøkelsen. 

Det er byråleder Kjetil Try i Try Reklamebyrå som heises opp som bransjens mest interessante stemme, men reklame- og kommunikasjonsbransjen peker også på Ida Aalen, som tar en solid andreplass. 31 år gammel puster hun den nær dobbelt så gamle reklamenestoren Kjetil Try i nakken.

- Jeg pleier å si at nå mener jeg bare noe hver femte uke som spaltist i Dagens Næringsliv, men til gjengjeld kommer jeg der med gjennomtenkte meninger, sier Ida Aalen.

Her er bransjens fem mest interessante stemmer:

1. Kjetil Try
2. Ida Aalen
3. Hans-Petter Nygaard-Hansen
4. Silvija Seres*
4. Preben Carlsen*

*Silvija Seres og Preben Carlsen har en delt fjerdeplass.

- Deilig å ikke mene noe om alt
Ida Aalen er ekspert på digital strategi og brukervennlighet og har skrevet to lærebøker om sosiale medier. Hun jobbet sju år i Netlife Research etter NTNU-studier. I dag er hun gründer i selskapet Confrere, mye brukt foredragsholder og fast spaltist i Dagens Næringsliv.

Hun er overrasket over resultatet.

- Det er veldig rart å komme så nær en etablert og dyktig stemme som hans, sier hun.

Ida Aalen føler hun ikke mener så ofte.

- Da jeg var yngre var jeg veldig aktiv i sosiale medier. Jeg var alltid tilgjengelig og mente noe hele tiden. Nå er jeg ikke det lengre. Det er deilig ikke å mene noe om alt. Men da er det ekstra gøy at jeg oppfattes som å ha en interessant stemme, sier Aalen.

Når Kampanje ringer, er hun i Berlin for å lære tysk, kanskje snappe opp ideer til nye start-ups og jobbe med oppstartbedriften Confrere.

- Alle i min bransje snakker engelsk, selv om vi kulturelt er nærmere Tyskland. Her er det mange gode aviser, skarpe penner og perspektivet annerledes enn i USA og England. Det er nyttig, sier hun fra Berlin.

Kunsten å balansere
Da Ida Aalen skrev masteroppgave om sosiale medier i 2011 ble hun opptatt av nyanser.

- Jeg oppdaget at fremstillingen av sosiale medier var et enten eller. Enten var sosiale medier fantastisk eller så var det fælt. Det er mer nyansert. Ja, det er mye synsing på sosiale medier og i kommunikasjonsverden, og noen ganger bør du gå mer analytisk til verks, men begge deler har verdi, sier Aalen.

Selv om saklighet og fakta er viktig i hennes kommunikasjon, mener hun gjerne spisset og sterkt.

- Det er ingen motsetning i det.

Gir ordet videre
Ida Aalen kan noen ganger bli lei av seg selv, og samtidig erkjenner hun at det slett ikke er alt hun kan.

- Blir jeg spurt om ting jeg ikke kan eller vet noen har bedre svar enn meg, så sender jeg henvendelsen videre. Jeg synes det er fint å få flere stemmer frem. Det er altfor lett å spørre den en allerede har snakket med og kjenner om å mene mer, men så er det så mange andre en heller burde hørt på. Noen ganger blir jeg så jævlig lei trynet mitt.