Tall Kampanje har fått tilgang til, viser at de fire største norske tv-husene har produsert drama for over 600 millioner kroner det siste året. Store produksjoner som «Lykkeland» og «Wisting» er med og løfter totalsummen betraktelig med budsjetter på henholdsvis 96 og 110 millioner kroner, men bare det siste året har også 20 andre dramaproduksjoner av ulike størrelser vært på lufta.
- Det vi ser er at drama er en sjanger som driver abonnenter digitalt, og derfor er det viktig å investere i drama, det være seg om man gjør store kostbare produksjoner som «Wisting», eller om man gjør billigere produksjoner, som vi gjør på humor, sier programdirektør i Discovery Networks, Eivind Landsverk, til Kampanje.
Han har hatt seks dramaserier på lufta det siste året, alle i humorsjangeren, og med langt lavere budsjetter enn konkurrentene. Harald Zwart-regisserte «Oljefondet», som hadde premiere i desember, hadde et budsjett på 23,5 millioner kroner ifølge tall fra Norsk Filminstitutt (NFI), som spyttet 4,2 millioner kroner inn i produksjonen.
For produksjon av tv-drama er et spleiselag, der tv-kanalene ofte kun tar én del av regningen, og offentlige støtteordninger og utenlandssalg betaler for resten.
- Det er helt avgjørende å ha støtteordninger for drama og at man finner måter å finansiere det på, sier programredaktør Jarle Nakken i TV 2.
- Tallene du referer til, og som vi ikke kommenterer, er bruttosummer, og så har man inntjeningsmodeller der det er ganske mange samarbeidspartnere for hver eneste dramaserie. Det er en moderne produsents hovedoppgave å finne finansielle muskler til å løfte en dramaserie, hvor også de selskapene tar en del av risikoen og distribusjonen i etterkant. Vi er helt avhengig av offentlige norske, nordiske og europeiske støtteordninger, fortsetter han.
I året som har gått er det TV 2 som har hatt færrest dramakroner på skjermen. Deres to dramaproduksjoner «Kielergata» og «Best før 2» har et samlet budsjett på nærmere 80 millioner kroner ifølge tall fra NFI.
Når TV 2 går i gang med innspillingen av sin nye storsatsing «What happened in Oslo», skjer det gjennom et oppsiktsvekkende tverrnasjonalt samarbeid med Netflix og den israelske kringkasteren HOT.
- Er dette et eksempel på at man må finne ukonvensjonelle samarbeidspartnere for å løfte store dramasatsinger?
- Absolutt, man må lete etter samarbeidspartnere på nye steder og i nye former. Her lager vi et drama som vi tenker har internasjonal verdi og interesse, men som vi holder eksklusivt for vårt publikum på våre plattformer i den perioden som er viktig for oss, sier Nakken.
TV 2 har sikret seg rettighetene til den norske premieren, mens Netflix står for den globale utrullingen. Etter en stund blir serien også tilgjengelig for norske Netflix-kunder. Dette er en av fire norske dramaserier Netflix har offentliggjort på få måneder. De tre andre er fullfinansierte av Netflix, og den første som får premiere er «Home for Christmans» senere i år.
Les mer: Netflix-topper på norsk tv-jakt: - Har aldri sett noe lignende fra en nordisk kringkaster
Men dyreste norske dramaproduksjonen på lufta, ikke bare i år, men gjennom tidene, finner vi på TV3 og Viaplay. Det er «Wisting» med sitt budsjett på 110 millioner kroner. 37 millioner kroner kommer fra NFI.
- Vi kommer med fem dramaserier i år og vi kommer til å fortsette satsingen og kommer til å produsere enda mer i årene som kommer, sier programdirektør i Nent Group Norge, Andreas Bakka Hjertø.
- Kan dere produsere en ny sesong av «Wisting» med et like høyt budsjett?
- Ja.
«Wisting» er en del av en omfattende satsing på strømmetjenesten Viaplay fra Nordic Entertainment Group, som har gått ut og flagget 20 nordiske originalproduksjoner i året. Når man vet at en dramaproduksjon fort kommer med en pris på 50 millioner kroner, og noen ganger også opp mot 100 millioner kroner, begynner dette å høres ut dyrt ut. Men Nordic Entertainment Group kjøper bare de nordiske rettighetene til sine originalserier. Store deler av finansieringen hentes fra internasjonale rettighetshavere.
Les mer: Nent-sjefen svir av nesten sju milliarder på innhold for å vinne strømmekampen