Ny sjef for tv-produsentene slår tilbake mot Grande: - Vi er bekymret og det er dramatisk

Frykter for alvorlige konsekvenser av den nye pengespillreklamen på kort sikt.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den nye sjefen for landets tv-produsenter er Åse Kringstad. Hun startet opp i januar i år som leder av Virke Produsentforeningen som samler alle de store tv-produksjonsselskapene i Norge.

- Det har vært kjempespennende. Masse å gjøre og en utrolig engasjert gjeng å jobbe for, sier Kringstad til Kampanje.

Som kaptein for en bransje som fôrer de norske tv-kanalene med underholdningsprogrammer, dramaserier og reality, er Kringstad programforpliktet til å gå på Gullruten som arrangeres lørdag kveld i Bergen. Der skal det beste av norske tv-produksjoner, tv-programmer, programledere og skuespillere kåres. For den ferske sjefen blir det en ny opplevelse.

- Det er faktisk første gang jeg skal være i salen Jeg har vært på Nordiske Mediedager tidligere, men aldri i salen på Gullruten. Jeg har sett det på tv, men aldri vært til stede selv, så jeg gleder meg, sier Kringstad.

Her kan du se et videointervju med Åse Kringstad der hun snakker om overgangen fra gamle jobben i Kulturdepartementet til tv-bransjen og forventningene til Gullruten:

Spillreklame i spill - en halv milliard kan forsvinne

Selv om det produseres mer tv enn noen gang og det er Gullruten-fest denne helgen, ligger det noen mørke skyer over bransjen med regjeringens nye lovforslag om å stanse reklamen for pengespill og betting på kanaler som sender fra utlandet til det norske markedet.  Dette har provosert både tv-husene Discovery og Nent, men ikke minst alle de som jobber med tv-produksjon i Norge.

På mediekonferansen Nordiske Mediedager i Bergen tidligere denne uken ble pengespillreklamen et hett tema da landets tv-sjefer møttes til debatt i det store tv-toppmøtet.

- Reklameinntektene fra spill er viktige, men det er viktigere med endringene i rammebetingelser over natten og hva det betyr for meningsmangfoldet. Vi står mellom NRK og TV 2 på den ene siden og internasjonale konkurrenter på den andre siden. Det å miste en omsetning på en halv milliard kroner over natten, det er krevende for oss og for mange av de som sitter i salen kommer dette til å få konsekvenser, sa Discovery-sjefen i Norge, Tine Austvoll Jensen.

Les også: Tv-toppene krangler om spillreklame: - Det er krevende å miste en omsetning på en halv milliard kroner over natten

Det er klart det er dramatisk dersom de får en så stor avkorting i sine midler.

Også Kringstad har raslet med sablene og snakket om at «en bransje i medvind kan bli en bransje med bråstopp».

- Hvorfor er dette forslaget så alvorlig for tv-produksjonsbransjen?

- Vi er bekymret for hvordan dette vil slå ut for tv-produsentene. Når det er snakk om beløp på en halv milliard kroner som opprinnelig skulle gått til norske tv-produksjoner, så er det alvorlig dersom det blir borte. Vi skjønner at det vil være behov for reguleringer fra regjeringens side, men at dette skal skje så fort uten at man har sett på konsekvensene i sin fulle bredde er vi bekymret for, sier Kringstad.

Lovforslaget er nå ute og skal på høring med høringsfrist før sommeren og jobber regjeringen på høygir så kan det bli realitet allerede neste år.

- Tror dere en halv milliard kroner automatisk blir borte fra tv-produksjonsmarkedet dersom dette forbudet trer i kraft?

- Det er veldig vanskelig å si. Uansett tenker jeg at tv-kanalene og Nent og Discovery vil investere i norsk innhold også i tiden fremover. Men det er klart det er dramatisk dersom de får en så stor avkorting i sine midler og at det på en eller annen måte kan gå utover norske produksjoner, det er vi bekymret for, sier Kringstad.

Klar beskjed til medieministeren

Enn så lenge har ikke medieminister Trine Skei Grande latt seg skremme av bekymringene til tv-produsentene. I et intervju med Kampanje på Nordiske Mediedager sa Skei Grande følgende:

- Jeg tror ikke at dette kommer til å få så store følger som det mange sier. Jeg merker meg at bransjen også har fått en litt annen tone i debatten i det siste, sier Skei Grande.

Men Kringstad slår tilbake mot lederen av sin tidligere arbeidsplass i Kulturdepartementet, Hun sier Produsentforeningen vil levere et grundig høringssvar til ministeren der de vil kreve at ringvirkningene av lovforslaget blir tilstrekkelig utredet slik at får en bedre oversikt over hva som kan bli konsekvensene. Tv-produsentsjefen mener også at Skei Grande må se på forskjellige omstillingstiltak.

- Det må utredes grundigere hva som blir konsekvensene og vi må se på tiltak som kan sørge for at bransjen klarer å omstille seg. En mulighet her er å innføre medfinansieringstiltak som kan sørge for at også strømmetjenesteaktørene forpliktes til å bidra til produksjon av nytt norsk innhold, sier Kringstad.

Ny sjef for tv-produsentene slår tilbake mot Grande: - Vi er bekymret og det er dramatisk