Forslagene om å utsette eller droppe slukkingen av FM-nettet skulle behandles på Stortinget tirsdag, men saken ble utsatt. Slukkingen av FM-nettet skal etter planen starte 11. januar i Nordland, men Arbeiderpartiet mener det er skapt så stor usikkerhet om hva slukking innebærer at statsrådene med ansvar for beredskap, fiskeri og samferdsel blir bedt om å komme på Løvebakken for å rydde opp.
Bakgrunnen er at Fremskrittspartiets stortingsgruppe har foreslått at hele slukkingen av FM-nettet skal stoppes, noe som ville være stikk i strid med regjeringens politikk og Stortingets tidligere vedtak. Forslaget begrunnes nettopp med hensynet til beredskap.
Alle partier ga sin støtte til Ap-forslaget om utsettelse av saken, bortsett fra Høyre. Det er uenighet mellom partiene om FM-nettet bør slukkes eller ikke, men alle var enige om at det er nødvendig med mer informasjon.
Ap ber om at ansvarlige statsråder redegjør for Stortinget. Det gjelder beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Tirsdag formiddag varslet også kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun vil stille på kort varsel for å redegjøre for DAB-planene, slik hun etter planen også skulle gjøre i dag.
- Statsministeren har varslet at de kommer
Nå er det klart at saken kommer opp på nytt allerede onsdag.
- Det siste jeg hørte nå var at saken skal behandles på nytt i morgen tidlig. Statsministeren har varslet om at de statsråder som Stortinget mener skal komme, vil stille i morgen. Så når man er blitt enige om hvilke statsråder som skal møte, så vil dette bli avklart med de samme faktaopplysningene som allerede finnes og med akkurat den samme avgjørelsen som tidligere, sier leder for kulturkomiteen, Svein Harberg (H), til Kampanje.
Les også: Utsetter DAB-drama - kalles inn på teppet
Les også: FM-utsettelse vil koste radiobransjen flere hundre millioner årlig
- Spill på Stortinget
Han mener dagens DAB-drama på Stortinget er et spill for galleriet.
- Vi vet at det er et solid flertall for DAB og FM-slukking på Stortinget, og det burde ha vært utfallet av debatten i dag. Jeg registrerer at det er et spill på Stortinget om hvem som fremmer hva og sier hva, men for meg er dette enkelt når vi kommer til realitetene: Det er Stortinget som bestemmer og det Stortinget bestemmer skal regjeringen følge opp. Punktum.
- Har du forståelse for at de øvrige partiene mener Frp bidrar til å skape usikkerhet rundt overgangen til DAB og slukkingen av FM-nettet?
- Jeg skjønner ikke at Frp skaper usikkerhet, men det er partier som gjør et nummer ut av at det er uenighet mellom Høyre og Frp på Stortinget når det gjelder DAB. Denne typen uenighet har de rødgrønne partiene også erfaring med. SV stod på plenen utenfor Stortinget og demonstrerte mot sin egen regjering. Frp fremmet et forslag som alle visste ville bli nedstemt i salen og vil derfor ikke ha innvirkning på noe som helst når det gjelder FM-slukking og DAB-overgang neste år. Derfor synes jeg opposisjonen drar dette litt langt, sier Harberg.
Han avviser ikke at Frp kan trekke sitt forslag om å stoppe hele FM-slukkingen.
- Vi får se. Frp ønsker oppmerksomhet rundt sitt primære standpunkt, som handler om at Frp er mot DAB og FM-slukking. Oppmerksomhet kan man si at Frp nå har fått, smiler Harberg.
Helleland: - Kan ikke gjøre noe med Frp
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sa på Stortingets talerstol i dag at på regjeringen vil bidra med de opplysninger som Stortinget måtte ønske. Hun poengterte at regjeringens standpunkt er klar: Den jobber som planlagt med slukking og DAB-overgang. Hun understreket også at regjeringspartner Frp står bak beslutningen.
- Frp har i regjering har vært helt tydelig på at det er riktig å slukke og iverksette DAB. Det Frp gjør i Stortinget kan ikke jeg gjøre noe med. Vi skal selvsagt komme til Stortinget for å redegjøre om saken på kort varsel. Jeg synes det er synd at Stortinget ikke er klar til fatte dette vedtaket, noe man har innstilt seg på, sier kulturministeren.
Skarp kritikk av Frp
Arbeiderpartiet gir Frp skylden for radiokaoset på Stortinget.
- Det er Frp ene og alene som må ta ansvaret for situasjonen Stortinget nå har havnet i. Frp kom med et forslag om å stoppe hele FM-slukkingen, som var i strid med regjeringens egen politikk og som skjer én måned før slukkingen begynner i Nordland. Det har skapt stor usikkerhet på Stortinget om hvorvidt regjeringen står bak sin egen politikk. Frp sitter med samferdselsministeren, som har ansvaret for sikkerheten langs norske veier. De sitter med fiskeriministeren, som blant annet har ansvaret for Kystverket og sikkerhet langs kysten. De har justisministeren, som har ansvaret for de koordinerende beredskapsansvaret. Når Frp uttrykker stor bekymring for beredskapen i forbindelse med FM-slukkingen, så oppstår det et behov for mer informasjon, sier mediepolitisk talsperson Arild Grande (AP) til Kampanje.
- Beredskap er Fremskrittsparti-statsrådenes ansvar i regjeringen. Derfor er vi og andre partier på Stortinget blitt usikre på om Frp vet noe om beredskapen i forbindelse med DAB-overgangen som også Stortinget må bli gjort kjent med, legger han til.
- Har ikke opplevd maken til forestilling
- Burde Frp ha trukket saken?
- Hadde Frp trukket saken og kulturministeren hadde kommet med en tydelig avklaring på at alt går etter planen i arbeidet med slukking og DAB-overgang og behovet for god beredskap, så kunne vi behandlet saken ferdig i dag. Men Frp stod på sitt.
- Er du overrasket over at Høyre som eneste parti stemte for en endelig saksbehandling i dag, mens Frp støttet forslaget om utsettelse?
- Jeg har aldri vært med på maken til forestilling. Uenigheten mellom regjeringspartiene Frp og Høyre kom til syne for fullt på Stortingets talerstol, de to partiene lever i to forskjellige virkeligheter i DAB-saken. Høyre sier at vi har alle opplysninger, mens Frp vil at de ansvarlige statsråder skal komme til Stortinget og redegjøre om beredskapen. Dette er veldig spesielt.
- Spiller på beredskapsfrykt
Flere på Stortinget mener Fremskrittspartiet nok en gang driver «dobbelt bokholderi». Støttepartiet KrF kaller det svært uheldig at et av regjeringspartiene har skapt usikkerhet rundt beredskapen, og at Frp på Stortinget opptrer helt uavhengig av hva regjeringen legger fram.
- Det å spille på beredskapsfrykt er en veldig alvorlig sak for en nasjon, sier mediepolitisk talsmann Geir Bekkevold.
SV stiller spørsmål ved hva som ligger bak Frps dobbeltløp. En mulighet er at partiet forsøker å tekkes noen velgere ved å gå imot nedleggingen, mente Bård Vegar Solhjell.
- Men det kan være at de sitter på informasjon om beredskapen som er noe annet enn det vi har tilgang til gjennom offentlige kilder, sa han, og mente at partiet snarest bør avklare hva de mener.
Frp støttet utsettelse av behandling
Ib Thomsen i Frp svarte slik på kritikken fra opposisjonen:
- Dette er en sak som Frp stått fast på siden 2011. Samtidig følger regjeringen Stortingets vedtak. Alle på Stortinget har fått signaler fra hele landet om DAB og FM. Fylkesting og kommunestyrer ber om utsettelse av slukkingen, sa Thomsen, som likevel anbefalte Frps stortingsgruppe å stemme for en utsettelse av behandlingen av saken.
Kommentér