Influencer og NRK-profil Sophie Elise Isachsen har fått mye oppmerksomhet de siste dagene for et bilde hun delte på sin egen Instagram-profil søndag. På bildet, som raskt ble slettet, poserer hun foran et speil sammen med en venninne. Venninnen holder noe som ligner en liten, gjennomsiktig pose med hvitt innhold, uten at det fremgår tydelig hva som faktisk er avbildet.
Under bildet hadde Sophie Elise skrevet til sine 582.000 følgere på Instagram at «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen».
Bilde har skapt sterke reaksjoner og satt i gang en voldsom debatt i sosiale medier om Sophie Elise og om det som er avbildet er narkotika. Dermed har også NRK havnet i stormen. først og fremst med en massiv strøm av klager til Kringkastingsrådet. som til nå har mottatt over 1.400 klager i tilknytning til bildet. Omdømmespesialist og høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld, tror ikke at klagestormen vil påvirke NRKs omdømme blant folk flest.
- Dette tror jeg ikke vil være noe farlig for NRKs omdømme. Lojale seere av gullrekka, «Dagsrevyen» og «Lotto»-sendingen følger ikke med på eller bryr seg om skandalene rundt Sophie Elise. Det er et Se og Hør-univers. Man har sett noe om det, på samme måte som magasinet ligger på venterommet, men vil ikke kunne så mye om det. Alt i alt bare mer støy, sier Fjeld.
Les mer: Har fått over 1300 klager etter Sophie Elise-bilde: - Det vil jeg ikke ta stilling til
- Får vann på mølla
Fjeld tror at klagene hovedsakelig kommer fra folk som allerede er negative til statskanalen og Sophie Elise. Den kjente influenceren har i dag en samarbeidsavtale med NRK knyttet til podkasten «Sophie og Fetisha».
- Jeg tenker at de som hater NRK, får enda mer vann på mølla og enda mer grunn til å hate NRK og andre mediehus som har anonymisert venninnen som hadde posen med det rare i. Folk som har gjort seg opp en formening om Sophie Elise får den bare forsterket. Hun får nå en ny mulighet til å snakke ut etter all kritikken, som sikkert har gått inn på henne, sier Fjeld.
Så langt har ikke instagram-innlegget fått noen konsekvenser for Sophie Elises samarbeid med NRK.
Splid internt
Men også internt i NRK har dette skapt reaksjoner, deriblant hos lederen i Norsk Journalistlags NRK-avdeling, NRKJ, Rolf Johansen.
- Hadde det vært en fast ansatt i NRK, ville det fått konsekvenser, sa Johansen til TV 2 tirsdag.
Den profilerte journalisten og spaltisten Anki Gerhardsen med bakgrunn fra regjeringens Ytringsfrihetskommisjon, reagerer på at NRK har ulik praksis mellom fast ansatte og frilansere og eksterne bidragsytere.
- NRK forholder seg nå til to svært ulike systemer. Det ene systemet gjelder for faste ansatte i NRK, som er forventet å operere etter Vær Varsom-plakaten og NRKs regelverk og etikkhåndbok. I det andre systemet er det en hyperkommersiell aktør som ikke trenger å holde samme standard som alle andre. Dette mener jeg undergraver troverdigheten og tilliten NRK er avhengig av, sier hun til Kampanje.
- Må huske på samfunnsansvaret
Gerhardsen mener statskanalen har fått utfordringer med hvordan de fremstår utad.
- Det viktigste for NRK er å kommunisere tydelig med publikum, og huske samfunnsansvaret de har. Men nå opererer NRK i et landskap som er uoversiktlig og vanskelig å forstå, sier hun.
- NRK kan ikke forvente at publikum skal kunne klare å skille mellom en innleid og en fast programleder, avslutter hun.
Kampanje har ved flere anledninger de seneste dagene forsøkt å komme i kontakt med Sophie Elise gjennom hennes management også til denne saken. Men Kampanje har så langt ikke lykkes med å få svar.
Kommentér