Ingenting ser ut til å stoppe reklamebyrået som de siste ti årene har vært landets største og mest dominerende. For så langt i 2013 har nyhetene fra Try Reklamebyrå enten handlet om nye reklamepriser, kapring av store norske annonsører, som Statoil og NSB, eller jakt på nye resultatrekorder.

Men nå skjer det også store endringer internt i byrået. To av byråets mest profilerte reklame-team, Stian Johansen og Janne Brenda Lysø og Petter Bryde og Thorbjørn Ruud, slutter i Try Reklamebyrå for å starte opp et helt nytt reklamebyrå. Men det hele skjer i regi av Kjetil Try selv.

- Vi har i et par år snakket om å starte opp et «second agency», men så har vi ikke klart å bli enige om hvem det skulle være. En ting er at der må være noen flinke folk som gjør det, men noe annet er det å plukke ut folk. Det er jo folk man er gode venner med, så det er jo med litt blandede følelser når man mister folk man er glad i. Men de kommer jo ikke til å dø fra oss. De skal jobbe 400 meter unna og fortsatt være en del av Try-familien, sier reklamesjefen.

Det hele skjer altså i full overenskomst med Kjetil Try selv og flere av dem som nå slutter vil beholde sine eierandeler i Try Reklamebyrå.

- Dette er lojale folk som til sammen har nesten 50 års erfaring i Try, sier byråleder Kjetil Try.

I tillegg til de to superteamene, kommer også konsulent Monika Augustsson og mac-designer Ole Jacob Bøe Skattum til å bli med over i det nye byrået som har fått navnet T/A/Pol, der de to første bokstavene er en forkortelse for Try og Apt. Try eier i dag 51 prosent i Apt.

- Vi gjør dette for å føle litt på den usikkerheten som ligger der. Det er den som frigjør energi. Det å kunne være med på noe nytt og skape noe. I det ligger noe av motivasjonen, sier Janne Brenda Lysø, som i dag jobber som tekstforfatter i Try Reklamebyrå, men som 1. november rydder pulten i Øvre Slottsgate.

Les også: Starter opp nytt Try-byrå

Try har kontrollen
Men Pol vil altså være sterkt tilknyttet Try-konsernet. Try Reklamebyrå vil eie 51 prosent av selskapet og Kjetil Try selv går inn som styreformann, men Try mener det likevel er en stor endring som nå finner sted og han sammenligner oppstarten av Pol med kjøpet av Apt i 2007. Han kaller det hele for «en manøver» og en «vinn vinn»-situasjon for alle parter.

- Jeg tror at enten så hadde de mistet litt energi i Try av mangel på nye utfordringer eller så hadde de kommet til å slutte helt en gang fordi de måtte ha noe nytt. Begge deler er alternativer som er dårligere enn at de flytter ut og får et kick av det. Jeg tror dette er smart for alle parter, sier Try.

Reklamesjefen sier han i noen år har følt på at noe måtte skje slik at det ble frigjort energi reklamebyrået som de siste ti årene har vært kåret til landets beste reklamebyrå av annonsørene på TNS Gallups og Kampanjes store «Byråprofli»-undersøkelse.

- Det skjer ikke så mye annet i Try Reklamebyrå enn at vi vokser og det er veldig få av nøkkelmedarbeiderne som slutter. Men innimellom må du røre litt i gryta for å få ut mer energi, og da må noen også slutte av og til. Her er det sammenfallende interesser i tillegg til at vi åpner markedet litt, sier han.

Kan åpne markedet
For med nærmere 120 ansatte betjener Try Reklamebyrå etterhvert en stor del av landets annonsører. Et nytt reklamebyrå utenfor huset, kan derfor bidra til å åpne for at byrået kan hente inn kunder det ellers ville vært vanskelig å jobbe med.

- Vi får vi se hvor aktuelt det blir. Men det vil være vanntette skott mellom Try og Pol og det kan jo være at det er kunder der ute som ikke kan gå til oss. Da kan Pol være et alternativ, men her kommer vi til å bruke hodet, sier han.

- Er dette blitt en stadig større utfordring i et stadig større Try Reklambyrå?

- Det er det for så vidt, siden vi er blitt så store som vi er blitt. Men det er også sånn at det fortsatt er mange kunder der ute. Men nå tror jeg ikke dette blir veldig vanskelig. Internasjonalt ser vi at rundt 60 prosent av alle verdens reklamekontoer nå er i ferd med å havne i ett og samme selskap med sammenslåingen av Publicis og Omnicom . Dette går det an å løse, sier han.

- Starter med de beste
- Men det er litt av noen team som slutter. Det er vel dine to av dine aller mest profilerte?

- Jeg tror i hvert fall at det er to av de tre-fire-fem mest profilerte. Vi har mange team som har vunnet mye og fått mye oppmerksomhet, men dette er to av de mest profilerte teamene våre. Det er det, sier han.

Stian Johansen og Janne Brenda Lysø har stått for mange av de største reklamefilmsuksessene i Norge de siste ti årene med filmer som Rema 1000s «Doffen har daua», Netcoms «Lommeringer» og DNBs «Clooney»-filmer. Til sammen har de to vært med å vinne Gullfisken hele seks ganger.

- Men dette er jo også litt av poenget. Skal vi starte opp noe skal det være j... flinke folk som skal gjøre det. Det er også to av de mest rutinerte teamene våre, sier Try.

- 19 team igjen
- Kommer mange til å tenke at nå blir Try svekket?

- Det er nok noen som kommer til å tenke det. Men da tror jeg de tenker helt feil. Vi har 19 team igjen som har levert gode resultater for kundene våre og vunnet kreative priser i fleng de siste årene. Vi er som et stort slagskip og kommer ikke til å sakne farten på grunn av dette, snarere tvert om.

Reklamesjefen mener videre at endringen kan være sunn for alle de som nå ligger i sjiktet rett under de seks som nå skal være med og starte opp det nye Try-byrået.

- Ikke nødvendigvis fordi de er så veldig mye dårligere, men de er litt yngre og har ikke fått like mange sjanser. Nå får de prøvd seg mer, og det er nok noen som føler at «wow, nå kommer sola på meg», sier Try.

Reklamesjefen sier han heller ikke redd for å slippe til litt yngre krefter.

- Det er altså 19 team igjen i Try/Apt og mange av dem er sånn rundt 28-35 år. De er veldig gode og skal nå ta det siste skrittet opp, få mer lys på seg og få større oppgaver og det er jo de vi skal leve av de neste ti årene. Så sånn sett føler vi det er en vinn vinn-situasjon, sier Try.