Kostnadsbevisste byråledere dropper Cannes: - Må fokusere på kundene

Flere norske byråledere holder ansatte hjemme under reklamefestivalen, men det finnes unntak.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

19. juni går Cannes Lions, ofte omtalt som VM i reklame, av stabelen i Cannes. Da fylles den franske kystbyen Cannes opp av reklamefolk fra hele verden, men skal vi tro de norske byrålederne Kampanje har snakket med, blir det litt lengre mellom nordmennene langs La Croisette enn før.

Som en av de store vinnerne på Gullblyanten tidligere i vår, er det ikke utenkelig at Nord DDB også kan hevde seg i Cannes, men byrået kommer, med noen få unntak, til å holde seg hjemme når festivalen går av stabelen.

- Det er det flere grunner til, men sånn som det makroøkonomiske bildet er nå å vi fokusere på kundene våre og virksomheten vår, sier byråleder Eddie D’Sa.

Noen ansatte får likevel reise. Det gjør de på Bring sin regning. Nord DDB vant DM-prisen på Gullblyanten for tre år siden, og på grunn av koronapandemien har ikke premien – som er billetter til Cannes Lions – latt seg innkassere før nå.

Eddie D’Sa utelukker heller ikke at de vil sende ned noen dersom Nord DDB skulle vinne priser.

- Vi gjorde det bra i norgesmesterskapet. Nå får vi se hvordan vi gjør det i verdensmesterskapet, sier D’Sa med henvisning til Gullblyanten.

Forrige gang Nord DDB sendte hele byrået til Cannes var i 2019.

- Synes du ikke at det er verdt det?

- Cannes Lions er flott, men ulike år krever ulike prioriteringer. Vi må ha et øye på den overordnede økonomien. Kundene våre er veldig kostnadsbevisste nå og det må vi ta innover oss i våre avgjørelser.

Les også: Gullrush for Nord DDB - slår knockout på konkurrentene

Går for nøktern løsning

Anorak pleier vanligvis å reise ned med et stort team, men i år prioriterer de byråets 15-årsjubileum til høsten. Det forteller CCO i reklamebyrået, Jens-Petter Aarhus, til Kampanje. 

- Cannes Lions er en kjempeviktig og inspirerende arena for oss å være en del av, og i år blir det våre Young Lions vinnere og ett team som har fått tilbud om å reise ned, sier han.

Også de har vunnet festivalpass gjennom konkurranser. Oppgaven deres blir å ta med seg trender og inspirasjon tilbake til kundene deres og byrået.

Morgenstern har landet på en mer nøktern løsning i år enn tidligere.

- De som har tid og lyst kan dra, men de dekker fly selv, sier tekstforfatter i Morgenstern, Sebastian Prestø.

I fjor hadde Morgenstern rundt tolv stykker på plass i Cannes. I år regner han med at de blir færre, og selv har han ikke tid.

- Vi har heldigvis mange produksjoner frem mot sommeren, så det ser ikke ut som hverken jeg eller Anders Muurmann Holm finner plass i kalenderen.

Les også: Sollin Sæle plukket ut til eksklusivt talentprogram i Cannes: - Mildt sagt ekstatisk

- Et viktig sted å være

Som Kampanje tidligere har skrevet, velger fjorårets gullvinner Pol å droppe Cannes til fordel for byråets eget tiårsjubileum senere i høst. Da blir det opp til deres søsterbyrå å representere konsernet, og Reklame-Norges desidert største delegasjon i Cannes gjennom tidene svikter heller ikke i år.

Try - som også dro hjem fra fjorårets festival med gull - gjør som vanlig og tilbyr hele byrået en tur til Cannes, forutsatt at de ansatte betaler deler av regningen selv.

- Cannes er viktig både faglig og sosialt, sier kreativ leder Egil Pay.

Han regner med at 40-50 ansatte blir med på årets tur. Det vil i så fall være noen færre enn tidligere, forteller han.

- Det handler nok litt om at man betaler noe av reisen selv, og det er litt tøffere tider for mange, sier Pay.

- Denne reisen må koste byrået litt?

- Ja, det koster en del, men vi synes Cannes-festivalen er et viktig sted å være. Cannes regnes jo på en måte som VM i reklame, og siden vi synes reklamekonkurranser faktisk er litt viktige, så dukker vi opp i år også.

Pay trekker frem arbeider for Volkswagen Nyttekjøretøy, Verdensdagen for Psykisk helse, Ikea og Pfizer som eksempler på jobber han mener har gode vinnersjanser. Han synes også at Norge generelt har hatt et bra kreativt år, og har troen på at norske byråer kan markere seg i årets festival.

- Det er alltid tøft å vinne i Cannes, men jeg føler vi har flere sterke jobber i år og noen fine lodd i hatten. Så vi gleder oss stort til å dra på tur.

Kostnadsbevisste byråledere dropper Cannes: - Må fokusere på kundene