Om under to måneder slippes reklamebransjen løs i Cannes når verdens største reklamefestival Cannes Lions går av stabelen. Der skal verdens beste reklamejobber premieres. Parallelt med konkurransen pågår See It Be It, et program som skal løfte kvinnelige reklametalenter med et mål om å skape kjønnsbalanse på ledernivå i den globale kreative industrien.

Årets 16 deltakere kommer fra 14 ulike land, og for første gang står en representant fra Norge på listen. Den utvalgte er Sollin Sæle, som til daglig jobber i Accenture Song i New York. Hun har tidligere jobbet i Anti og Anorak.

Til Kampanje forteller hun at hun er «mildt sagt ekstatisk» over å ha bli valgt ut.

- Jeg trodde egentlig ikke at jeg kvalifiserte til dette i det hele tatt, men jeg leverte portfolio siste dagen før fristen etter at en kollega i New York tipset meg om at det kanskje kunne gå, sier Sollin Sæle.

- Har sneket meg inn
Kreatøren har vært gjennom flere runder med kvalifisering og intervju for å komme gjennom nåløyet.

- Jeg husker ikke alt jeg sa, men jeg var veldig tydelig på at jeg ikke er interessert i å bidra til å lage kjedelig reklame som ikke funker og at jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe flest mulig rundt meg med å unngå det samme de neste 20 årene minst, sier hun og legger til:

- Det føles litt som om jeg har sneket meg inn i dette programmet og det er jeg veldig fornøyd med.

Niende gang
Dette er niende gang See It Be It er en del av Cannes Lions-festivalen. Programmet er åpent for kvinner, transpersoner og ikke-binære. Årets tema er 
«Know your power».

Administerende direktør i Badger Agency, Madonna Badger, er styreleder for programmet.

- Kreative kvinner har en makt ulik noen annen når de bruker sine styrker og svakheter for å kjenne sin egen makt og uttrykke sine talenter. Det er spesielt sant for årets Cannes See It Be It-gruppe. Denne gruppen er fantastisk og kommer fra så mange steder i hele verden. Det er inspirerende og oppmuntrende å møte så mange spennende kreative kvinner som er dedikert til faget vårt i alle dets former, sier hun i en pressemelding.

Selv har ikke Sollin Sæle lederambisjoner, men hun har kreatørambisjoner, forteller hun.

- Det betyr at jeg sannsynligvis kommer til å lede noen på ett eller annet tidspunkt i fremtiden, sier hun og fortsetter:

- I reklamebransjen blir man ofte automatisk kreativ leder bare man har jobbet lenge nok som kreatør. Men å tro at man er en god leder fordi man er god kreatør er sikkert like dumt som å tro at man er god til å lage reklame fordi man for eksempel er en god leder.

Fikk sjokk i New York
Akkurat nå er Sollin Sæle godt i gang i sin nye jobb som seniorkreatør i Accenture Song i New York. Der jobber hun med kreative ideer for store merkevarer som Coca-Cola, Nike og Google.

- Da jeg ankom flyplassen i New York innså jeg at jeg egentlig ikke visste hvilken hverdag jeg gikk til bortsett fra noe vag info jeg fikk via tre jobbintervjuer nesten ett år tidligere. Jeg fikk veldig sjokk da jeg faktisk skjønte hvem jeg jobbet med og hvor store briefene var første dag på jobb.

Dette blir ikke Sollin Sæles første Cannes-tur. Hun har deltatt i Young Lions to ganger og i fjor gikk hun og makker og ektemann Per Berge Moe nesten helt til topps og fikk sølv.

Hun har også markert seg i hovedkonkurransen med to bronser for prosjektet #beholdoslo.

Les mer: Sollin Sæle og #beholdoslo vinner to bronseløver i Cannes