Influencer-gründer blir ny styreleder i Pol: - Byråbransjen har en utfordring

- Vi behøver noen som kan utfordre oss med nye tanker og kompetanse, sier Pol-sjef Therese Becke.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter at Kjetil Try forlot Pol-styret for noen år siden – en manøver som skulle sikre tette skott mellom søsterbyråene som også har konkurrerende kunder - har styreledervervet gått på rundgang blant Pol-ledelsen. Sist havnet det hos strategisk leder og tidligere Pol-sjef Monika Augustsson. Nå har byrået endelig kommet i mål i jakten på en ekstern styreleder, og valget har falt på Marie Mostad, viseadministrerende direktør og en av gründerne av influencer-plattformen Inzpire.Me.

- Vi har lett etter riktig kandidat en stund og har hatt flere navn oppe. Det vi behøver er noen som kan utfordre oss med nye tanker og kompetanse og som kan hjelpe oss å dra selskapet videre. Da vi endelig fant Marie og hun takket ja, ble vi veldig glade, sier byråleder Therese Becke til Kampanje.

- Jeg synes først og fremst det var en veldig hyggelig telefon å få, også hadde jeg en kaffe med Therese hvor vi ble litt kjent. Førsteinntrykket var at Therese er en utrolig bra dame som jeg hadde lyst til å jobbe sammen med, og at oppgaven og utfordringen var tiltrekkende, sier Mostad.

Pol-sjefen og den nye styrelederen kjenner hverandre ikke godt fra før, men de har møttes én gang tidligere.

- Jeg hadde et veldig godt inntrykk av Marie og har hørt veldig mye bra om henne, sier Becke.

- Mange likheter mellom hvordan vi jobber

Marie Mostad har jobbet med teknologi og startups i ti år. De siste syv årene har hun vært med å drive Inzpire.me, en markedsplass for samarbeid mellom influencere og annonsører. De jobber med annonsører som HBO og Orkla, og byråer som Dentsu og Try. Selv om forretningsmodellene er ulike, ser Mostad flere likheter mellom Inzpire.Me og Pol.

- Begge er startet av gründere som i stor grad fortsatt jobber her, og det har blitt ledende for hvordan Pol er i dag. På den måten er det mye jeg kjenner meg igjen i, og så er det faktisk ganske mange likheter mellom hvordan vi jobber, sier Mostad.

Pol lager reklame for flere av landets mest kjente merkevarer, som Posten og Telenor. Byrået er ikke først og fremst kjent for influencer-markedsføring og de har heller ikke hentet inn Marie Mostad som styreleder for å satse mer på dette området, understreker Therese Becke.

- Det er flere ulike verktøy man kan bruke for å nå målsetningene annonsørene har og influencer-markedsføring er et av dem, sier hun.

- Du havner fort i bobla

Pols nye styreleder mener byrået, i likhet med resten av bransjen, står overfor flere veivalg i tiden fremover.

- Byråbransjen generelt har en utfordring om man skal begynne å gå opp nye spor og dekke nye områder, eller fortsette med kjernekompetansen han har levert godt på i mange år, sier Mostad

- Vi kjenner oss igjen i det. Kjernekompetansen vår er kreativitet og merkevarebygging, men vi må også strekke oss og utvikle oss. Det stilles stadig nye krav, spesielt fra annonsørene, så vi må sørge for at vi hele tiden ser på mulighetene som ligger der, legger Becke til.

- Jeg tror min viktigste oppgave er å være nysgjerrig og stille spørsmål. Det er noe vi har opplevd selv i Inzpire.me, at du kan tro alt du vil at du klarer å være objektiv, men du havner fort i bobla og da har du behov for at noen kommer fra utsiden og titter inn og stiller spørsmål, sier Mostad.

- Hvordan går det med Pol nå?

- Det går bra, men det vil være løgn å si at vi ikke har opplevd det samme som resten av bransjen har gjort. Andre halvår ble roligere enn forventet. Prosesser har tatt lengre tid og blitt utsatt, og veksten har ikke blitt helt som forventet, sier Therese Becke.

Hun mener regjeringen har lyktes godt med å bremse markedet gjennom å kommunisere på nedgangstider og «dyrtid».

- Men når det er sagt så går det fortsatt bra.

Prisvinnende byrå:

Pol-sjef Therese Becke og Marie Mostad foran et lite utvalg av de utallige reklameprisene som står utstilt i reklamebyråets kontorer i Kristian Augusts gate i Oslo. Foto: Dag Robert Jerijervi

Dropper Cannes til fordel for bursdagsfeiring

I 2021 hadde Pol en byråinntekt på 61,7 millioner kroner. Resultatene for 2022 er ikke klare. Byrået sysselsetter i dag 38 ansatte.

- Vi er privilegerte og har en trygg og fin kundeportefølje med aktører som ikke er så påvirket av markedet generelt og som fortsatt har kommunikasjonsbehov.

- Har dere gjort tiltak på bemanningssiden?

- Nei, men vi har noen som har sluttet og som ikke har blitt erstattet. I likhet med alle andre må vi sørge for at vi hele tiden har et sunt forhold mellom inntekter og kostnader.

Den nye styrelederen blir ikke med på fest når resten av byrået inntar Gullblyanten fredag kveld. I fjor vanket det Grand Prix i Gullblyanten på Pol for Posten-jobben «When Harry met Santa». Senere på året ble det også gull i Cannes og Eurobest for samme jobb.

- Vi hadde et helt fantastisk år i fjor og vant masse priser. Det er vi veldig stolte over. Det er en viktig anerkjennelse.

I år blir det ingen Cannes-tur på byrået. Det er ikke et kostnadstiltak ifølge byrålederen.

- Pol blir ti år i år og det skal vi feire til høsten. Det er et spørsmål om prioriteringer, sier hun.

- Viktig å styrke Pol sin uavhengige posisjon

Pol har Try som sin største eier, som igjen har Ferd-konsernet som sin  hovedaksjonær. Ferd skal ikke ha vært direkte involvert i valget av Marie Mostad som ny styreleder, men de har vært konsultert og gitt sin godkjennelse.

- Vi er veldig glade for at Unn Marie Døhl Mostad har sagt ja til å bli ny styreleder i Pol. I dialog med Try og Pol har vi blitt enig om at det er viktig å styrke Pol sin uavhengige posisjon ytterligere, også når det gjelder styresammensetning, skriver Rikke Reinemo i Ferd Capital i en e-post til Kampanje.

- Hun har en spennende bakgrunn innen markedsføring, reklame og teknologi og har relevant styreerfaring fra tidligere. Sammen med de ansatte i Pol tror vi Mostad vil bygge Pol videre som ett av de ledende kreative miljøene i Norge, avslutter hun.

Influencer-gründer blir ny styreleder i Pol: - Byråbransjen har en utfordring