Gullrush for Nord DDB på Gullblyanten – slår knockout på konkurrentene

Med sin Minecraft-kampanje for Elkjøp graver Nord DDB frem sin første Grand Prix under ledelsen til Eddie D'Sa.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag var hele den norske reklamebransjen samlet til sin store festkveld, men også en kveld der rivaliseringen og konkurranseinstinktet er på sitt aller beste – eller verste. For på Gullblyanten faller dommen fra reklamebransjens egne utøvere over hvem som har laget de aller beste og mest kreative markedsføringsjobbene i landet det siste året.

Og den store vinneren fredag kveld ble reklamebyrået Nord DDB som fortsetter å både overraske og markere seg på den norske reklamescenen etter at byrået fikk inn den tidligere OMD- og Naked-rådgiveren Eddie D’Sa som ny byråleder. Med D’Sa som sjef har byrået vunnet flere priser de siste årene og under Gullblyanten fortsatte gullfangsten.

Nord DDB ble kveldens store vinner og det byrået som stakk av med flest gull. Gullene kommer for jobber for store, norske annonsører som Elkjøp, McDonald’s og Ice og totalt ble det seks gull for det Omnicom-eide reklamebyrået.

- Det er helt utrolig. Vi vinner på tre ulike kunder. Det er rett og slett sinnssykt, sier kreativ leder i Nord DDB, Frank Nystuen til Kampanje.

- Jeg tror ikke kreative kan telle så langt, smiler D’Sa.

- Dere vinner med tre forskjellige kunder, hva forteller det deg? 

- Ofte ser vi at et byrå vinner med en jobb. Vi vil gi den samme kvaliteten til alle våre kunder, sier D'Sa. 

- Og hva betyr det å gå til topps i Gullblyanten for Nord DDB?

- Jeg tror jeg har verdens beste jobb når jeg kan jobbe med denne gjengen her. Jeg ser arbeidet, timene og engasjementet de legger ned i dette hver dag og det gjør ingen andre. Men når det gjelder å vinne priser så er jeg ganske hard. Du vinner dem og feirer, men når du kommer på kontoret på mandag så sier du ikke at jeg er en Gullblyanten-vinner. Det ligger i fortiden, sier D'Sa. 

- Spisse ideer og modige kunder

I tillegg vant Nord DDB den aller gjeveste prisen Grand Prix for sin jobb «Urban Miner» for kunden Elkjøp.

- Årets Grand Prix går til en jobb som tydelig skiller seg ut, en jobb som utfordrer hva reklame kan være og gjøre. Ikke bare er den best her hjemme, den kan også bidra til å sette norsk reklamebransje på kartet internasjonalt, het det i juryens begrunnelse.

Mye tyder også på at Nord DDB har knukket en kode når det gjelder å kommunisere til de unge. Både Elkjøp-kampanjen, markedsføringsjobben for McDonald's Norge og ikke minst Ice-jobben som het «Ice kan ingenting om unge» snakker til de yngre. 

- Har dere knukket ungdomskoden? 

- Det er nok å dra det litt langt. det handler nok mer å ha spisse ideer og modige kunder som tør å kjøpe ideen og bredder kampanjen i full 360, sier Nystuen. 

- Ice kan ingenting om unge, men det kan åpenbart Nord DDB? 

- Ja, jeg tror vi kan si det i kveld, sier Nystuen. 

- Han er kveldens golden boy

Før Grand Prix-prisen ble delt ut hadde Elkjøp-jobben sikret Nord DDB tre gull i kategoriene «Aktivering», «Digitalt og sosialt» og «Produkter/Tjenester». Tanken bak kampanjen «Urban Miner» handler om å få flere mennesker til å resirkulere gammel elektronikk. Hvert år genereres det nærmere 55 millioner tonn elektronisk avfall i verden og under 20 prosent av dette avfallet resirkuleres. 

Gjennom «Urban Miner» skal gamere og andre returnere elektronikken og få Minecraft-valuta i bytte. Helt sentral i kampanjen har kreatør Jens Østrem vært. Han har jobbet i byrået i tre år og var den som hadde ideen til Elkjøp-kampanjen. 

- Hva er det som gjør at denne jobben vinner så mye? 

- Det handler mye om at den har fått mye medfart. Kundene har kicket på den, vi kicket på det og det føles bra å gjøre noe fint for planeten. Alle skjønner at dette er en lur ting å gjøre, sier Østrem til Kampanje. 

- Han er kveldens golden boy, sier kreativ leder Frank Nystuen. 

Konseptet er utviklet av reklamebyrået Nord DDB Oslo i samarbeid md Microsoft og Elkjøp Nordic. Microsoft står bak det populære spillet Minecraft.

- På samme måte som karakterene i Minecraft graver etter materialer for å lage noe nytt, prøver vi å få folk til å «grave» etter gammel elektronikk og returnere det til oss, slik at vi kan gjenbruke de verdifulle materialene disse inneholder, sa Stina Winther, bærekraftsansvarlig i Elkjøp Norge, til Kampanje i forbindelse med lanseringen

Les også: Elkjøp inngår samarbeid med Minecraft - vil få folk til å «grave» etter gammel elektronikk

Vant tre gull:

Reklamebyrået Morgenstern med byråleder Camilla Kim Kielland sikret seg tre gull under fredagens Gullblyanten-konkurranse. - Nivået er høyt og det er mange sterke konkurrenter, men vi er fornøyde, sier Kim Kielland. Foto: Knut Kristian Hauger.

Flere gull til Morgenstern og Try

Med seks gull og den gjeve Grand Prix-prisen slår Nord DDB dermed knockout på alle konkurrentene. Nærmest til å utfordre reklamebyrået var Morgenstern og Try med henholdsvis tre og to gull. Nyslått Gullfisken-vinner Morgenstern fortsetter å vinne for sin kremkunde Finn og denne gangen ble det tre gull i Gullblyanten-kategoriene «Utendørs og omgivelser», «Media» og «Film». 

- Det har vært bra så langt. Nivået er høyt og det er mange sterke konkurrenter så det er nesten like gøy å vinne et diplom som å vinne et gull, sier byråleder i Morgenstern, Camilla Kim Kielland, til Kampanje rett før kvelden var ferdig. 

- Har det vært en bra fangst?

- Vi er kjempefornøyd. Finn vinner mye, men vi vinner med forskjellige jobber for Finn, sier Kielland. 

- Hva skulle Morgenstern gjort uten Finn? 

- Vi skal gi all honnør til Finn, men kreativiteten ligger i Morgenstern og den kommer alle kundene til gode, sier Kielland. 

Try på sin side må nok oppsummere årets Gullblyanten som et nesten-år med sine totalt ni sølv. Til slutt ble det imidlertid to gull til landets største reklamebyrå Try for sine jobber for Volkswagen og Reitan Retail. Også tre andre byråer fikk gull og det var Trigger, Anorak og Publicis Kitchen.

Under årets Gullblyanten ble det også delt ut flere spesialpriser og sponsorpriser og her vant både Try for sin jobb «Velkommen babyboom» for Ikea, Per Høy for sin jobb «Husk dongtvang» for Helseutvalget og Pol for sin kampanje for Mental Helse Unge. De tre vant henholdsvis «Brings DM-pris», radioprisen «Gullmikken» som Bauer Media og P4 står bak og Amedias «Tett på»-pris.

Totalt ble sendt inn hele 550 reklamejobber til årets «Gullblyanten»-konkurranse.

Les mer: Ærespris til kreativt superpar: - Vi har aldri vært gullgrossister

Her kan du se alle medaljevinnerne i Gullblyanten. Nord DDB topper Gullblyanten

Plass Byrå

Grand

Prix

Gull Sølv Bronse Diplom Total
1. Nord DDB 1 6 1 2 3 13
2. Morgenstern   3 1 2 6 12
3. Try   2 9 3 3 17
4. Anorak   1 4 2 1 8
5 Trigger   1   1   2
6. Kitchen   1     1 2
7. Tada   1       1
8 Anti     1   2 3
9. Per Høj       1   1
10. WAL       1   1
11. Pol         2 2
12. Bleed         1 1

 

Gullrush for Nord DDB på Gullblyanten – slår knockout på konkurrentene