Kampanje «Urban Miner» skal få flere mennesker til å resirkulere gammel elektronikk. Hvert år genereres det nærmere 55 millioner tonn elektronisk avfall i verden, under 20 prosent av dette avfallet resirkuleres. Gjennom «urban miner» skal gamere og andre returnere elektronikken og få Minecraft-valuta i bytte.

- Gjennom Urban Miner bruker vi verdens største hobby til å nå ut til nye målgrupper og til å formidle et viktig budskap - det ligger millioner av utdaterte elektroniske gjenstander rundt omkring i nordiske hjem som burde leveres til resirkulering. På samme måte som karakterene i Minecraft graver etter materialer for å lage noe nytt, prøver vi å få folk til å «grave» etter gammel elektronikk og returnere det til oss, slik at vi kan gjenbruke de verdifulle materialene disse inneholder, sier Stina Winther, bærekraftsansvarlig i Elkjøp Norge.

Konseptet er utviklet av reklamebyrået Nord DDB Oslo i samarbeid md Microsoft og Elkjøp Nordic.

- Dette initiativet er inspirert av en spillmekanikk i Minecraft. Der bruker allerede tusenvis av mennesker oppfinnsomhet og problemløsning til å skape noe nytt hver dag. Målet med kampanjen er å inspirere til gjenbruk ved å ta en kjent in-game-aktivitet ut i det virkelige liv, sier Jens Østrem, kreatør i Nord DDB Oslo.

Spillet Minecraft eies av tech-giganten Microsoft. Microsoft forteller at tiltaket er en åpenbar mulighet til å påvirke unge mennesker til å handle bærekraftig, noe som har vært avgjørende for beslutningen om å inngå dette samarbeidet.

- I tråd med våre ambisiøse bærekrafts mål vil vi alltid være interessert i å utforske nye måter å skape bevissthet og samfunnsengasjement på. Vi vet at Minecraft kan spille en viktig rolle i å bidra til en bedre verden, og derfor har det vært en glede å samarbeide med Elkjøp Nordic om Urban Miner, sier Nicholai Hamre, Xbox Content & Subscription Lead Vest -Europe.

- Forhåpentligvis vil denne kampanjen inspirere alle generasjoner til å resirkulere gammel teknologi, og vi gleder oss til å se at enda flere husholdninger over hele Norden leverer inn gammelt utstyr til nærmeste Elkjøp, Elgiganten eller Gigantti, legger han til.

Kampanjen består av filmer som skal gå på kino, TV og digitale plattformer.

- Urban Miner er solid bevis på at man kan jobbe på tvers av kontorer, land og bedrifter, og et tydelig eksempel på den kreative styrken til Nord DDB - den kreative ideen ble utviklet i Oslo, den ble gjennomført med støtte fra Elkjøp-teamet i Stockholm, og blir nå lansert over hele Norden, sier Frank Nystuen, Creative Director i Nord DBB Oslo.  

Gammel elektronikk «mines» til penger: