Aldri er kontrastene mellom den norske og den amerikanske reklamebransjen større enn under Super Bowl, når amerikanske annonsører svir av 35 millioner kroner for 30 sekunder i rampelyset. Byråleder Aris Theophilakis i Futatsu Industries mener likevel man kan lære noe av den amerikanske reklamefesten. Han er ny leder for sølvfisk-juryen og skal ha en finger med i spillet når de tolv norske sølvfiskene for 2015 skal plukkes ut.
- Forskjellen på amerikansk og norsk er selvfølgelig kulturell, men rent kreativt så er stikkordet «større». Det er større budsjetter og dermed mer gjennomslagskraft og flere muligheter, men mer interessant er at det er en større variasjon i uttrykket. De er langt mer slapstick, langt mer emosjonelle, langt mer villige til å bruke fantasi og langt mer ekskluderende, sier Theophilakis og viser til Budweiser, som gjør narr av mikrobryggeriene i en av sine filmer.
- Samler du norske filmer på samme måte, er det nok mindre spennvidde i fortelleruttrykket, altså mer konsensus rundt fortellerstil og bruk av humor som ofte er underspilt og feelgood basert. Naturlig kanskje, fordi vi er et mindre og mer homogent land.
Les også: Her er Super Bowl-filmene
Tror på skjult kamera
Reklamefilmene under Super Bowl maner ofte frem like mange følelser fra tv-seerne som kampen i seg selv. Natt til mandag norsk tid var det særlig forsikringsselskapet Nationwide som satte sinnene i kok. Filmen tok utgangspunkt i en liten gutt som forteller om at det han ikke får oppleve fordi han døde i en ulykke.
«Did someone order a GODDAMN BUZZKILL?» var bransjebladet Adweeks umiddelbare reaksjon på Twitter. Washington Post mener Nationwide ble en av kveldens tapere, mens Adweek likevel gir tommel opp i sin oppsummering.
Theophilakis trekker ikke frem Nationwides sterke virkemiddel, men skjult kamera som en trend vi kan komme til å se mer av i Norge.
- Noe annet amerikanerne er mer opphengt i, er alle filmene der tilsynelatende vanlige folk tilsynelatende ikke vet at de blir filmet idet noen gjør noe tilsynelatende uventet for dem. Det er vel ikke unaturlig å tro at vi får se flere slike ideer på norsk tv fremover også.
Både McDonald's og Bud Light satset i år på filmer der vanlige mennesker utsettes for ekstraordinære ting.
Skjult kamera: McDonald's var en av annonsørene som tilsynelatende filmet intetanende mennnesker i sin Super Bowl-film.
- Det beste i verden
Rykende ferske Gullfisken-vinner og kreativ leder i Try/Apt, Lars Joachim Grimstad, fnyser ikke av den amerikanske reklamekunsten.
- Alt som er bra er inspirerende. Verden er blitt likere og likere, og det er ikke noe som skiller gode filmer fra USA, England og Sverige. Noen av de amerikanske filmene har budsjetter vi aldri vil være i nærheten av, hvor produksjonsverdien er uoppnåelig, men gode ideer kan komme fra hvor som helst, sier han til Kampanje.
- Når man bor i USA, tenker man at amerikansk reklame er grusomt, fordi det er så mye av den. Men det beste av amerikansk reklame er stort sett det beste i verden. Det er utrolig smart, utrolig velspilt og velprodusert. Det er kjempeinspirerende.
Det er likevel langt fra sikkert at årets Super Bowl-filmer gir en god pekepinn på hva vi vil se i Gullfisken om ett år.
- Én ting er å bli inspirert, men vi vil aldri kopiere noe.
Så ikke Gullfisken
Den nye jurygeneralen for sølvfiskene så ikke selv Gullfisken på lørdag, men roser årets vinnerfra Lofotprodukter.
- Jeg så ikke Gullfisken på lørdag, men har selvfølgelig sett alle sølvfiskene. Jeg synes «Hold i torsken» er et herlig konsept og reklame som tydelig gjør det mer belønnende å se på tv. Som alle andre venter jeg selvfølgelig spent på den mye omtalte oppfølgeren «Dra i laksen», sier Theophilakis.
- For seerne er Gullfisken TV 2 s løfte om et fokus på bra og underholdende tv-reklame, og således både inspirerende og underholdende. Fra et annonsørsynspunkt kan det nok være litt mer nyansert, fordi reklameliking bare er én indikasjon av mange på kommunikasjonseffekten, sier Theophilakis.
Kommentér